Seceta și grindina au afectat 110.000 hectare de culturi în județul Galați. Fermierii au transmis mii de înștiințări către primării

Seceta și grindina au afectat 110.000 hectare de culturi în județul Galați. Fermierii au transmis mii de înștiințări către primării
Publicat: 23/06/2015, 12:55

Fenomenele meteorologice nefavorabile, seceta excesivă și episoadele de grindină au afectat aproximativ 110.000 de hectare de culturi agricole, au semnalat până acum fermierii gălățeni primăriilor din județul Galați, potrivit datelor centralizate de Direcția pentru Agricultură Galați, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Fenomenele meteorologice nefavorabile, respectiv seceta execesivă, dar și grindina, au afectat culturile. Fermierii sunt îngrijorați, au depus către primării numeroase înștiințări, iar noi încercăm să le centralizăm. Nu avem încă o situație completă de la unitățile administrativ-teritoariale, dar sunt aproximativ 37 de primării care au trimis până acum aproximativ 2.000 de înștiințări de la fermieri. Din înștiințările pe care le-am primit până acum sunt aproximativ 110.000 de hectare afectate în diferite grade, între 50 și sută la sută, atât la culturile de toamnă, cât și la cele primăvară, iar probleme mari sunt în vestul și nord-vestul județului”, a declarat marți, contactat telefonic, directorul executiv al Direcției pentru Agricultură Galați, Ciprian Mihăilă.

Având în vedere că până acum s-au primit astfel de înștiințări din 37 de comune din cele 61 ale județului Galați, autoritățile se așteaptă ca suprafața agricolă afectată să fie, de fapt, mult mai mare. Cele mai afectate culturi, a precizat Mihăilă, sunt cele de toamnă aflate deja într-un stadiu de dezvoltare avansat, cum ar fi grâul, orzul sau orzoaica, pe când cele de primăvară – porumbul sau floarea-soarelui – ar mai putea fi salvate dacă în perioada imediat următoare se vor înregistra precipitații în județ.

Ținând cont de problemele semnalate de către fermieri, conducerea Direcției pentru Agricultură Galați, care consideră că sunt întrunite condițiile pentru declarea stării de calamitate, a informat Prefectura Galați și Ministerul Agriculturii cu privire la situația existentă în județ.

„Fermierii nu sunt mulțumiți de ce le aduce anul agricol 2014 – 2015 din punct de vedere climateric. Fermierii cer o comisie la fața locului care să constate și care să evalueze pagubele, urmând ca pe baza acestui proces-verbal pe care îl vom întocmi noi alături de cei de la ISU să li se deducă cheltuieli la Finanțe, aferente impozitului și eventual, ulterior, să li se poate acorda și un ajutor de minimis…Din punctul nostru de vedere, se întrunesc condițiile pentru declararea stării de calamitate, dar aceasta se face în baza unei hotărâri de Guvern pentru că nu există un act normativ care să se refere la lucrul acesta. Dacă factorii de decizie consideră că este propice se poate declara, noi ținem legătura cu Prefectura și cu ministerul”, a mai spus Mihăilă.

Potrivit acestuia, prin declararea stării de calamitate, procesul de constatare a pagubelor se va putea realiza mai rapid și, în plus, fermierii vor putea beneficia mai ușor de facilitățile pe care și le doresc de la Finanțe.

În județul Galați, au fost cultivate aproximativ 250.000 de hectare, din care circa 65.000 de hectare au culturi de toamnă, iar 185.000 de primăvară.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
Soția unui artist din România, probleme mari de sănătate! A făcut anunțul șoc: „Femeile care...
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii...
ADEVĂRUL despre moartea lui Corduneanu: Ajunsese să cântărească 35 de kilograme
Pensia care dispare de la 1 septembrie 2024. Românii mai pot beneficia de ea doar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
AJUTOR PE CARD pentru proprietarii de APARTAMENTE. Românii de la bloc primesc banii din 15...
Mișcare neașteptată în televiziune. Scărlătescu, Dumitescu și Bontea revin la Pro TV
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
Mesajul emoționant al Alinei Ceușan pentru fiul cel mare, Rock, dupa ce a anunțat ca...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Tipul de personalitate prezice cine este sau nu fericit, dar și cine este într-o relație