SCRISOAREA TANYEI: Am dublă cetățenie. Am ales președintele României, iar duminică voi vota și pentru viitorul Moldovei. E vremea schimbărilor!

SCRISOAREA TANYEI: Am dublă cetățenie. Am ales președintele României, iar duminică voi vota și pentru viitorul Moldovei. E vremea schimbărilor!
Publicat: 28/11/2014, 17:46
Actualizat: 03/09/2019, 02:02

Tanya Solomitschi trăiește de 12 ani în România, dar sufletul i-a rămas în Republica Moldova acolo unde au rămas mama, tatăl și mulți prieteni de ai ei. Toți aceștia sunt așteptați duminică la urne să aleagă între Vestul Occidental și Estul rusesc.

Tanya Solomitschi s-a născut la Chișinău în urmă cu 37 de ani într-o familie de dascăli cu profesii extinse – mama este și logoped, iar tatăl, antrenor, aduce medalii în țară cu juniorii de la rugby și badminton. Tanya a crescut alături de aceștia și de fratele ei mai mic într-o garsonieră din capitala Moldovei, pe care a încercat de mică să o reamenajeze potrivit stilului ei. La îndemnul mamei, a urmat cursurile Colegiului Tehnologic din Chișinău, specializarea Design Vestimentar. La 15 ani obținea primii bani din creațiile ei. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității de Stat din Moldova și a lucrat mai mulți ani ca sociolog, făcând diverse cercetări și analize pentru companii. Nu a renunțat, însă, niciodată la marea sa pasiune: designul, pe care îl face și în România de 12 ani de când și-a urmat soțul, care s-a mutat cu serviciul aici.

Mamă a trei copii, două fete și un băiat, Tanya Solomitschi a rămas cu sufletul la țara în care s-a născut. Duminică va ieși să voteze pentru Republica Moldova, pentru părinții și prietenii care i-au rămas acolo. Acestora și celorlalți cetățeni ai Republicii Moldova le-a scris și o scrisoare. „Ieșiți la vot. Faceți din această duminică o zi de unitate… Încercați să fiți stăpânii propriilor vieți, să auziți cu propriile urechi, să gândiți cu propriul creier, să fiți responsabili pentru propriile acțiuni”, este îndemnul Tanya Solomitschi.

CITIȚI SCRISOAREA INTEGRALĂ A TANYEI SOLOMITSCHI

Eu merg la vot. Pe 30 noiembrie, aici, în România, în țara care m-a găzduit, mi-a dăruit prietenii frumoase, mi-a oferit educație pentru copiii mei și un sol fertil pentru muncă. Am dublă cetățenie și mă comport ca atare. Cetățenia vine cu drepturi, obligații și privilegii, iar pentru mine la pachet vine și servirea – servind eu mă simt om, iar exercitarea dreptului de vot reprezintă și drept și privilegiu și servire… Am votat pentru Președintele României, iar în această duminică voi vota și la alegerile parlamentare din Moldova.

Istoria se scrie odată cu noi. Nu e o lozincă, e o certitudine. Uităm mult prea ușor în ce vremuri trăim – sunt vremuri minunate, vremurile schimbărilor. Unii pot spune că votul nostru nu contează, dar priviți în trecut – oamenii nu puteau vota, nu existau alegeri, oamenii se nășteau într-o orânduire în care unicul drept pe care îl aveau era să se supună. Nu a trecut mult timp de atunci…

Implicarea fiecărui cetățean este vitală pentru o țară, chiar dacă nu ne convine sistemul în care trăim, trebuie să facem puținul nostru pentru marele bine. Sper ca tot mai mulți oameni să înțeleagă că fiecare vot e important. Toate organismele vii sunt compuse din celule. Și cum sunt acestea – mici, neînsemnate? Sunt mici, dar deloc neînsemnate, și doar datorită unității între ele un organism poate viețui. Așa suntem și noi, formăm un oraganism viu – o țară.

Și simplul fapt că ne-am prezenta la alegeri în număr cât mai mare ar pune pe gânduri pe oamenii politici care vor ieși câștigători. Faptul că ne pasă tot mai mult, că nu suntem indiferenți îi va face să fie mai atenți cu intențiile corupte în ‘țara tuturor posibilităților pentru unii excepționali și neînfricați de nimic și de nimeni’.

Totodată, nu trebuie ‘să înghițim pe nemestecate’ îndemnurile și mesajele electorale, e important să fim informați, să analizăm și să ajungem la concluziile care ne vor contura alegerea.

Ieșiți la vot. Faceți din această duminică o zi de unitate – cu zâmbetul pe față, cu soarele în inimă, cu căldură în suflet pentru familiile voastre, pentru prietenii și pentru oamenii pe care îi veți întâlni în ziua alegerilor – pe stradă, la coadă, în fața urnelor de colectare a voturilor, pentru cei care sunt pro sau contra, pentru că noi toți dorim să clădim un viitor mai bun și să scoatem prezentul dintr-o amorțeală bolnavicioasă. Și nu uitați să reciclați ura, rea voința și agresivitatea pentru că altfel acestea vă vor recicla pe voi înșivă.

Nu lăsați necazurile să vă copleșească… Încercați să fiți stăpânii propriilor vieți, să auziți cu propriile urechi, să gândiți cu propriul creier, să fiți responsabili pentru propriile acțiuni – cu încredere și mult drag.

Să fie într-un ceas bun!”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Un consilier PNL a uitat să închidă camera în timpul unei ședințe pe Zoom...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Scandinavia s-ar fi „născut” din Groenlanda, indică un nou studiu geologic