Scandalul „BANI CONTRA LEGI”. Adrian Severin, condamnat la 3 ani și 3 luni CU EXECUTARE

Scandalul „BANI CONTRA LEGI. Adrian Severin, condamnat la 3 ani și 3 luni CU EXECUTARE
Publicat: 24/02/2016, 00:08
Actualizat: 28/03/2019, 17:21

UPDATE. Severin: Hotărârea este monstroasă în raport cu nevinovăția mea.Voi face apel

Adrian Severin, condamnat marți la trei ani de închisoare cu executare de Înalta Curte de Casație și Justiție, a calficat decizia instanței drept o hotărâre „monstroasă” nu doar în raport cu „nevinovăția” sa, dar și în raport cu așteptările față de magistrați, precizând că va face apel.
Severin spune, pe pagina sa de Facebook, că a aflat din presă că ÎCCJ a decis, în primă instanță, condamnarea sa în scandalul „Sunday Times” și, deși precizează că nu cunoaște argumentele care au stat la baza sentinței, critică hotărârea magistraților.

„Consider că hotărârea este monstroasă nu doar în raport cu nevinovăția mea dovedită și pe care o susțin cu tărie în continuare dar și în raport cu ceea ce este de așteptat ca niște judecători români să facă pentru a nu pune pe umerii României povara unei rușini nemeritate. Aceasta este o nouă pată pe roba magistraturii noastre. Ceea ce a început printr-o farsă jurnalistică pare a se încheia printr-o farsă judiciară. Voi face apel și voi lupta până la capăt. Nimeni nu trebuie să conteze pe lașitatea mea”, scrie Severin pe Facebook.

Europarlamentarul PSD Adrian Severin a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, în septembrie 2013, el fiind acuzat de luare de mită și trafic de influență în Parlamentul European. Procurorii DNA au susținut în rechizitoriu că, în perioada decembrie 2010-martie 2011, europarlamentarul Adrian Severin a acceptat promisiunea a două persoane de a-i plăti 100.000 euro anual, în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European, pe de o parte și a votării împotriva altor amendamente ce nu corespundeau intereselor societății comerciale pe care cele două persoane pretindeau că o susțin, pe de altă parte.

La suma menționată se adăuga și suma de 4.000 de euro pe zi, pentru orice acte efectuate de parlamentar, în legislativul european, în legătură cu depunerea de amendamente.

Cele două persoane erau jurnaliști britanici. În contextul acestor discuții, Adrian Severin le-a cerut celor doi suma de 12.000 de euro, lăsându-le să creadă că are influență asupra a doi deputați din Comisia Juridică, a Raportorului Comisiei pentru afaceri economice și monetare din legislativul european, precum și asupra unui alt membru al Parlamentului European, pentru a-i determina să introducă un amendament la proiectul de Directivă al Comisiei Europene privind garantarea depozitelor bancare, în sensul intereselor clienților companiei pe care cei doi susțineau că o reprezintă. În vederea încasării sumei 12 000 euro, Severin a emis o factură pe care a trimis-o pe email uneia din cele două persoane, arată procurorii DNA.

Imediat după izbucnirea scandalului, Adrian Severin a povestit, pentru gândul, cum a ajuns să cadă în această „capcană” a jurnaliștilor de la Sunday Times. În decembrie, „un tip și o tipă” i-au trimis un email: dacă n-ar accepta o funcție plătită în calitate de consultant în consiliul de experți internaționali ai firmei Taylor Jones Public Affairs.

După ce Severin le-a răspuns că e interesat, a urmat întâlnirea. „Au venit apoi un tip și o tipă: Richard Calvert și Victoria Newell, amândoi directori la Taylor Jones. Mi-au dat cărțile lor de vizită”. L-am întrebat pe Adrian Severin dacă, înainte de discuție, nu era normal să verifice cu cine intră în afacere. „Ba da, am verificat. Își făcuseră cărți de vizită, aveau un site, numere de telefon… Am sunat și la numerele alea. Întotdeauna răspundea cineva – îmi spunea că mă caută ei, că Richard și Victoria sunt într-o ședință”.

Au urmat întâlniri, iar momentul-cheie a fost atunci când s-a invocat „posibilitatea” depunerii unui amendament la o lege. Potrivit lui Adrian Severin, cei doi au spus încă de la început: „S-ar putea să vă rugăm să depuneți un amendament”. Răspunsul lui Severin: „Vom vedea…

Adrian Severin n-a luat bani, pentru că, după ce le-a facturat „lobbyiștilor” 12.000 de euro pentru servicii de consultanță, editorul general de la The Sunday Times l-a sunat pentru a-i transmite că a fost subiectul unei investigații jurnalistice.

Adrian Severin a negat că ar fi făcut lobby, ci doar consultanță, „ceea ce e perfect legal”. Care este diferența? „Contractul de consultanță înseamnă că vă dau un sfat despre cum trebuie să procedați. Contractul de lobby înseamnă că mă duc în folosul dumneavoastră la un terț și-l determin să facă un lucru”, a răspuns eurodeputatul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Silvestru nu pierde timpul după despărțirea de Diana Șoșoacă. Cu cine a fost surprins
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee