Secretarul de stat Horațiu Moldovan: Imaginile din sala de operație de la Floreasca vă pot afecta emoțional

Secretarul de stat Horațiu Moldovan: Imaginile din sala de operație de la Floreasca vă pot afecta emoțional
Publicat: 30/12/2019, 21:02

„Filmul evenimentelor este lămurit pentru Corpul de control. Cauzalitatea lor este încă de evaluat. Imaginile vă pot afecta emoțional”, a spus Moldovan, luni seara, la TVR 1.

Secretarul de stat a explicat modul în care afectează decizia Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) de suspendare a activității Spitalului Floreasca din Capitală.

„Trebuie să atrag atenția că Spitalul Floreasca este unul dintre cele mai importante spitale din România, care realizează servicii medicale de cea mai înaltă performanță și este o piesă aproape imposibil de neglijat în echilibrul sistemului sanitar românesc. Retragerea acreditării ridică o importantă problemă în ce privește organizarea interioară, funcționarea, protocoalele după care funcționează și ANMCS prin această măsură va impune reluarea procesului de acreditare, reverificarea tuturor protocoalelor”, a spus Moldovan.

Conform sursei citate, pacienții vor avea de câștigat în urma acestei decizii.

„Pacienții vor fi în beneficiu. O asemenea măsură crește gradul de atenție, ridică calitatea medicală din spitalul respectiv. Factorii de decizie, de la manager, director medical, șef de secție și compartimente vor fi puși în situația să refacă această acreditare, să reverifice circuite, să reverifice protocoale și implementarea lor”, a explicat reprezentantul Ministerului Sănătății.

Procesul de acreditare a Spitalului Floreasca din Capitală a fost suspendată, luni, de Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate, ca urmare a faptului că o pacientă de 66 de ani a ars pe masa de operație, iar unitatea medicală nu a raportat incidentul.

„Suspendarea acreditării unității sanitare se dispune până la remedierea de către aceasta a deficiențelor care au condus la suspendarea acreditării, dar nu mai mult de șase luni de la data intrării în vigoare a ordinului de suspendare. În termen de maximum cinci zile lucrătoare de la primirea ordinului, unitatea sanitară elaborează și transmite A.N.M.C.S. spre avizare planul de măsuri pentru remedierea cauzelor care au condus la suspendarea acreditării”, anunță autoritatea într-un comunicat publicat pe site.

În acest context, purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca, Bogdan Oprița, a spus, luni, pentru MEDIAFAX, că nucleul de management al calității din Spitalul Clinic de Urgentă București analizează decizia ANMCS, precizând că este suspendat doar proecesul de acreditare al instituției, iar pacienții nu sunt afectați.

Ministrul Costache a fost prezent, luni, la Spitalul Floreasca, pentru a avea o discuție cu managerul și directorul medical al unității sanitare. La ieșirea din spital, ministrul a fost întrebat de jurnaliști dacă există protocoale în ce privește raportarea cazurilor precum cel al pacientei de 66 de ani, care a fost arsă pe masa de operație.

„Protocoalele nu au fost respectate. Există niște protocoale standard care sunt elaborate de către ANMCS (Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate – n.red.). Este un eveniment deosebit de grav, un eveniment santinelă, un eveniment care nu trebuie să se întâmple niciodată și care trebuie raportat imediat. Aceste evenimente sunt, din fericire, deosebit de rare. (…) Nu sunt mușamalizate pentru că nu pot fi mușamalizate”, a spus Victor Costache.

Anterior vizitei la spital, ministrul Sănătății a anunțat tot luni, în ședința de Guvern, că există un raport preliminar realizat de Corpul de Control și l-a asigurat pe prim-ministrul Ludovic Orban că „responsabilii vor fi sancționați conform legii”.

„Din păcate, după cum știți, pacienta a decedat ieri seară, și vrem să transmitem condoleanțele noastre familiei îndurerate. Deja avem un raport preliminar al Corpului de Control care denotă o cascadă de nereguli deosebit de grave și vreau să vă asigur că vom face totul ca acest gen de eveniment revoltător să nu se mai întâmple într-u spital din România și să vă asigur că echipele noastre lucrează pentru aflarea adevărului”, a declarat Victor Costache, la începutul ședinței de luni a Guvernului.

Serviciul Omoruri al Poliției Capitalei a deschis un dosar penal de ucidere din culpă după ce femeia care a ars pe masa de operații de la Spitalul Floreasca a murit duminică seară.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte...
Un papă pentru care sexualiatea și desfrâul erau „virtuți”
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A vrut să experimenteze pe copil". Un tată și-a lăsat bebelușul să moară de foame...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce au descoperit astronomii după ce au studiat o galaxie masivă din Universul primordial