Scrisoare atribuită șefului BCCO Alba: Dosarul, fabricat de procurori DIICOT care acopereau infractori

Scrisoare atribuită șefului BCCO Alba: Dosarul, fabricat de procurori DIICOT care acopereau infractori
Șeful BCCO Alba, Traian Berbeceanu, reținut după ce ar fi favorizat un grup infracțional, susține, într-o scrisoare adresată colegilor săi, că "acțiunea mârșavă" împotriva sa a fost "coordonată" de procurori DIICOT și ofițeri ai serviciilor de informații care ar avea legături cu diverși infractori.
Publicat: 24/10/2013, 16:47
Actualizat: 24/10/2013, 16:55

Șeful BCCO Alba, Traian Berbeceanu, reținut după ce ar fi favorizat un grup infracțional, susține, într-o scrisoare adresată colegilor săi, că „acțiunea mârșavă” împotriva sa a fost „coordonată” de procurori DIICOT și ofițeri ai serviciilor de informații care ar avea legături cu diverși infractori.

Joi dimineață, a fost postată pe Internet o scrioare atribuită șefului BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, o parte a documentului fiind postată și pe pagina de Facebook a lui Berbeceanu.

În scrisoare, care are 29 de pagini și este adresată „tuturor polițiștilor din structurile de combatere a criminalității organizate din cadrul Poliției Române”, șeful BCCO Alba Iulia afirmă că în ultima perioadă asupra sa și a echipei pe care o conduce se „desfășoară o acțiune mârșavă de mari proporții, organizată și coordonată de procurori ai DIICOT și ofițeri ai serviciilor de informații”.

Șeful BCCO Alba Iulia le spune colegilor săi să aibă grijă, avertizându-i că sunt „vânați”, „denigrați” și că împotriva lor „se fabrică dosare bazate pe probe false, pe declarații mincinoase”.

„Vă cer doar să aveți grijă de voi și de subordonații voștri, să vă feriți în fiecare clipă pentru că astăzi suntem noi cei vânați, denigrați, astăzi noi suntem cei împotriva cărora se fabrică dosare bazate pe probe false, pe declarații mincinoase….dar mâine ați putea să fiți voi în locul nostru”, se arată în scrisoare, care a fost dată publicității de Antena 3.

În același document, șeful BCCO Alba Iulia vorbește despre un complot împotriva sa, în care sunt implicați procurori DIICOT și un coleg din BCCO, el făcând referire la mai multe dosare și acuzând legături ale celor menționați cu diferiți infractori.

El îi acuză pe procurorii DIICOT că „au confiscat” rezultatele BCCO, pe care „și le-au atribuit fără rușine, mințind mereu că au făcut sute de percheziții, că au realizat zeci de prinderi în flagrant, că au prins mii de infractori, că au descoperit tone de droguri”.

Berbeceanu dă exemple concrete, vorbind și despre interceptări telefonice realizate de SRI privind procurori sau polițiști care ar avea legătură cu diferiți infractori pe care îi informau despre cercetările făcute asupra lor.

Spre exemplu, Traian Berbeceanu îi acuză pe unul dintre colegii săi de la BCCO, Alin Muntean, pe șeful DIICOT – Serviciul Teritorial Alba Iulia, Ioan Mureșan, și pe un alt procuror DIICOT, Sergiu Cean, că ar avea legături cu oameni de afaceri din Alba Iulia cercetați în diferite dosare instrumentate de DIICOT sau BCCO și pe care i-ar fi acoperit astfel încât să nu fie cercetați sau să primească pedepse mai mici.

Potrivit lui Berbeceanu, este cazul unui om de afaceri italian, Luca Anversa, cercetat în două dosare, pentru evaziune fiscală și delapidare și pentru proxenetism și șantaj.

Șeful BCCO Alba Iulia susține că italianul a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare în dosarul de proxenetism, cunoscut în presă drept dosarul „Prostituate pentru VIP-uri”, iar decizia instanței nu a fost atacată cu recurs de DIICOT, fiind considerată „îndestulătoare”. În celălalt dosar, italianul a fost condamnat tot cu suspendare, iar în acest caz șeful DIICOT Alba, Ioan Mureșan, „a considerat pedeapsa îndestulătoare” și a dispus procurorilor să nu atace soluția. Berbeceanu susține că, în schimb, italianul ar fi oferit favoruri unor apropiați ai procurorilor, angajându-i la firma acestuia.

Un alt exemplu dat de Berbeceanu este cel al unui om de afaceri din Alba Iulia, Ion Lazăr, care ar fi sprijinit gruparea de proxenetism și care ar fi fost implicat direct în astfel de activități.

Berbeceanu mai susține că procurorii și polițistul de la BCCO ar fi apropiați ai celor doi afaceriști, Anversa și Lazăr, împreună cu care au participat la partide de vânătoare în zona Munților Apuseni.

De asemenea, el susține că a adunat dovezi și despre faptul că șeful DIICOT Alba, Ioan Mureșan, și procurorul Cean și colegul său, Alin Muntean, făceau presiuni asupra unor inculpați ca să declare că ar avea legături cu el și astfel să fabrice dovezi împotriva sa.

„Au încercat să fabrice probe false împotriva mea, pentru a mă îndepărta de la comanda Brigăzii și pentru a putea să-și vadă nestingheriți de activitățile duse adesea dincolo de limita legalității”, afirmă Berbeceanu.

El își acuză colegul de la BCCO că îi deconspira amantei, o avocată din Alba, detalii despre cazurile aflate în lucru și chiar o lua la acțiuni sub acoperire, punându-i viața în pericol.

De asemenea, polițistul susține că procurorii interveneau și le cereau colegilor lor să nu facă anumite acte de urmărire penală sau să nu ceară prelungirea unor măsuri de arestare preventivă în cazul unor suspecți arestați în diferite cauze, iar în alte situații ar fi informat persoanele cercetate, existând ca dovezi înregistrări ambientale.

Printre exemplele date este unul privind o acțiune desfășurată în Hunedoara, când persoanele vizate de percheziții știau dinainte despre acestea și chiar îi așteptau pe polițiști.

El face referire și la Cristian Litera, cunoscut drept membru al lumii interlope din Hunedoara, pe care spune că l-a cercetat personal de-a lungul anilor pentru infracțiuni cu violență. Berbeceanu susține că Litera ar fi fost determinat de șeful DIICOT Alba, Ioan Mureșan, și de colegul său Alin Muntean „să depună mărturie mincinoasă împotriva lui, promițându-i că îi va fi redusă pedeapsa la jumătate.

De asemenea, cei doi anchetatori sunt acuzați de Berbeceanu că le-ar fi făcut favoruri lui Litera și soției acestuia, în perioada în care cei doi soți au fost în arest: „Într-una din zile, Litera Simina a fost scoasă din arestul IPJ Alba și transportată de Alin Muntean și de agentul Florina Șelaru cu mașina de serviciu și cu complicitatea procurorului șef Ioan Mureșan la domiciliul din Deva, pentru a petrece câteva ore cu cei doi copii minori”.

„După lăsarea în libertate a lui Litera Simina, echipa Mureșan – Muntean a continuat favorurile făcute celor doi, astfel că săptămânal Litera Cristian este scos din arestul IPJ Alba, condus în biroul scms, Muntean Alin, unde se întalneste cu soția sa, Litera Simina. Adesea, Mutean Alin a fost văzut încuind biroul cu cei doi inculpați în interior și revenind după 30-45 de minute sau așteptând pe hol consumarea întalnirii intime dintre cei doi inculpați”, mai susține Berbeceanu.

Comisarul șef reclamă și presiuni la care ar fi fost supus în timpul liber de către membri ai lumii interlope din Hunedoara și pericolele la care au fost expuși soția și fiul său.

De asemenea, el îi acuză pe cei doi procurori și pe colegul său de la BCCO că făceau presiuni asupra celorlalți colegi din BCCO Alba Iulia, cerându-le să aleagă dacă sunt de partea sa sau de partea lor.

„În toate aceste activități ilegale sunt implicați alături de procurori DIICOT și infractori, serviciul SIPI Hunedoara. De-a lungul carierei mele, în multe rânduri am sperat ca alternanța la guvernare va determina în final și reorganizarea acestor structuri, schimbarea metodologiilor de lucru folosite de către aceștia. Nu este normal ca ofițerii acestor structuri să vâneze polițiști «la comandă» politică, din ordinul unor procurori corupți ori pentru susținerea intereselor vreunor cercuri economic-financiare. Nu este firesc ca ofițerii acestor structuri să poată să întocmească «note» înregistrate «strict secret» sau «secret de serviciu» prin care să denigreze pe oricine fără să răspundă vreodată pentru aceasta. Așa cum bine știți, în astfel de «note» se scriu lucruri mizerabile, neadevărate, neprobate în vreun fel, despre fiecare dintre noi. Iar în baza acestor documente, suntem supravegheați, ni se ascultă telefoanele, suntem fotografiați și filmați la întâlniri cu persoane care ar putea să ne furnizeze informații de mare valoare. Ulterior toate acestea sunt transformate de procurori abili prin ticluire de probe, în «material probator», care pot să distrugă imaginea, cariera profesională, familia oricăruia dintre noi”, mai afirmă Berbeceanu.

El susține că în vara acestui an i s-ar fi propus de către conducerea Poliției Române să părăsească funcția pe care o ocupă pentru o funcție echivalentă, însă a refuzat.

„Cu ocazia ieșirii mele la raport în fața conducerii Poliției Române, domnul Inspector General chestor de poliție Tobă Petre mi-a comunicat că procurorul șef Bica Alina i-a cerut să îmi propună să accept să plec din funcția de șef al Brigăzii, pe o funcție în cadrul IGPR sau pe o altă funcție echivalentă. Evident că am refuzat categoric, replicând că nu eu sunt cel care ar trebui să plece, că nu îmi părăsesc locul de muncă și echipa decât, eventual, părăsind instituția Poliției Române”, se mai arată în documentul citat.

Traian Berbeceanu a fost dus, joi după-amiază, la Curtea de Apel Alba Iulia, cu propunerea de arestare preventivă, după ce cu o zi în urmă a fost reținut de procurorii DIICOT Alba, fiind acuzat că a sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere.

El a fost întrebat de jurnaliști despre această scrisoare, nefăcând însă nicio declarație.

Miercuri, după ce a fost ridicat de anchetatori din locuința sa, Berbeceanu spunea că mai multe persoane pe care le-a arestat și cercetat de-a lungul timpului pentru infracțiuni deosebit de grave sunt forțate să depună plângeri împotriva sa și că acestea ar fi spijinite de structuri ale statului.

Întrebat dacă crede că există o implicare a politicului în acest dosar, el a răspuns: „Este posibil, dar refuz să discut la momentul acesta. O să aflați în curând foarte multe detalii…”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Creierul uman, mai mare la generațiile tinere. Riscurile de demență scad considerabil
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
”Ne înclinăm în fața domnișoarei doctor și ne luăm rămas bun” Durere fără margini la...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului