Se întâmplă în România: o fetiță de 6 ani, somată să achite cheltuielile de spitalizare. Micuța, avertizată că va fi „executată silit”

Se întâmplă în România: o fetiță de 6 ani, somată să achite cheltuielile de spitalizare. Micuța, avertizată că va fi „executată silit
Publicat: 23/04/2018, 10:17
Actualizat: 26/03/2019, 15:33

Mămica a postat pe Facebook un apel, prin care le cere ieșenilor o soluție la problema cu care se confruntă. Femeia a precizat că a primit acasă o somație de plată de la CJAS Iași, emisă pe numele fetiței sale, în vârstă de 6 ani.

Potrivit ieșencei, fetița este somată de Casa de Asigurări de Sănătate să achite suma de 35 de lei, drept cheltuieli de spitalizare pentru perioada 2014-2015, în care minora ar fi fost internată în spital, după o fractură de femur. În caz de neachitare a sumei respective în termen de 15 zile, micuța ar trebui să suporte cheltuieli de judecată, precum și pe cele de executare silită.

Femeia a adăugat că nu știa nimic despre vreo datorie la CJAS Iași și că nu are nimic împotrivă să achite suma cerută, dar că nu înțelege de ce nu a fost înștiințată ea, în calitate de părinte, despre această situație, ci fiica ei în vârstă de 6 ani, care abia învață să citească și să scrie.

„Este normal ca un copil de 6 ani să primească o somație de plată?! Fata a fost internată în perioada 8-12 iunie 2014 cu o fractură de femur, iar CJAS a constatat că declarația dată pe propria răspundere este contrară celor constatate. În perioada respectivă, fata avea 4 ani, deci e normal ca ea să primească o asemenea somație?! Ce ar trebui să fac?”, a menționat femeia.

Femeia este nemulțumită și are de gând să meargă la Administrația Finanțelor Publice și la CJAS Iași, pentru a solicita explicații de la autorități.

Contactat telefonic, șeful CJAS Iași, Radu Țibichi, a susținut inițial că nu știe despre ce este vorba, apoi, a revenit cu o declarație potrivit căreia instituția pe care o conduce nu a greșit cu nimic.

„Am verificat cazul, este vorba despre o minoră internată în spital, într-adevăr, în 2014. În timpul internării fetei, mama, în calitate de reprezentant legal, a mers cu copilul pentru a face niște investigații în cadrul laboratorului din ambulatoriul unității medicale. Acolo, aceasta a semnat o declarație pe propria răspundere în care susținea că minora nu ar fi fost internată în acel moment în spital, lucru neadevărat. Noi nu avem cum să decontăm de două ori aceleași servicii. Doamna în cauză este în culpă și trebuie să își asume acest lucru. Ea ar fi trebuit să vină la noi și să ne întrebe în primul rând despre ce este vorba”, a spus Radu Țibichi.

Potrivit acestuia, CJAS nu are cum să emită somații de plată decât în funcție de codul numeric personal (CNP) al asiguratului și, astfel, instituția nu putea trimite o somație părinților pacientei minore.

„Noi trimitem mii de somații doar pe baza CNP. Nu avem informații despre tutore sau reprezentantul legal al minorei. Așa că trimitem direct pe informațiile asiguratului, fie el și minor. În unele cazuri, chiar dacă am avea informațiile, nu avem cum să trimitem părinților somațiile de plată, deoarece numele nu coincid. După cum spuneam, mama a semnat un document și și-a asumat ce scria acolo, chiar dacă, probabil, nu a citit ce urma să semneze și nu a știut”, a încheiat șeful CJAS Iași.

ŞOC! Telefonul Dianei, devenită peste noapte vedetă în ţară, a fost "spart". Imagini intime au...
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
ADEVĂRATA MIZĂ DIN SPATELE CONFLICTUL RUSIA-UCRAINA. Generalul (r) american Ben Hodges: „O nouă ofensivă din...
Lada pregătește viitorul rival de temut pentru Dacia Duster - GALERIE FOTO cu modelul rusesc
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
De ce se teme, de fapt, Vladimir Putin: „Nu de NATO. Știe că nu noi...
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Bubuie cazurile de Covid! Incidența în Constanța se apropie de 12!
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
Avertisment teribil făcut de Alexandru Rafila! Situația se complică peste noapte în România! Se întâmplă...
Bill Gates a dat lovitura vieții. Totul s-a „copt” în plină pandemie. Toată planeta vuiește
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...