SE ÎNTÂMPLĂ ÎN ROMÂNIA. Copil de trei ani mort de pneumonie, după ce a fost plimbat între spitale. A primit un singur diagnostic – greșit

Redactor:
Vasile Magradean
SE ÎNTÂMPLĂ ÎN ROMÂNIA. Copil de trei ani mort de pneumonie, după ce a fost plimbat între spitale. A primit un singur diagnostic – greșit
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Maramureș a declanșat o anchetă în cazul unui băiețel de trei ani care a murit la spitalul din Vișeu de Sus, unde i s-a pus un diagnostic greșit, inițial copilul ajungând la spitalul din Borșa, unde medicul pediatru era în concediu.

Directorul DSP Maramureș, Rareș Pop, a declarat, joi, corespondentului MEDAFAX, că băiețelul a fost dus inițial de părinți la spitalul din Borșa, de unde a fost trimis la spitalul din Vișeu de Sus, o echipă de control a instituției sanitare verificând dacă s-au respectat protocoalele medicale și care a fost conduita terapeutică și medicală în acest caz.

Rezultatele anchetei DSP vor fi prezentate vineri, a precizat Pop.

„Am trimis o echipă de control pentru a verifica tot traseul din punct de vedere medical, începând de la medicul de familie, cu ce s-a prezentat și unde a fost direcționat, către ce serviciu de urgență pediatrică. Micuțul a ajuns la Spitalul din Borșa, apoi a fost trimis la Spitalul din Vișeu de Sus. S-a verificat dacă s-au respectat protocoalele medicale și care a fost conduita terapeutică și medicală. Vineri va fi gata raportul echipei de control și va fi prezentat public. Am înțeles că micuțul a decedat în urma unei pneumonii”, a spus Pop.

Părinții copilului spun că, în noaptea de 5 februarie, băiețelul a început să se simtă rău, respirând cu dificultate și sufocându-se în somn. În dimineața următoare, mama a mers cu copilul la medicul de familie din comuna Săcel, care a îndrumat-o spre spitalul din Borșa, unde i s-a spus că medicul pediatru este în concediu.

„Mi-au zis: «N-avem pediatru, ce să facem? La ce ați venit, ce o să facem aici?». I-au făcut aerosoli și au sunat la Vișeu să ne aștepte”, afirmă Rodica Dologa, mama băiețelului decedat.

În aceste condiții, copilul a fost trimis cu o ambulanță la spitalul din Vișeu de Sus, cu diagnosticul de insuficiență respiratorie. Acolo, băiețelul a fost consultat și i s-a prescris un tratament. În cursul serii însă, copilul a început să se simtă și mai rău, astfel că medicii au decis să cheme o ambulanță de la Baia Mare, de la 120 de kilometri distanță.

„Nu i-au luat sânge, i-au făcut trei, patru injecții. L-au dus la raze și au zis că nu are nimic. La autopsie s-a stabilit că are o pată pe plămâni. Copilul a murit la mine în brațe”, a mai spus mama copilului.

„Pe la 13.30 am ajuns la Vișeu și la 19.00 copilul meu era mort. La 16.30 zice doctorul că a sunat la SMURD la Baia Mare, dar salvarea a apărut abia la 19.00, după ce a fost mort copilul”, a adăugat Rodica Dologa.

Directorul medical al Spitalului Orășenesc Vișeu de Sus, Vlad Birle, susține că băiețelul a ajuns prea târziu la spital și că, probabil, dacă ar fi ajuns mai repede ar fi avut șanse.

De asemenea, el spune că la unitatea medicală nu există medic radiolog, iar radiografia făcută copilului a fost interpretată de pediatru.

„Nu a fost o interpretare greșită, nu s-au observat leziuni care să ne ducă în acel moment spre un diagnostic de pneumonie, așa cum s-a stabilit la necropsie”, a precizat Vlad Birle.

Părinții copilului au depus o sesizare și la Colegiul Medicilor Maramureș.

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
BREAKING! ATAC terorist. Sunt ZECI de MORTI şi răniţi! Vestea ŞOC a zilei
FOTO. Daniela Crudu, într-un costum de baie minuscul! Și-a arătat trupul complet
Mirela Vaida, în stare de șoc! O nouă lovitură din partea atacatoarei! A fost surprinsă...
Dani Oțil, declarație bombă despre Simona Halep într-o discuție cu Mihai Bobonete: `Ai văzut ce...
Ioana Mihăilă, dezvăluiri despre relaţia cu Florin Cîţu. S-a întâmplat în primele două săptămâni de...
Vasile Firanda şi-a omorât partenerul de cină supărat că nu vorbea româneşte. Un deceniu de...
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
Elon Musk a recunoscut tulburarea psihică de care suferă: „Credeați că aș fi făcut toate...
BREAKING! ATAC terorist. Sunt ZECI de MORTI şi răniţi! Vestea ŞOC a zilei
Ce nu TREBUIE să facă niciodată o femeie în dormitor. UCIDE întreaga plăcere din cauza...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Țara în care poți munci doar dacă ești vaccinat. Regula e strictă, cine nu se...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Horoscop 10 mai 2021. Un început de săptămână dezastru pentru unele zodii. Ce spun astrele?
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Cum au reuşit doi români să transforme o casă ridicată în timpul Primului Război Mondial...
Inchide