Se întâmplă în România: paramedici SMURD, trimiși în concediu de un primar din Iași pentru că s-a defectat ambulanța

Se întâmplă în România: paramedici SMURD, trimiși în concediu de un primar din Iași pentru că s-a defectat ambulanța
Publicat: 03/05/2017, 19:22
Actualizat: 02/10/2018, 18:14

Potrivit unui document emis de Primăria din Podu Iloaiei, paramedicilor li se solicită să intre în concediu pentru că nu au „obiect de activitate” cât timp autospeciala are probleme tehnice.

„Solicităm ca pe perioada problemelor tehnice ale mașinii să depuneți cereri de concediu a echipajului EPA SMURD Podu Iloaiei deoarece nu aveți obiect de activitate”, se arată în documentul emis de Primărie.

Cei 12 membri ai echipajului SMURD Podu Iloaiei trimiși în concediu de primarul din localitate susțin că, de fapt, primarul urmărește desfințarea substației SMURD și au refuzat să intre în concediu

„Nu are bani să ne plătească. Nu sunt bani. Nu ar legal să fim plătiți pentru perioada în care stăm acasă. Este legal să avem concediu de odihnă obligatoriu pe perioada asta?”, se întrebă una dintre angajatele substației SMURD.

Autospeciala de intervenție s-a defectat la sfârșitul săptămânii trecute și de atunci se așteaptă bani pentru reparații.

Potrivit reprezentanților stației, ar fi nevoie de o sumă de aproximativ 7.000 de lei, bani pe care Primăria din Podu Iloaiei nu este dispusă să îi plătească. Singura șansă ar fi, la fel ca de fiecare dată, ca finanțarea să vină de la Departamentul pentru Situații de Urgență, prin SMURD Iași.

„Acolo ne este speranța, alta nu avem. Dacă nu vin nici de acolo bani, probabil o să fim acasă disponibilizați. Și așa suntem în concediu cu plată 75% până când se repară mașina”, a declarant presei un alt membru al echipajului.

Zilnic, substația SMURD Podu Iloaiei au avut între 4 și 8 cazuri, care acum, vor trebui preluate de stația de la Iași.

„Până vine Iașul, dacă intră în stop cardiorespirator și noi nu putem interveni, șansele sunt foarte mici”, spun cei de la Podu Iloaiei.

În ultimele 24 de ore, paramedicii SMURD Podu Iloaiei au trebuit să intervină în cazul unui accident rutier fără să poată să se deplaseze cu mașina.

„Am luat rucsacul si am plecat să dăm primul ajutor, am stat cu pacienții în stradă până a venit Iașul și a durat 25 de minute. Noi în 5minue îi urcam în mașină și plecam spre Iași”, a mai spus un paramedic.

Șoferii care conduceau autospeciala defectă spun le e frică să plece la intervenție cu mașina așa cum este ea acum.

„Este o mașină de situații de urgență, nu poți să pleci la o solicitare când ea tremură toată, intră greu în viteză, se aud zgomote ciudate din motor. Mi-e frică să plec la solicitare, nu pentru mine, ci pentru persoana pe care ar trebui să o salvez. Să rămân pe undeva prin pădure pe la Mădârjac, cu pacientul în comă sau să rămân în pană până vin ajutoare, ar fi trist pentru pacient”, spune unul dintre șoferi.

Paramedicii din Podul Iloaiei au avut miercuri o întâlnire cu primarul, dar nu s-a putut ajunge la o înțelegere.

Potrivit primarului din localitate, bugetul nu mai poate susține salariile celor 12 paramedici, deoarece într-un an, Primăria Podu Iloaiei scoate din visterie aproximativ 300.000 de lei pentru salariile acestora.

„Mașina are zece ani, e un pericol public pot să spun și pentru ceilalți participanți la trafic. Ea s-a defectat în ianuarie, a fost reparată, s-au cheltuit 139 sau 140 de milioane vechi, acum este iar defectă. Le-a propus salariaților să intre în concediu pe perioada până va fi reparată. A fost făcută solicitarea pentru a fi reparată, așteptăm răspunsul. Vom face demersuri și la domnul Arafat, așteptăm răspunsuri. Concluzia este că ei vor sta în concediu câteva zile. Pe viitor nu vom mai putea susține salariile. (…)Legal nu îi pot plăti, mașina este defectă. Legal și moral nu am cum să îi plătesc. Va veni Curtea de Conturi și va imputa aceste sume. Lucrăm după lege, nu după ce își doresc unii salariați”, a declarat Constantin Istrate, primarul din Podu Iloaiei.

Acesta susține că serviciul SMURD este necesar, dar că primăria nu poate suporta aceste cheltuieli decât până în luna iulie a acestui an.

Medicul UPU-SMURD, Diana Cimpoeșu a declarat, la rândul său, că Primăria din Podu Iloaiei ar trebui să susțină doar salariile.

„Toată partea de susținere financiară a mașinii este făcută prin fonduri ale SMURD, prin UPU SMURD Iași, adică tot ce înseamnă materiale sanitare, câteva medicamente, combustibilul și întreținerea mașini. Toată întreținerea mașinii este făcută din bugetul de stat, de la Ministerul Sănătății. Tot ceea ce plătește primăria este locația și salariile. În urmă cu o lună am fost anunțati de către primărie că are în vedere suspendarea activității, nemaiputând susține acești angajați. Am discutat ce soluții avem. Mergem către pregătirea unui echipaj al ISU, dar asta înseamnă posturi în structură, oameni noi – selectați, formați. Cei care lucrează în momentul acesta la echipajul Podu Iloaiei sunt oameni cu experiență, marea lor majoritate au experiență de 9 ani, au făcut mai mult de 4000 de intervenții în această perioadă”, a declarat prof.univ. dr. Diana Cimpoeșu, medic șef UPU SMURD Iași

Și localnicii sunt speriați și spun că SMURD-ul nu ar trebui desființat, pentru că astfel nu ar mai avea cine să îi ajute.

„Să nu se desființeze! Și așa nu avem nimic, spital nu avem, suntem vai de capul nostru. E jale. Ar trebui să meargă în continuare SMURD-ul. Până vine Iașul durează prea mult. Ieri a făcut un om epilepsie la farmacie, a durat două ore până a venit să îl ia de la Iași”, spune o localnică.

„Cum să nu fie SMURD? Eu am 64 de ani, cad jos, până vine Iașul, până ajunge, eu am murit”, a spus o altă femeie.

Anul trecut SMURD Podu Iloaiei a avut 740 de intervenții.

În prezent, în județul Iași mai sunt alte patru substații ale SMURD, însă toate sunt în subordinea ISU – SMURD. Doar paramedicii de la SMURD Podu Iloaiei sunt angajați ai primăriei din localitate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
Ramona Olaru, fără chiloți în public. Dialog bizar cu Alina Pușcaș
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Părinții Andreei Morega au clacat la înmormântarea singurului lor copil. Cei doi abia s-au putut...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
A fost găsită prima așezare Homo sapiens de după părăsirea Africii