Scandalul de la Spitalul de Neurochirurgie din Iași contiuă: doi dintre pacienții care au decedat vor fi exhumați

Scandalul de la Spitalul de Neurochirurgie din Iași contiuă: doi dintre pacienții care au decedat vor fi exhumați
Publicat: 19/01/2015, 12:13

În dosarul în care doi medici de la Spitalul de Neurochirurgie din Iași sunt acuzați că au extras 89 de eprubete de lichid cefalorahidian de la opt pacienți, patru dintre aceștia decedând ulterior, procurorii Parchetului Curții de Apel Iași, care au preluat cazul de la Parchetul Judecătoriei Iași, au decis exhumarea a doi dintre pacienți.

Surse din rândul anchetatorilor au declarat pentru corespondentul MEDIAFAX că luni dimineață cadavrele celor doi pacienți care au murit la Spitalul de Neurochirurgie din Iași au fost exhumate, urmând să fie făcute analize în urma cărora se va stabili dacă a existat vreo legătură între moartea pacienților și puncțiile lombare repetate efectuate de către medicul Ștefan Mircea Iencean.

Persoanele exhumate sunt din județele Iași și Botoșani.

La începutul săptămânii trecute, conducerea Spitalului de Neurochirurgie „Nicolae Oblu” din Iași a depus o plângere penală pentru ucidere din culpă în cazul medicului Ștefan Mircea Iencean, precum și împotriva profesorului Ion Poeată de la unitatea sanitară, pe care îi acuză că ar fi extras 89 de eprubete cu lichid cefalorahidian de la opt pacienți, fără acordul acestora, patru dintre ei decedând ulterior.

În acest caz, conducerea Spitalului de Neurochirurgie Iași a sesizat și Ministerul Sănătății și Colegiul Medicilor.

Potrivit conducerii spitalulului, 89 de eprubete cu lichid cefalorahidian prelevat de la opt pacienți au fost găsite, în luna august 2014, într-un frigider dintr-un salon al unității sanitare.

Conform reprezentanților unității medicale, în prezent nu există nicio dovadă că cei patru pacienți au decedat în urma puncțiilor lombare.

În plângerea depusă la Parchetul Judecătoriei Iași, conducerea Spitalului de Neurochirurgie din Iași susține că, în 1 august 2014, a fost sesizată de un cadru medical din unitate cu privire la practica medicului Ștefan Iencean de a realiza puncții lombare în spital, întrunindu-se o comisie de urgență.

„Aceasta (comisia – n.r.) s-a deplasat în salonul numărul 602, etaj VI, unde în congelatorul frigiderului s-au găsit 89 de eprubete cu lichid cefalorahidian, într-un suport de polistiren ce avea atașat o hârtie pe care era scris cu un pix de culoare albastră, cu majuscul îngroșate, «PROF. POEATĂ». Fiecare eprubetă era numerotată cu cifre arabe, nume pacient, data recoltării și data expirării”, se arăta în plângere.

După descoperirea eprubetelor a fost organizată o ședință la care au participat opt medici, printre care și Ștefan Mircea Iencean și șefii secțiilor de neurorchirurgie 1 și 2, conducerea spitalului susținând că ședința a fost înregistrată.

La această ședință, potrivit plângerii depuse de către conducerea spitalului, medicul Ștefan Mircea Iencean „a susținut că ideea efectuării acestor puncții lombare îi aparține domnului profesor Ion Poeată, că acesta era la curent cu aceste proceduri și că a parafat toate recomandările”.

De asemenea, medicul a susținut că nu a dorit să facă un studiu științific, ci doar să compare anumite „aspecte din lichidul cefalorahidian al unor pacienți cu al altor viitori pacienți”.

Mai mult, el a spus că lichidul congelat nu prezintă risc infecțios astfel încât păstrarea acestuia în frigiderul care era destinat alimentelor pacienților nu prezenta niciun risc. În plângere, însă, conducerea spitalului a susținut că această depozitare încălca prevederile legii privind regimul deșeurilor.

Profesorul Ion Poeată era în concediu în această perioadă, fiind chemat pe 8 august pentru a da declarații într-o nouă ședință, el refuzând însă să facă acest lucru.

La această ședință, organizată la șapte zile după prima, medicul Iencean și-ar fi schimbat declarațiile, susținând că profesorul Poeată nu știa despre puncțiile lombare.

„Numitul Ștefan Mircea Iencean a mai declarat că a fost doar ideea domniei sale, că puncțiile lombare repetate la pacienții cu traumatisme vertebromedulare face parte din tratamentul acestora și că există studii de specialitate în acest sens”, se mai arăta în plângerea depusă de conducerea spitalului la Parchetul Judecătoriei Iași.

În 27 octombrie, s-a întrunit Consiliul de etică al spitalului care a concluzionat că medicul Iencean și profesorul Poeată au realizat un studiu clinic fără a respecta prevederile legale.

„S-a recomandat trimiterea în Consiliul de disciplină a spitalului a celor doi implicați, respectiv medicul Ștefan Mircea Iencean și profesorul Ion Poeată, înștiințarea instituțiilor abilitate ale statului – Ministerul Public, Colegiul Medicilor, Comisia de Etică a UMF Iași”, precizau reprezentanții Consiliului de Etică.

În fața membrilor consiliului, medicul Iencean a afirmat că știa că există mai puține eprubete, iar în acestea ar fi existat un amestec de ser fiziologic, albumină umană și glucoză 5%, nu lichid biologic uman.

Totodată, medicul a reclamat că un membru al consiliului depășise vârsta de pensionare, iar conducerea spitalului a hotărât întrunirea unei noi comisii pe 7 noiembrie, timp în care probele din eprubete au fost analizate de un laborator privat și de Institutul de Medicină Legală din București, stabilindu-se că era vorba despre lichid cefalorahidian.

Potrivit plângerii, cel de-al doilea Consiliu de etică a ajuns la aceeași concluzie și s-a decis trimiterea plângerii penale la Parchet.

Plângerea a fost semnată de managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iași, Lucian Eva, directorul medical, Eugen Cezar Popescu, directorul financiar contabil, Ioan Haliga, și consilierul juridic Iulia Țibulcă.

Președintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, a declarat, marți, pentru corespondentul MEDIAFAX că reprezentanții Spitalului de Neurochirurgie Iași au încercat să creeze presiuni prin mediatizarea acestui caz și că recomandă prudență.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Devine INTERZIS în statele UE! Intră în vigoare și în România
Dr. Francesco Capelletti, copilul-actor, chirurgul pur-sânge și icoana tatălui. Destine de filme la Floreasca
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului