Scandal după revolta din închisori. La Giurgiu, 4 deținuți ar fi fost bătuți cu bestialitate

Scandal după revolta din închisori. La Giurgiu, 4 deținuți ar fi fost bătuți cu bestialitate
Publicat: 31/08/2016, 10:48

În luna iulie, Penitenciarul de Maximă Siguranță Giurgiu a fost pe lista închisorilor unde sute de deținuți s-au revoltat și au protestat mai multe zile la rând.

După încheierea revoltei, la închisoarea din Giurgiu patru deținuți ar fi fost bătuți cu bestialitate după ce ar fi fost acuzați că și-au instigat colegii la protest. La câteva ore după bătaia care ar fi fost primită chiar și în prezența conducerii închisorii, cei patru au fost transferați. Reprezentanții Penitenciarului Giurgiu recunosc mutarea celor patru, dar neagă toate celelalte presupuse fapte de violență.

Bătăile la care ar fi fost supuși cei patru ar fi avut loc pe 29 iulie, imediat după ora trezirii.

„Fără niciun fel de explicații, toți cei patru deținuți aflați în cameră am fost încătușați cu mâinile la spate și trântiți pe burtă după care agenții au indicat mascaților să ne bată atât pe mine cât și pe ceilalți. Am fost bătut cu bestialitate de către mascați, încasând lovituri de baston, de scut și de bocanci cu nemiluita. Am auzit când gardienii le spuneau mascaților să mă lovească în special pe mine pentru că «am fost șmecher și că mă dau șmecher» „, se arată în plângerea depusă de unul dintre deținuți la Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), obținută de MEDIAFAX.

Toți cei patru au dorit să-și păstreze anonimatul pentru a evita ca astfel de situații să se repete.

Agenția de presă MEDIAFAX a intrat în posesia rapoartelor de medicină legală, dar și a sesizărilor formulate de unii dintre aceștia către Administrația Națională a Penitenciarelor, Ministerul Justiției, Avocatul Poporului și Parchetul Giurgiu.

„Cineva dintre cei prezenți, din conducerea penitenciarului, a ordonat să fiu legat în poziția ghemuit, încătușat la picioare și cu mâinile încătușate în față peste cătușele legate la picioare și, din nou, o multitudine de lovituri de baston, de pumn, de picior mi-au fost aplicate în toate zonele corpului, resimțindu-le cu mare acuitate în zona capului. De asemenea, am fost lovit cu bastoanele la tălpi, fiind în mod continuu înjurat de către cei prezenți în cameră”, se arată în sesizarea depusă la ANP.

Același bărbat susține că a fost transferat la Penitenciarul Arad la câteva minute după ce s-ar fi încheiat presupusa bătaie. Pe drumul de la Giurgiu la Arad ar fi fost legat și ținut cu capul în jos.

„Arăt că nu am știut că voi fi transferat la Penitenciarul Arad și, de asemenea, arăt că, pe parcursul întregii deplasări, într-o căldură înăbușitoare de zi de iulie a anului 2016, nu mi-au fost date nici apă, nici mâncare, în condițiile în care deplasarea a durat zeci de ore. Pe durata deplasării, am stat în poziția ghemuit, încătușat la picioare și cu mâinile încătușate în față și legate de picioare, ceea ce a sporit înzecit sau chiar însutit chinul la care, cu intenție, am fost supus”, se mai arată în sesizarea trimisă către Ministerul Justiției.

Soția deținutului a declarat, pentru agenția de presă MEDIAFAX, că bătăia ar fi fost una atât de dură încât bărbatul prezenta sângerări în tălpi.

„Era vânăt din cap până în picioare, era lovit în ultimul hal. Lovit în tălpi cu bastoane, dar lovit până la sângerare, i-a țâșnit sânge din tălpi. Lovituri în față, la ochi. Se vede clar că au fost lovituri de pumni. În timpul loviturilor, nu i s-a spus nimic. Am aflat ulterior, a aflat avocatul, că ar fi instigat el alți deținuți. A fost obligat să se pună în genunchi și să le ceară iertare pentru comportamentul lui. Are dureri de coloană pentru că i-au sărit cu picioarele pe coloană. Dureri de ficat, de picioare, nu își mai simte nici acum degetele de mâini și de la picioare, unde a fost legat de cătușe. Cătușele atât de tare au fost strânse încât i-au intrat în carne. Alți trei deținuți au mai fost bătuți. Unul de la o cameră alăturată de el. Au intrat peste ei în cameră, bătuți la fel. S-au întâlnit pe locul de primire deținuți. Erau legați, bătuți toți”, a declarat femeia, care a dorit să-și păstreze anonimatul.

O altă femeie susține că a cerut explicații conducerii referitor la ceea ce s-a întâmplat și i s-a spus că soțul său „a făcut gălăgie”.

„S-a trezit în dimineața zilei de vineri (29.07.2016-n.r) cu mascații peste el. A fost luat din cameră, dus în altă parte și bătut. Nu i s-a spus de ce. După a rămas cu vânătăi vizibile, probleme mari la ficat, la rinichi, l-au lovit și în tălpi. În ziua aceea a plecat cu el, la ora 12.00, spre Gherla. Când am ajuns noi cu avocatul deja era pe drum. Am intrat în audiență la director și am cerut să mi se spună ce s-a întâmplat. El mi-a zis să stau liniștită că nu se bat deținuți la Giurgiu, că nu s-a întâmplat nimic. A spus că făcea gălăgie, că el era lider și de asta l-au transferat. La Gherla a fost scos la Medicină Legală, dar nici în ziua de azi nu ne-au dat certificatul. Motivul-doctorul ar fi în concediu. Noi am făcut plângeri până acum. În penitenciar nici nu se uită la tine, poți să mori lângă ei”, a declarat, pentru MEDIAFAX, soția unui alt deținut.

Într-un răspuns pentru MEDIAFAX, reprezentanții Penitenciarului de Maximă Siguranță Giurgiu precizează că, în urma protestelor din iulie, nicio persoană condamnată nu a solicitat îngrijiri medicale.

” Nu au existat deținuți care să solicite transportul la Serviciul/Institutul de Medicină Legală pentru expertizare. Raportat la protestele din cursul lunii iulie a.c., la nivelul instituției noastre nu au fost formulate reclamații de către deținuți care să acuze violențe fizice din partea personalului angajat. În prezent, la tot nivelul Penitenciarului Giurgiu, se fac verificări cu privire la împrejurările concrete ce au stat la baza declanșării și derulării acțiunilor de protest în cursul lunii iulie 2016. Dintre deținuții care au manifestat forme de protest în cursul lunii iulie 2016, doar patru au fost transferați la alte unități penitenciare”, se arată în răspunsul Penitenciarului de Maximă Siguranță Giurgiu.

Agenția de presă MEDIAFAX a solicitat la fiecare dintre penitenciarele în care au avut loc proteste un punct de vedere cu privire la posibile alte astfel de situații.

Dintre acestea, la Penitenciarul Bistrița, șapte persoane care au protestat în iulie au solicitat îngrijiri medicale după acele momente, iar dintre acestea, patru au cerut transportul la Serviciul de Medicină Legală pentru expertiză, se arată în răspunsul trimis MEDIAFAX. La Bistrița, 28 dintre deținuții care au protestat au fost transferați la alte unități de detenție.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe...
Cât costă o manichiură și un tuns simplu înainte de Paște! Prețurile au explodat, în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Marele ACTOR al țării a MURIT! Durere infinită: Actor extraordinar și un om și mai...
Pască fără aluat. Rețeta lui Sorin Bontea
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
EXCLUSIV! Matteo, dezvăluiri inedite din postura de tată: "Fericirea este pe măsură". La ce provocări...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Sonda Voyager 1 comunică în sfârșit cu Pământul după luni bune de mesaje fără sens