Scrisoare deschisă transmisă Președinției de ONG-uri după eliberarea a 7 tineri ce au violat o elevă

Scrisoare deschisă transmisă Președinției de ONG-uri după eliberarea a 7 tineri ce au violat o elevă
Publicat: 25/06/2015, 19:26
Actualizat: 15/02/2016, 11:46

Ministerul Justiției și Președinția au fost solicitate de mai multe organizații neguvernamentale și asociații care promovează prevenirea și combaterea violenței sexuale să se implice în cazul unei eleve din județul Vaslui care, în toamna anului trecut, a fost violată de șapte tineri, demersul asociațiilor fiind făcut după ce autorii au fost puși în libertate de către instanță, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În acest sens, rețeaua „Rupem tăcerea despre violența sexuală”, din care fac parte 15 asociații, grupuri și ONG, a transmis, joi, o scrisoare deschisă către cele două instituții ale statului intitulată „Nu uitați drepturile victimelor”, ca reacție la decizia Judecătoriei Vaslui de a judeca pe cei șapte tineri în stare de libertate.

„Organizațiile semnatare au luat la cunoștință cu îngrijorare judecarea în stare de libertate, prin înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar, a agresorilor fetei de 18 ani, care a fost violată anul trecut, când se întorcea de la școală, în localitatea Văleni, județul Vaslui. În acest caz, care a revoltat opinia publică, șapte tineri au violat ore în șir o elevă de liceu până când aceasta și-a pierdut cunoștința. În ciuda acestor fapte grave, eliberarea din măsura de arest a fost motivată de judecătorii vasluieni prin prisma lipsei antecedentelor penale, susținând că «măsura arestării preventive nu mai întrunește cerința proporționalității acesteia cu gravitatea acuzației aduse acestora». Ca organizații ce promovează prevenirea și combaterea violenței sexuale, dorim să aducem drepturile victimelor infracțiunilor în atenția opiniei publice și a instituțiilor care și-au luat angajamente în direcția eliminării violenței împotriva femeilor. În timp ce agresorii își permit avocați care le apără interesele, drepturile victimelor rămân adesea pe hârtie”, se arată în scrisoare adresată Ministerului Justiției și Președinției României. î

În acest sens, cele 15 ONG-uri și asociații solicită Ministerului Justiției să facă publice modalitățile prin care a dispus transpunerea în legislația românească a Directivei 2012/29/EU privind stabilirea unor norme minime privind drepturile, sprijinirea și protecția victimelor criminalității. De asemenea, rețeaua „Rupem tăcerea despre violența sexuală” dorește să afle cum vor fi puse în practică drepturile prevăzute de aceeași directivă a Uniunii Europene, respectiv consilierea psihologică și asistența de specialitate gratuită, asistența juridică gratuită, acordarea compensațiilor financiare, măsurile de evitare a re-victimizării.

„Solicităm organizarea unor consultări publice care să implice și reprezentanții organizațiilor de specialitate în domeniu. Solicităm reprezentanților statului român responsabili pentru prevenirea și combaterea tuturor formelor de violență împotriva femeilor și fetelor să acorde o atenție sporită cazurilor de violență sexuală asupra femeilor și aplicării Directivei 2012/29/EU. Judecarea în stare de libertate a celor șapte agresori sexuali și lipsa serviciilor pentru victimele agresiunilor sexuale nu fac decât să confirme încă o dată faptul că prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor nu reprezintă o prioritate pentru autoritățile competente”, susțin reprezentanții rețelei „Rupem tăcerea despre violența sexuală”.

Aceeași scrisoare a fost transmisă și președintelui Klaus Iohannis, după ce acesta a declarat, în urmă cu o săptămână, că susține campania internațională „HeForShe” și drepturile femeilor.

„Salutăm aderarea președintelui Klaus Iohannis la campania ONU HeforShe, care urmărește reducerea inegalităților dintre bărbați și femei, însă considerăm că, în lipsa unor măsuri efective de protecție și sprijinire a femeilor victime ale violenței de gen, precum cele prevăzute în Directiva 2012/29/EU, egalitatea dintre sexe nu poate fi atinsă. De aceea, solicităm sprijinul președintelui Klaus Johannis pentru implementarea corectă a directivei în legislația românească și pentru facilitarea unui dialog public cât mai larg pentru identificarea celor mai bune soluții în sprijinul victimelor violenței de gen”, se mai arată în scrisoarea deschisă a celor 15 asociații și ONG.

Șapte tineri cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani, din localitatea vasluiană Văleni, au sechestrat și violat, în noiembrie 2014, o elevă de 18 ani, care ulterior a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale. Potrivit cercetărilor desfășurate de către anchetatori, adolescenta a fost abuzată sexual în două rânduri, în aceeași seară, de către cei șapte tineri.

Imediat după ce a terminat cursurile, eleva s-a întâlnit în municipiul Vaslui cu doi dintre tineri, care s-au oferit să o conducă acasă cu mașina. Aceștia au mers însă pe un câmp din apropierea localității Văleni, chemând alți patru prieteni din sat. Trei dintre aceștia au sechestrat-o în mașină pe fată, iar apoi au violat-o, așa cum reiese din cercetările anchetatorilor, în ciuda insistențelor victimei de a fi condusă acasă. Ulterior, cei șase vasluieni s-au mutat cu mașina pe un alt câmp, din apropierea localității Moara Domnească, unde și-au chemat încă un prieten, patru dintre aceștia, alții față de prima dată, abuzând-o sexual pe adolescentă. La un moment dat, eleva a leșinat, fiind trezită de către violatori cu alcool, după ce a fost stropită pe față.

După aproximativ trei ore, victima a fost condusă acasă și i s-a recomandat să nu povestească despre cele întâmplate. Eleva a mărturisit însă părinților că a fost abuzată sexual, fiind sesizate atât Poliția, cât și Ambulanța, fata fiind transportată la spital.

Reținuți inițial de către polițiști, cei șapte tineri au fost arestați preventiv de către Judecătoria Vaslui la trei zile după consumarea violului. La începutul lunii aprilie, aceeași instanță a decis eliberarea, pe rând, din arestul Poliției a celor șapte vasluieni acuzați de viol, aceștia fiind plasați în arest la domiciliu. În 19 iunie, Judecătoria Vaslui a înlocuit și măsura arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar în cazul celor șapte tineri, aceștia fiind în prezent în libertate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Se CONFISCĂ mașina. Acest lucru va deveni TOTAL INTERZIS în România: Să scriem negru pe...
Vești proaste pentru proprietarii de clădiri istorice. Urmează amenzi usturătoare
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
O femeie de 101 ani nu poate să-și cumpere bilete de avion din cauza vârstei