Scandal la Spitalul Militar: Ce dezinfectanți a cumpărat de la Hexi Pharma și care este adevărul despre prevenirea infecțiilor cu spirt

Scandal la Spitalul Militar: Ce dezinfectanți a cumpărat de la Hexi Pharma și care este adevărul despre prevenirea infecțiilor cu spirt
Publicat: 10/05/2016, 16:54
Actualizat: 10/05/2016, 19:42

Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC) a precizat, într-un comunicat de presă, că nu folosește spirt pentru a curăța suprafețele, ci soluții biocide în conformitate cu standarele internaționale”. Reacția vine în urma unor informații vehiculate în spațiul public potrivit cărora la spital s-ar folosi spirt în loc de substanțe biocide, pentru dezinfectarea instrumentelor chirurgicale și a suprafețelor din spital.

„SUUMC asigură dezinfecția suprafețelor, instrumentarului, tegumentelor și mucoaselor prin utilizarea de soluții biocide, care asigură prevenirea și controlul infecțiilor nosocomiale, conform normelor și procedurilor interne elaborate în acest sens și în conformitate cu standardele internaționale în domeniu.Nu se pune în niciun caz problema asigurării și prevenirii infecțiilornosocomiale cu spirt”, se arată în comunicatul de presă remis marți agenției MEDIAFAX.

Mai departe, reprezentanții spitalului precizează că are încheiate „acorduri cadru cu termen de valabilitate până în luna iulie a anului 2017, pentru 18 categorii de dezinfectanțiși antiseptici care acoperă toată gama de proceduri medicale și care asigură necesarul în regim normal pentru minim trei luni”.

„Acordurile cadru existente, la nivelul SUUMC, au fost încheiate în urma desfășurării procedurilor transparente de licitație, în SEAP, cu respectarea, în totalitate, a legislației în domeniul achiziților publice”, se mai arată în sursa citată.

Spitalul Militar are două contracte cu Hexi Pharma, pe 2015, în valoare de aproape 300.000 de lei, pentru dezinfectanți, potrivit anunțurilor de atribuire de pe SEAP, însă reprezentanții spitalului spun că nu au folosit dezinfectanți Hexi pentru suprafețe și instrumentar, doar săpun dezinfectant.

Spitalul Militar „Carol Davila” are două contracte cu Hexi Pharma, pe anul 2015, în valoare de apropae 300.000 de lei, pentru dezinfectanți, potrivit anunțurilor de atribuire de pe SEAP, însă reprezentanții spitalului spun că nu au folosit de ani de zile dezinfectanți Hexi Pharma pentru suprafețe și instrumentar, singurele produse Hexi Pharma fiind „săpun dezinfectant și de tegument”.

Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” a încheiat în 2015, cu Hexi Pharma, două contracte în valoare totală de 289.560 de lei, pentru dezinfectanți, potrivit anunțurilor de atribuire de pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice). Mai exact, este vorba de un contract atribuit în data de 28 iulie 2015 pentru două loturi în valoare totală de 170.400 de lei, și un alt contract din 21 decembrie 2015, cu trei loturi atribuite în valoare totală de 119.160 lei. Tipul de produse cumpărate de la Hexi Pharma nu sunt cunoscute, fiind trecute cu denumirea generală „dezinfectanți”.

Contactați de MEDIAFAX, reprezentanții spitalului au spus inițial că „Toate achizițiile noastre sunt transparente, sunt postate pe SEAP, acolo se pot vedea cantitățile, procedura de achiziție, tot. (…)Nu știu care sunt firmele, dar pentru dezinfectanți de suprafețe și instrumentar Hexi Pharma nu avem sigur, nici înainte de scandal nu am avut”. Ulterior, reprezentanții spitalului au recunoscut că au produse Hexi Pharma, însă este vorba de „săpun dezinfectant și de tegument”.

„Noi nu mai avem dezinfectanți de suprafețe și instrumentar de la ei (Hexi Pharma), de ani de zile. Avem doar săpun dezinfectant și de tegument de la ei”, a declarat lt. col Oana Ciobanu, purtător de cuvânt al Spitalului Militar, pentru MEDIAFAX.

În ceea ce privește informații conform cărora în spital s-ar folosi spirt pentru dezinfectare, în loc de dezinfectanți, același purtător de cuvânt al Spitalului Militar spune că aceste acuzații sunt „false și nefondate”.

Ministerul Sănătății a publicat lista spitalelor unde au fost găsite probe neconforme în urma analizelor făcute la laborator (este vorba de procentul de 5% pe care l-a comunicat fostul ministru al Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu), iar Spitalul Militar nu se regăsește pe această listă.

Produsele Hexi Pharma, liderul de piață în România, sunt utilizate în majoritatea spitalelor din România. Într-o anchetă realizată de jurnaliștii Cătălin Tolontan, Mirela Neag, Răzvan Luțac și Alex Nicodim, publicată în Gazeta Sporturilor, se arată cu documente obținute de la angajați Hexi Pharma că există inadvertențe între concentrația de soluții dezinfectante din produsele folosite în spital și ceea ce scrie pe etichete. Mai exact, 1,25% este concentrația reală de substanță activă glutaraldehidă în Suprasept, în loc de 12% de pe etichetă.

De asemenea, 5% este concentrația reală de substanță activă dedidecildimetil amoniu în Thor, în loc de 15% de pe etichetă, iar 1,6% de substanța activă clorură dedidecildimetil amoniu este concentrația reală în Suprasept, în loc de 7% de pe etichetă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Decizie pentru toți ANGAJAȚII din România. S-a stabilit că intră în vigoare de la 1...
Un semn de circulație cu mari probleme. Mulți șoferi au bătăi de cap
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji