SCANDAL la Universitatea Artă Teatrală și Cinematografie. Criticul de film Andrei Rus ar putea fi dat afară pentru lezarea imaginii instituției. Reacția rectorului

SCANDAL la Universitatea Artă Teatrală și Cinematografie. Criticul de film Andrei Rus ar putea fi dat afară pentru lezarea imaginii instituției. Reacția rectorului

Comisia de Etică a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică a propus desfacerea contractului de muncă al lectorului universitar Andrei Rus, din cauză că acesta ar fi făcut afirmații care ar fi lezat imaginea UNATC, Senatul instituției urmând să ia o decizie în perioada următoare. Comisia de Etică a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București (UNATC) s-a întâlnit pe 25 mai și l-a audiat pe criticul de film Andrei Rus, lector universitar la UNATC.

Această audiere vine în contextul în care președintele Senatului UNATC, Sergiu Anghel, a sesizat Comisia de Etică atât în privința lui Andrei Rus, cât și a altui critic de film, Andrei Gorzo, la rândul său profesor în cadrul UNATC. „Textul sesizării afirma că Rus și cu mine am fi vehiculat «informații neadevărate menite să creeze un curent de opinie defavorabil instituției, entităților de conducere sau persoanelor aflate în funcții de conducere»”, a scris Andrei Gorzo, pe contul său de Facebook.

Potrivit lui Gorzo, Comisia de Etică a UNATC este compusă din prof. univ. dr. Ștefan Velniciuc, conf. univ. dr. Florentina Heroiu, prof. univ. dr. Mircea Ciocâltei, consilier juridic Georgiana Mocanu, secretar Mihaela Petre, studenții Teodora Petrescu și Matei Arvunescu și conf. univ. dr. Mircea Gheorghiu.

Ce spune Andrei Rus

La rândul său, Andrei Rus a relatat pe larg pe pagina sa de Facebook despre audierea de la Comisia de Etică, precizând că i se reproșează că ar fi vehiculat „neadevăruri” despre UNATC și despre „entitățile de conducere” și că nu ar fi folosit „procedurile și mecanismele democratice pe care Universitatea, prin autonomia ei, le pune la dispoziție membrilor săi” pentru a rezolva „eventuale disfuncții”, înainte de a ieși în spațiul public cu problemele din interior.

El a precizat că a apelat „la pârghiile democratice din instituție”, încă din lunile ianuarie-februarie, însă nu a primit vreun răspuns, „în afară de diverse decizii abuzive”, care ar fi fost probabil menite să îl „intimideze”.

Andrei Rus mai spune că în timpul audierii sale în Comisia de Etică a fost întrebat „în diverse feluri tot felul de lucruri care aveau legătură cu orice altceva în afară de gradul de «neadevăr»” al afirmațiilor sale publice invocate în sesizarea făcută împotriva sa.
El a făcut referire și la o întrebare pe care i-ar fi adresat-o unul dintre membrii Comisiei, „cadru didactic destul de tânăr al departamentului de Actorie din Facultatea de Teatru”.

„Undeva în ultima parte a discuției domnia sa a făcut referire la o postare a mea din luna aprilie a anului curent, unde, conform domniei sale, aș fi făcut «propagandă homosexuală» pe pagina mea de Facebook. Domnia sa susținea că «devine periculos» când dau niște nume de cineaști importanți care au fost (sau sunt) homosexuali, lesbiene sau bisexuali, mai ales atunci când închei spunând «fiți ca ei». De asemenea, domnia sa susținea că pentru a nu fi «propagandă homosexuală», ar fi trebuit să susțin că e bine să fim «și așa și așa», adică și heterosexuali și homosexuali. Întrebându-l de ce e relevantă acea postare fără niciun fel de legătură cu UNATC, mi-a răspuns că fiind un cadru didactic în această instituție, orice afirmație a mea poate afecta «imaginea școlii»”, spune Andrei Rus.

El mai afirmă că este de acord cu acel membru al Comisiei, însă „exprimarea diversității de orientări sexuale este legală în România încă de la începutul anilor 2000”. „(…) a vorbi despre «propagandă homosexuală» e deja o dovadă de gândire homofobă, pentru că oricum, tehnic, nu ai cum să faci propagandă homosexuală, iar aceasta nu poate fi deranjant decât în ochii homofobilor”, menționează Andrei Rus.
El precizează că a făcut afirmațiile respective în contextul în care Mihaela Rădulescu a publicat online un mesaj în care, în opinia lui Rus, vedeta de televiziune „făcea o enumarare foarte deranjantă în care asocia homosexualitatea sau depresia cu terorismul”.

Andrei Rus mai spune că nu afirmațiile sale aduc prejudicii UNATC, „ci homofobia, rasismul, antisemitismul și xenofobia afișate public din ce în ce mai des” de colegii săi „mai mult sau mai puțin faimoși”.

Totodată, Andrei Rus spunea, miercuri seară, într-un alt mesaj publicat pe contul său de Facebook, că a fost informat neoficial că președintele Comisiei de Etică, Ștefan Velniciuc,(profesor al Facultății de Teatru), a prezentat în ședința de miercuri a Senatului UNATC o decizie a Comisiei prin care se solicita desfacerea contractului de muncă al lui Rus. Motivul acestei propuneri este acela că Rus ar fi comis „mai multe abateri în sensul lezării imaginii publice a universității și al lezării imaginii publice a conducerii UNATC”.

Andrei Rus spune că este surprins că pentru această decizie ar fi votat șase din cei opt membri ai Comsiei de Etică, în timp ce împotrivă ar fi fost doar doi.

„Nu mă așteptam oricum să mă susțină domnii Adrian Titieni (rectorul UNATC, n.r.), Florin Zamfirescu, Sergiu Anghel sau Doru Ana, ținând cont că am scris despre domniile lor de-a lungul timpului. Dar aveam alte așteptări de la colegii care mă cunosc de atâta vreme. Am înțeles, oricum, că nu s-a cerut votul Senatului și că membrii acestuia au fost doar informați cu privire la decizia comisiei”, a spus Andrei Rus.

El a precizat că intenționează să depună o contestație în termen de 15 zile de la momentul în care i se comunică oficial decizia Comisiei de Etică și că va merge „cât mai departe se va putea” pentru a-și apăra drepturile.

„Și nu mă voi opri din a solicita demisia conducerii actuale a UNATC, pe care o consider abuzivă și incapabilă – cel puțin în ceea ce mă privește – să poarte un dialog «umanist» (vorba domnului Titieni din cadrul galei UNITER de acum două zile), și nici din a acționa, alături de din ce în ce mai mulți oameni, pentru ca această instituție să se modernizeze din toate punctele de vedere (nu doar material și tehnologic)”, a mai spus Andrei Rus.

Pe de altă parte, sesizarea în ceea ce îl privește pe criticul de film Andrei Gorzo urmează să fie analizată de Comisia de Etică a UNATC într-o ședință care va avea loc pe 8 iunie, la care a fost invitat să participe și acesta.

Andrei Gorzo spune însă că nu are de gând să apară în fața Comisiei de Etică a UNATC. „Pe lângă faptul că ea se face vinovată de un viciu de procedură (a fost sesizată în privința așa-ziselor «neadevăruri» vehiculate de Rus și de mine pe 27 aprilie; potrivit Cartei UNATC, «comisia răspunde autorului sesizării în termen de 30 de zile de la primirea sesizării»; în cazul meu, perioada a fost depășită, deci convocarea mea pentru data de 8 iunie se anulează automat), nu recunosc legitimitatea acestei comisii. Audierea colegului meu Andrei Rus a fost o mascaradă, demonstrând că această comisie nu e altceva decât brațul manevrat de rectorul Titieni întru strivirea disidenților. Nu mă interesează să particip la această mascaradă”, a scris Andrei Gorzo pe pagina sa de Facebook.
Andrei Gorzo a precizat că „lupta” va continua inclusiv în justiție, unde Andrei Rus și cu el ar urma să își recâștige posturile, în cazul în care le vor fi desfăcute contractele de muncă de la UNATC, ca urmare a unei decizii a Senatului acestei instituții.

Ce spune rectorul

De cealaltă parte, Adrian Titieni, rectorul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC), a declarat că Senatul instituției va lua decizia dacă va fi sau nu desfăcut contractul de muncă al lui Andrei Rus, precizând că „lucrurile sunt departe de a fi așa cum sunt zugrăvite” de criticul de film. Este decizia Comisiei de Etică, dânsul (Andrei Rus, n.r.) probabil o să facă contestație. Decizia a fost luată pentru că prin mediile de informare online și prin presă au adus atingere imaginii școlii”, a spus Adrian Titieni, referindu-se atât la afirmațiile făcute de Andrei Rus, cât și la cele ale lui Andrei Gorzo.

Adrian Titieni a mai spus că din punctul său de vedere această chestiune este „hazardată”, precizând că nu înțelege ce îi determină pe aceștia să aducă acuzații altor profesori ai UNATC. În acest caz, el s-a referit la schimburi de replici în mediul online între Andrei Rus și alți membri ai UNATC, printre care Florin Zamfirescu și Doru Ana.

„În ceea ce privește acuzațiile de homofobie și antisemitism despre care vorbește, acestea trebuie dovedite. Dar este un lucru care depășește cadrul instituțional”, a spus Adrian Titieni, precizând că instituția pe care o conduce se delimitează de orice afirmații care pot fi considerate a fi antisemite și homofobe.

În ceea ce privește propunerea făcută de Comisia de Etică, referitor la desfacerea contractului de muncă al lui Andrei Rus, Adrian Titieni a spus că în astfel de cazuri „prerogativele rectorului sunt limitate”, Senatul instituției fiind cel care poate să decidă.
În opinia lui Adrian Titieni, tot acest scandal este de fapt „un fel de campanie electorală negativă” la adresa sa, care nu are însă niciun fundament, pentru că nu își dorește un nou mandat de rector al UNATC.
„Eu nu sunt interesat nici de finalul acestui mandat, care expiră în decembrie”, a spus Titieni, fără a preciza dacă intenționează sau nu să demisioneze din funcție.

Totodată, rectorul UNATC a spus că Andrei Rus a fost „nu numai susținut, ci chiar îmbrățișat” de către conducerea Universității în dezvoltarea proiectului revistei Film Menu. Adrian Titieni a mai afirmat că tirajul revistei a fost înjumătățit în iulie 2014, când nu a apărut nimic în mass-media referitor la această problemă, sugerând că acest conflict a izbucnit tocmai pentru că urmează să îi expire mandatul de rector al UNATC la sfârșitul anului. „În presă a apărut nemulțumirea în martie 2015, iar acum suntem aproape în iunie 2015 (…) Nici măcar nu a fost decizia mea”, a spus Titieni, referitor la reducerea tirajului Film Menu.

„Lucrurile sunt pe departe de a fi așa cum le zugrăvesc acești oameni”, a spus Adrian Titieni. El a mai afirmat că în acest conflict sunt implicate mai multe personalități, fiecare cu orgoliul său, și care încearcă să evite normele și procedurile din cadrul UNATC.

Totodată, Adrian Titieni a explicat că se pune accent pe acest scandal și se pierd din vedere aspecte mult mai importante cu care se confruntă UNATC. „Faptul că am pierdut Casandra n-a interesat pe nimeni. Faptul că Universitatea a achiziționat o clădire (în spatele Teatrului Național din București, n.r.) pentru laboratoare de film nu interesează pe nimeni. Faptul că suntem subfinanțați nu interesează pe nimeni. Povestea asta nu este de folos nimănui, nu știu cum vom ieși din ecuație, dar e păcat”, a mai spus Adrian Titieni.

O petiție de susținere pentru cei doi critici de artă

În acest context, în mediul online a fost lansată o petiție, intitulată „Protest pentru investigarea și stoparea abuzurilor din UNATC”, semnată, până la momentul difuzării acestei știri, de un număr de peste 220 de persoane.

„Protestăm în mod public față de decizia Comisiei de Etică a UNATC din data de 27.05.2015, în urma căreia s-a hotărât desfacerea contractului de muncă al lectorului universitar doctor Andrei Rus. Considerăm că decizia fără precedent a Comisiei de Etică este abuzivă și injustă. Motivul pentru care lect. univ. dr. Andrei Rus, alături de lect. univ. dr. Andrei Gorzo, au fost convocați în fața Comisiei de Etică, acela de a fi vehiculat «informații neadevărate menite să creeze un curent de opinie defavorabil instituției, entităților de conducere sau persoanelor aflate în funcții de conducere», este neîntemeiat, întrucât afirmațiile făcute de Andrei Rus și de Andrei Gorzo n-au reprezentat decât semnalarea unor nereguli existente în cadrul universității. Nu denunțarea unor comportamente sau atitudini de tip homofob, xenofob, antisemit și rasist sau a practicii meditațiilor în rândul membrilor comisiilor de admitere aduce prejudicii de imagine universităîii, ci însăși existența lor în cadrul instituției”, se arată în cuprinsul petiției menționate.

De asemenea, petiția face referire la încercări ale conducerii UNATC „de a sufoca orice inițiativă de deschidere a unui dialog sau a unei dezbateri publice în jurul problemelor din universitate”.
„Ne alăturăm eforturilor lect. univ. dr. Andrei Rus și lect. univ. dr. Andrei Gorzo de a reforma universitatea și îi invităm pe toți cei care cred în demersul nostru să participe activ”, se mai arată în petiția citată.
Totodată, prin această petiție i se cere rectorului UNATC, Adrian Titieni, să anuleze decizia Comisiei de Etică prin care s-a hotărât desfacerea contractului de muncă al lui Andrei Rus.

Când a apărut conflictul

Comisia de Etică a UNATC s-a întâlnit pe 25 mai și l-a audiat pe criticul de film Andrei Rus, lector universitar la Universitate.
Această audiere vine în contextul în care președintele Senatului UNATC, Sergiu Anghel, a sesizat Comisia de Etică atât în privința lui Andrei Rus, cât și a altui critic de film, Andrei Gorzo, la rândul său profesor în cadrul UNATC.
„Textul sesizării afirma că Rus și cu mine am fi vehiculat «informații neadevărate menite să creeze un curent de opinie defavorabil instituției, entităților de conducere sau persoanelor aflate în funcții de conducere»”, a scris Andrei Gorzo, pe contul său de Facebook.
Potrivit lui Gorzo, Comisia de Etică a UNATC este compusă din prof. univ. dr. Ștefan Velniciuc, conf. univ. dr. Florentina Heroiu, prof. univ. dr. Mircea Ciocâltei, consilier juridic Georgiana Mocanu, secretar Mihaela Petre, studenții Teodora Petrescu și Matei Arvunescu și conf. univ. dr. Mircea Gheorghiu.

Pe de altă parte, sesizarea în ceea ce îl privește pe criticul de film Andrei Gorzo urmează să fie analizată de Comisia de Etică a UNATC într-o ședință care va avea loc pe 8 iunie, la care a fost invitat să participe și acesta.

Andrei Gorzo spune însă că nu are de gând să apară în fața Comisiei de Etică a UNATC. „Pe lângă faptul că ea se face vinovată de un viciu de procedură (a fost sesizată în privința așa-ziselor «neadevăruri» vehiculate de Rus și de mine pe 27 aprilie; potrivit Cartei UNATC, «comisia răspunde autorului sesizării în termen de 30 de zile de la primirea sesizării»; în cazul meu, perioada a fost depășită, deci convocarea mea pentru data de 8 iunie se anulează automat), nu recunosc legitimitatea acestei comisii. Audierea colegului meu Andrei Rus a fost o mascaradă, demonstrând că această comisie nu e altceva decât brațul manevrat de rectorul Titieni întru strivirea disidenților. Nu mă interesează să particip la această mascaradă”, a scris Andrei Gorzo pe pagina sa de Facebook.

Conflictul la nivelul UNATC a izbucnit în martie 2015, când redacția revistei Film Menu, coordonată de criticul de film Andrei Rus, proiect inițiat și sprijinit de UNATC și realizat în proporție de 90% de studenți ai facultății de film din cadrul universității, publica o scrisoare deschisă adresată rectorului Universității, Adrian Titieni, în care susținea că, „în luna iulie a anului 2014, consiliul de administrație al UNATC – din care fac parte rectorul, cei doi prorectori Laura Baron și Nicolae Mandea, cei doi decani Sorin Botoșeneanu (Film) și Paul Chiribuță (Teatru), președintele Senatului, Laurențiu Damian (care între timp a demisionat din funcție, n.r.), și directorul general administrativ, Emil Banea – a hotărât, în absența decanului Facultății de Film, înjumătățirea bugetului și a tirajului revistei Film Menu, fără niciun fel de justificări”.
Pe de altă parte, pe 17 martie, conducerea UNATC a precizat că „revista Film Menu NU este în pericol!”, adăugând că „niciodată nu s-a pus problema desființării acestei reviste”. De asemenea, conducerea UNATC a spus că așteaptă „scuze public, erori se pot produce oricând și de către oricine”. „Un lucru este cert: nici rectorul Adrian Titieni, nici conducerea universității nu au pus vreodată în discuție suprimarea revistei sub orice formă”, se mai arăta în comunicatul UNATC.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu din 6 iulie! Dispozitivul pe care trebuie să-l aibă mașinile la bord
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete