Secretarul de Stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu a vizitat oficial comunitatea de români din Alcamo, Italia, unde a avut loc la cea de-a V-a ediție a evenimentului ̎ Fereastră înspre România – port și grai românesc în lume ̎

Secretarul de Stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu a vizitat oficial comunitatea de români din Alcamo, Italia, unde a avut loc la cea de-a V-a ediție a evenimentului  ̎ Fereastră înspre România – port și grai românesc în lume ̎
DRP - vizită de lucru în Republica Italiană
Publicat: 04/10/2022, 11:12
Actualizat: 04/10/2022, 11:13

Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu a mers în perioada 1-3 octombrie 2022 într-o vizită de lucru în Republica Italiană. Agenda demnitarului român a cuprins întrevederi cu reprezentanți ai mediului asociativ, ai autorităților locale și regionale.

Având în vedere prezența semnificativă a comunității românești pe teritoriul italian, delegația DRP s-a deplasat la Alcamo, la cea de-a V-a ediție a evenimentului  ̎ Fereastră înspre România – port și grai românesc în lume ̎, organizat de către Asociația Culturală de Voluntariat  ̎Decebal și Traian ̎. În cadrul evenimentului care a avut loc în Piazza Ciullo au fost prezenți artiști români și au fost deschise standuri cu produse artizanale românești.

Cea de-a V- a ediție de la Alcamo a reunit mii de români care trăiesc în Sicilia precum și membri ai mediului asociativ românesc din zonă. Deplasarea a avut loc în contextul în care una din cele mai importante misiuni ale DRP este păstrarea și susținerii identității lingvistice, culturale și spirituale a românilor de pe toate meridianele lumii.

La eveniment au participat și primarul din orașul Alcamo, Domenico Surdi, consulul Ioan Iacob de la Consulatul României la Catania, primarul orașului Castellmare del Golfo Nicola Rizzo, precum și alți consilieri locali și regionali. Având în vedere prezența semnificativă a comunității românești pe teritoriul italian, mediul asociativ românesc a fost încurajat să acceseze programele de finanțare puse la dispoziție de către DRP la acest moment:

̎ Mă bucur că am reușit să fim alături de o comunitate atât de activă și deschisă dialogului, vă asigur că Guvernul României depune toate eforturile pentru a-i aduce acasă pe cetățenii noștri care trăiesc în afara granițelor prin implementarea de proiecte și mecanisme destinate procesului de integrare socio-economică ̎, a declarat secretarul de stat Gheorghe Cârciu.

A doua parte a vizitei secretarului de stat a fost dedicată dialogului cu autoritățile din Republica Italiană, în vederea susținerii comunității românești din această regiune.

Demnitarul DRP a avut o serie de întâlniri cu primarul orașului Castellmare del Golfo, Nicola Rizzo, cu consilieri locali și regionali, precum și cu primarul din orașul Alcamo, Domenico Surdi. Temele abordate au vizat programele de finanțare nerambursabilă derulate în prezent de Departament și contribuția la procesul de integrare a cetățenilor români în statele de reședintă, oportunitățile de muncă și de studii și dezvoltarea de proiecte comune. În continuarea acestor discuții, secretarul de stat i-a adresat lui Domenico Surdi, primarul orașului Alcamo invitația de a vizita România.

De asemenea, consolidarea mediului asociativ românesc din Sicilia și demersurile pentru întărirea identității culturale au fost subiectele dezbătute de delegația DRP împreună cu reprezentanții Consulatului României la Catania, Carmen Liliana Iacob, consul șef, și consulul Iacob Ioan.

Comunitatea românească din Italia reprezintă cea mai mare comunitate de cetățeni străini din Italia. Activă și bine integrată, aceasta joacă un rol deosebit de important în dezvoltarea relațiilor bilaterale, cu un puternic impact în dezvoltarea economiei italiene, dar şi a celei românești.

Lia Ruscea
Jurnalist Politic
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
O nouă urgie peste România. Prăpăd în 12 județe
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Ioana Dichiseanu, cu lacrimi in ochi, despre ultimele clipe ale tatălui ei: "Mi-a luat mana...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Teama de incertitudine: când devine toxică pentru sănătatea mintală?