Scandal la Spitalul de Neurochirurgie Iași, după ce doi medici ar fi efectuat 89 de puncții lombare fără consimțământul pacienților. Unitatea a depus plângere penală pentru ucidere din culpă

Scandal la Spitalul de Neurochirurgie Iași, după ce doi medici ar fi efectuat 89 de puncții lombare fără consimțământul pacienților. Unitatea a depus plângere penală pentru ucidere din culpă
Publicat: 14/01/2015, 09:31
Actualizat: 16/01/2015, 20:32

Unul dintre cei opt pacienți căruia medicul ieșean Ștefan Iencean i-ar fi extras lichid cefalorahidian fără consimțământ a fost Dumitru Ilie, un bărbat de 35 de ani, din comuna Baia, județul Suceava, care a decedat, conform conducerii unității spitalicești, la 15 zile postoperator, după o serie de complicații septice, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Bărbatul a decedat pe 8 august 2014, în Secția de Reanimare a Spitalului de Neurochirurgie, în plângerea înaintată de către conducerea unității medicale specificându-se că acesta ar fi suferit postoperator „complicații septice”.

Bărbatul a ajuns la spital în luna iulie 2014 cu o serie de traumatisme și fracturi grave după ce a fost lovit de o mașină pe stradă.

În plângerea înaintată de către conducerea unității medicale Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași se arată că bărbatului i s-au făcut 30 de puncții lombare, în frigiderul din salonul cu numărul 605 al spitalului fiind găsite un număr de 30 de erubete cu numele său, ce conțineau lichid cefalorahidian.

Sora acestuia, Lucica Necolau, în vârstă de 32 de ani, povestește că doctorul care l-a tratat pe fratele său a fost Ștefan Mircea Iencean și că i s-a spus că el a suferit o serie de leziuni inclusiv la coloană, dar că a ajuns la spital conștient și că intervenția la nivelul coloanei a fost un succes.

„În toată perioada în care a fost internat la spital, fratele meu a fost conștient, am vorbit cu el în tot acel timp. A fost întâi operat la coloană, apoi am reușit să discut cu el. A mai fost nevoie de o operație, după care medicul Iencean mi-a spus că merge spre bine și că urmează să dea comandă de o proteză pentru coloană. La zece minute după asta, mi s-a spus că starea sa s-a agravat și că a făcut un stop cardio-respirator. Nu am înțeles de ce a murit, nu a fost în comă, a fost conștient și am vorbit cu el”, a declarat Lucica Necolau.

Aceasta a mai spus că în niciun moment în care a fost în spital nu a fost nevoită să semneze vreo hârtie pentru o intervenție de orice fel asupra fratelui său, însă, fiind conștient, hârtiile puteau fi semnate de către bărbat. Dumitru Ilie este una dintre cele patru persoane despre care conducerea Spitalului de Neurochirurgie din Iași a reclamat că au decedat în urma prelevării fără consimțământ a mai multor mostre de lichid cefalorahidian.

Procurorii de pe lângă Judecătoria Iași au precizat că, în lipsa cauzalității directe dintre intervențiile medicului ieșean și decesele reclamate de conducerea spitalului, cazul va fi anchetat sub încadrarea juridică de abuz în serviciu. Aceștia au precizat însă că dacă se găsesc dovezi cu privire la o legătură directă între intervențiile realizate pe plan medical și decesul pacienților, atunci încadrarea juridică poate fi modificată, conducerea unității medicale cerând anchetarea cazului sub acuzația de ucidere din culpă.

Conducerea Spitalului de Neurochirurgie Iași a depus o plângere penală pentru ucidere din culpă în cazul medicilor Ștefan Mircea Iencean și Ion Poeată de la unitatea sanitară, pe care îi acuză că ar fi extras 89 de eprubete cu lichid cefalo-rahidian de la opt pacienți, fără acordul acestora, patru dintre ei decedând ulterior. În acest caz, conducerea Spitalului de Neurochirurgie Iași a sesizat și Ministerul Sănătății și Colegiul Medicilor.

Potrivit conducerii Spitalulului Clinic de Neurochirurgie „Nicolae Oblu” din Iași, 89 de eprubete cu lichid cefalo-rahidian prelevat de la opt pacienți au fost găsite, în luna august 2014, într-un frigider dintr-un salon al unității sanitare.

Conform reprezentanților unității medicale, în prezent nu există nicio dovadă că cei patru pacienți au decedat în urma puncțiilor lombare.

Ștefan Iencean, unul din cei doi neurochirurgi de la Spitalul de Neurochirurgie Iași acuzați că ar fi realizat 89 de puncții lombare fără consimțământul pacienților, susține că plângerea penală este o reacție a faptului că l-a reclamat pe managerul spitalului că și-ar fi plagiat teza de doctorat.

Medicul Ștefan Mircea Iencean susține că plângerea penală depusă împotriva sa de către conducerea Spitalului de Neurochirurgie din Iași ar fi încă un mijloc prin care s-ar încerca îndepărtatea sa din unitatea medicală.

El a mai spus că fiecare operație a fost făcută corect și legal.

Președintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, a declarat, marți, pentru corespondentul MEDIAFAX că reprezentanții Spitalului de Neurochirurgie Iași au încercat să creeze presiuni prin mediatizarea acestui caz și că recomandă prudență.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Apelul care te lasă fără bani. Metoda folosită de infractori
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?