Se schimbă legea în privința persoanelor care refuză să se legitimeze. Ce amenzi ar putea plăti pe viitor

Se schimbă legea în privința persoanelor care refuză să se legitimeze. Ce amenzi ar putea plăti pe viitor
Publicat: 22/02/2018, 16:02

„Un punct de pe ordinea de zi este întărirea statutului polițiștilor. În cadrul ședinței, prin acest proiect de lege, se propune modificarea și completarea unor acte în domeniul ordinii și siguranței publice. Este un lucru foarte important, pentru că, așa cum știm, în orice stat european educația, sănătatea și siguranța cetățeanului sunt obiectivele prioritare. Este un proiect important și pentru polițiști, dar și pentru cetățeni. Asigură un echilibru efectiv între ceea ce înseamnă autoritatea polițistului și respectarea drepturilor cetățenești”, a declarat Viorica Dăncilă, la începutul ședinței Executivului.

Conform Vioricăi Dăncilă, principalul obiectiv fiind clarificarea perocedurilor de acțiune ale polițiștilor, ceea ce va duce la încrederea cetățenilor în oamenii legii.

„Polițiștii au nevoie de un cadrul juridic care să îi protejeze dar în același timp și de o autoritate mai mare în fața celor care încalcă legea și reguli clare de acțiune”, a mai spus premierul Dăncilă.

Potrivit proiectului de lege, crește amenda, de la 100-500 la 500-1500 de lei, pentru refuzul unei persoane de a da relații pentru stabilirea identității sale, de a se legitima cu actul de identitate sau de a se prezenta la sediul poliției, la cererea ori la invitația justificată a organelor de urmărire penală sau de menținere a ordinii publice, aflate în exercitarea atribuțiilor de serviciu, iar organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatura muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediul urban va fi sancționată cu amendă cuprinsă între 2000 și 3000 lei, față de 500-1500 de lei, cât este în prezent.

De asemenea, proiectul de lege mai prevede că repetarea acte de tulburare a liniștii sau ordini publice într-un interval de 24 de ore de la constatarea primei fapte, se sancționează cu amendă de la 500 la 6000 lei sau prestarea a 50 – 150 de ore de activități în folosul comunității.

Astfel, repetarea în decurs de 24 de ore a organizării de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediul urban se sancționează cu amendă de la 3000 la 6000 lei sau prestarea a 100 – 150 de ore de activități în folosul comunității.

Dacă în 24 de ore sunt repetate „săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenințări cu acte de violență împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea și liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor ori să lezeze demnitatea și onoarea acestora sau a instituțiilor publice” sau „tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă”, sancțiunile constau în mendă de la 500 la 1.500 lei sau prestarea a 50 – 100 de ore de activități iÌ‚n folosul comunității.

Dacă în 24 de ore este repetată ” tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 și 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora”, sancțiunea va consta în amendă de la 2.000 la 3.000 lei sau prestarea a 70 – 120 de ore de activități iÌ‚n folosul comunității.

„Fapta persoanei care, după ce a fost avertizată, împiedică în mod nemijlocit organul de ordine publică de a-și îndeplini, în condițiile legii, obligații de serviciu referitoare la legitimarea, controlul corporal, al bagajelor și al vehiculului sau conducerea unei persoane la sediul poliției ori al altui organ de stat, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă fapta nu constituie
o infracțiune mai gravă”, se mai arată în proiectul Executivului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”