Scuzele nu l-au ajutat pe Ioan Rus, după ce i-a jignit pe românii din diaspora. Ce instituție îl acuză de discriminare pe fostul ministru

Scuzele nu l-au ajutat pe Ioan Rus, după ce i-a jignit pe românii din diaspora. Ce instituție îl acuză de discriminare pe fostul ministru
Publicat: 24/07/2015, 19:11

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, că decizia în cazul lui Ioan Rus a fost luată în unanimitate, în ședința de miercuri a Colegiului Director.

Csaba Asztalos a precizat că în stabilirea sancțiunii s-a luat în considerare faptul că Ioan Rus și-a dat demisia din funcția de ministru al Transporturilor în urma declarațiilor făcute despre românii din diaspora și și-a cerut scuze public pentru aceste afirmații.

CNCD a stabilit că declarațiile lui Ioan Rus aduc atingere demnității umane pentru românii care lucrează în străinătate și pentru familiile acestora, fiind încadrate ca faptă de discriminare.

Fostul ministru al Transporturilor Ioan Rus a declarat, pe 10 iunie, într-o emisiune la Digi 24, în contextul în care vorbea despre românii din străinătate și despre cât câștigă aceștia muncind în construcții, de exemplu, cu un salariu de 1.500 de euro, că „de banii ăștia copiii se fac golani acasă, iar nevasta curvă”.

„România are trei milioane de oameni, să zicem, din forța activă, în acest moment, în occident. Dintre care vreun milion sunt fierari betoniști, fierari și așa mai departe. Lucrează în construcții, autostrăzi, prin Europa. Au poate 1.500 de euro salariu. O spun foarte direct. De banii ăștia, copiii se fac golani acasă și nevasta curvă. De 700 de euro vin acasă jumătate”, a spus Ioan Rus.

Pe 11 iunie, Ioan Rus și-a dat demisia din funcția de ministru al Transporturilor, pe care o ocupa din iunie anul trecut.

Anterior, într-un comunicat, el și-a cerut scuze „dacă prin formularea aleasă” a jignit pe cineva, susținând că intenția sa era să semnaleze o situație gravă.

„Îmi cer scuze dacă prin formularea aleasă am jignit pe cineva, dar intențiile mele au fost de a semnala o situație gravă cu care se confruntă multe familii de români, fără să-i jignesc, ci chiar compătimindu-i. Am făcut referire la destrămarea familiilor și la copiii lăsați în grija bunicilor ori a altor rude, ca urmare a faptului că părinții lor au plecat să muncească în alte țări în speranța de a-și construi un trai mai bun. Nu am dorit să aduc în niciun fel atingere demnității vreunei persoane prin acele declarații, ci doar să atrag atenția asupra prețului mare pe care-l plătesc mii de români care au ales să plece să muncească în străinătate”, spunea atunci Rus, într-un comunicat transmis prin Biroul de presă al Ministerului Transporturilor.

El mai arăta că a dorit să le transmită celor plecați departe de casă că, în viitorul apropiat, mulți dintre aceștia și-ar putea găsi un loc de muncă în țară, pentru că „România va avea nevoie de forță de muncă, de specialiști în domeniul construcțiilor, odată ce vor fi demarate proiectele de infrastructură prevazute de Master Planul General de Transport”.

În aceeași zi, Federația asociațiilor de români din Europa (FADERE) a cerut demisia lui Ioan Rus de la Ministerul Transporturilor, pentru jignirea iresponsabilă a românilor din diaspora, considerând că declarațiile acestuia continuă linia pe care Guvernul Ponta a avut-o față de românii din străinătate.

FADERE arăta că declarațiile lui Ioan Rus sunt discriminatorii și jignesc milioanele de români care, din cauza proastei administrări a țării, au ales să lucreze pentru un timp în străinătate.

În urma afirmațiilor lui Ioan Rus despre românii din diaspora, la CNCD au fost înregistrate mai multe sesizări.

Sindicatul Românilor din Italia a depus la CNCD o plângere în care a arătat că românii care muncesc în Italia și în toată Europa au fost în mod clar discriminați de declarațiile lui Ioan Rus, acesta fiind un „reprezentant de frunte al Guvernului României, același Guvern care i-a discriminat în mod vădit și la alegerile prezidențiale din 2014, în privința dreptului de vot”.

Și PSRO, formațiunea politică a lui Mircea Geoană, anunța, pe 11 iunie, că a transmis CNCD o sesizare privind declarațiile lui Ioan Rus, susținând că prin acestea „au fost jigniți milioane de români”.

În 25 iunie, Ioan Rus a postat pe site-ul ministerului Transporturilor o scrisoare deschisă în care se adresa cetățenilor cu formula „Dragi români” și își cerea iertare, la final de mandat, pentru cuvintele folosite referitoare la românii din străinătate.

„Dragi români, În aceste zile îmi închei mandatul de ministru al Transporturilor. Atât în activitatea mea desfășurată în exercitarea funcției publice, dar și în cea politică am încercat să fiu mai degrabă un om al acțiunii, mai puțin al cuvintelor. Îmi dau seama că felul în care m-am exprimat a cauzat suferință multora dintre dumneavoastră, iar pentru acest fapt am înțeles să îmi dau demisia. Îmi cer iertare tuturor românilor pentru cuvintele pe care le-am folosit în legătură cu aceia dintre ei nevoiți să plece să lucreze în străinătate în căutarea unei vieți mai bune pentru ei și pentru copiii lor. Modul în care m-am exprimat nu reflectă ceea ce cred și gândesc. Pentru mine, românii din interiorul și din afara granițelor fac parte din națiune, au aceleași drepturi și le datorăm un respect egal. Pe de altă parte, am cunoscut și înțeleg drama celor plecați departe de casă, eu însumi am în familia extinsă rude, cum am și prieteni, care lucrează în țările europene sau peste ocean. Nu a fost nicio clipă intenția mea să jignesc ori să rănesc pe cineva. Cred, totuși, că o neglijență în exprimare nu poate șterge aproape două decenii de activitate politică onestă”, arăta Rus.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York