Sculptorul Florin Codre, dat în judecată pentru un monument de 10 milioane lei, blocat în China

Sculptorul Florin Codre, dat în judecată pentru un monument de 10 milioane lei, blocat în China
Publicat: 04/11/2013, 17:35
Actualizat: 05/02/2016, 23:09

Sculptorul Florin Codre, angajat de Ministerul Culturii pentru a realiza Monumentul Marii Uniri, ce trebuia amplasat la Arad, a fost dat în judecată, întrucât nu a adus lucrarea în țară din China, unde a executat-o, deși a încasat zece milioane lei pentru proiect, a anunțat, luni, Primăria Arad.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Primăria Arad, Ministerul Culturii a apelat la instanță „pentru a-l obliga pe sculptorul care a câștigat concursul de realizare a monumentului Marii Uniri să livreze lucrarea sau să restituie premiul de zece milioane de lei plătit din bani publici”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Adresa de înștiințare cu privire la faptul că «în urma notificărilor transmise autorului, Ministerul Culturii a demarat acțiune în instanță în vederea recuperării lucrării Monumentul Marii Uniri de la 1918 sau a sumei alocate pentru realizarea acesteia», semnată de secretarul de stat Radu Boroianu, responsabil al Direcției Patrimoniu Cultural, a ajuns la sfârșitul săptămânii trecute la Arad”, se arată în comunicatul primăriei.

În comunicat este citat primarul orașului, Gheorghe Falcă, care arată că „istoria Monumentului Marii Uniri pare desprinsă din teatrul absurd”.

„E bine că, totuși, reprezentanții Guvernului s-au trezit în sfârșit să reacționeze. Dar este greu de înțeles cum pot să-i privească în ochi pe arădeni și pe toți românii după modul iresponsabil în care au neglijat acest proiect de interes național. Este un eșec incalificabil, au ajuns practic în situația de a declara «pierdut» Monumentul Marii Uniri, este o ofensă fără margini adusă României și istoriei poporului român”, mai precizeză primarul în comunicat.

Sursa citată menționează că inițiativa ridicării în Arad a unui monument reprezentativ dedicat Unirii de la 1 Decembrie 1918 a apărut în primii ani după Marea Unire, fiind relansată în anul 2003 prin reînființarea Asociației pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri.

Ministerul Culturii a organizat un concurs de proiecte și a asigurat finanțarea. Proiectul câștigător a fost anunțat în toamna anului 2007, iar sculptorul brașovean Florin Codre a obținut pentru realizarea lucrării sale zece milioane de lei de la Ministerul Culturii.

„Încercările repetate ale municipalității de a-l contacta pe autor nu au dat niciun rezultat, după cum nici solicitările de clarificări adresate Ministerului Culturii nu au primit răspunsuri. Până în urmă cu câteva zile, singurele informații despre situația monumentului au fost cele apărute în presă, referitor la executarea lucrării în China”, se mai arată în comunicatul Primăriei.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Corina Drăghici, a precizat că instituția a fost informată că Ministerul Culturii l-a dat în judecată pe Florin Codre.

„Conform informării venite de la minister, sculptorul a fost dat în judecată”, a spus Drăghici.

Artistul nu a putut fi contactat de corespondentul MEDIAFAX, iar colaboratori ai acestuia au declarat că s-a mutat în Franța.

Lucrarea realizată de sculptorul Florin Codre nu a putut fi livrată din China, pentru că nu avea cine să plătească transportul de 100.000 de euro, primarul Gheorghe Falcă cerând în luna aprilie implicarea Ministerului Culturii.

Falcă spunea la acea vreme că monumentul ar fi trebuit livrat anul trecut, însă firma artistului intrase în insolvență, iar din acest motiv nu s-a putut face livrarea monumentului la timp.

„Ministerul Culturii a plătit zece milioane de lei pentru lucrare, dar aceasta nu a fost livrată anul trecut pentru că firma sculptorului a intrat în insolvență și nu avea 100.000 de euro pentru a transporta piesele cu vaporul până în România. Este păcat că ministerul nu face nimic pentru o lucrare plătită deja. Ministerul Culturii trebuie să se implice pentru a se aduce în țară acest monument”, declara Falcă.

Președintele Asociației pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri la Arad (ARMMUA), Aurel Ardelean, afirma în acea perioadă că a luat legătura cu sculptorul pentru a-l întreba despre livrarea lucrării, fiind informat astfel că o piesă din ansamblul monumental a fost spartă în timpul manipulării într-un atelier din China, locul în care artistul a ales să producă piesele.

„Ne-a comunicat că în timpul manipulării unei piese din componența monumentului, aceasta s-a răsturnat și s-a spart. Ni s-a spus că livrarea va fi întârziată, pentru că piesa trebuie refăcută”, declara Ardelean.

În bugetul pe anul trecut al municipiului Arad era prevăzută suma de 3,6 milioane de lei pentru amplasarea monumentului așteptat din China, bani care au fost transferați în bugetul pe acest an. Suma trebuie cheltuită pentru realizarea infrastructurii pe care va fi așezat monumentul și a trei poduri care vor lega coloana din marmura înaltă de 36 de metri de malurile lacului.

Lucrarea reprezintă o coloană a infinitului stilizată sub forma unui stâlp ramificat, simbolizând o convergență a celor trei provincii românești. Monumentul va fi legat terestru de trei poduri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii