SECURITATE CIBERNETICĂ. Aplicație de e-mail preinstalată pe terminalele iPhone și iPad permite să fie preluat controlul asupra dispozitivelor

Redactor:
Gandul
SECURITATE CIBERNETICĂ. Aplicație de e-mail preinstalată pe terminalele iPhone și iPad permite să fie preluat controlul asupra dispozitivelor
Sursă FOTO Unsplash.com

Aplicaţia de e-mail implicită de pe sistemul de operare iOS, preinstalată pe milioane de terminale iPhone şi iPad, este vulnerabilă de aproximativ opt ani, respectiv de la varianta iOS 6, avertizează specialiştii în securitate cibernetică de la ZecOps.

„Specialiştii vorbesc despre două vulnerabilităţi critice, care ar putea permite atacatorilor să preia controlul complet asupra dispozitivelor Apple, de la distanţă, doar prin trimiterea unui e-mail. Momentan, cea mai recentă variantă de iOS nu conţine patch-uri de securitate dedicate celor două vulnerabilităţi, dar este probabil ca update-urile următoare să rezolve problema. Aşadar, recomandăm menţinerea dispozitivelor mereu actualizate la zi”, citează  grupajul săptămânal de ştiri publicat de Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO).

O altă informaţie inclusă de specialiştii CERT-RO în ştirile acestei săptămâni se referă la faptul că datele corespondente pentru 267 milioane de conturi Facebook au fost vândute pentru 500 de lire pe Dark Web.

„267 de milioane de conturi ale utilizatorilor Facebook s-au pus în vânzare, recent, pe Dark Web şi forumuri dedicate hackerilor, pentru suma derizorie de 500 de lire sterline. Deşi niciuna dintre aceste înregistrări nu include parole, acestea conţin informaţii care ar putea permite atacatorilor să efectueze atacuri de tipul ingineriei sociale (social engineering), spear-phishing sau smishing, pentru a extrage datele de logare de la utilizatori. Luna trecută, cercetătorul Bob Diachenko a descoperit o bază de date Elasticsearch deschisă, care conţinea puţin peste 267 de milioane de înregistrări Facebook, majoritatea fiind utilizatori din Statele Unite. Pentru multe dintre aceste înregistrări se putea citi numele complet al utilizatorului, numărul lor de telefon şi un ID Facebook unic”, notează sursa citată.

De asemenea, dezvoltatorii companiei Mysk Inc. au descoperit, recent, o vulnerabilitate critică în aplicaţia TikTok ce permite încărcarea de videoclipuri false pe conturile utilizatorilor. Experţii au demonstrat că acest lucru este permis din cauza faptului că aplicaţia transfera datele folosind protocolul HTTP.

„Astfel, atacatorii pot executa atacuri de tip MiTM (Man-in-The-Middle) pentru a schimba conţinutul publicat de utilizatorii legitimi. Această vulnerabilitate este o problemă majoră chiar şi pentru conturile populare, verificate. Cercetătorii au dezvăluit totodată faptul că TikTok se bazează pe Content Delivery Networks (CDNs) pentru transmiterea datelor, iar CDNs utilizează protocolul HTTP. Până în prezent, aplicaţia nu a primit nici un patch de securitate pentru remedierea problemei”, menţionează CERT-RO.

În ceea ce priveşte securitatea în online, conturi ale utilizatorilor software-ului Aptoide pentru sistemul de operare Android au fost expuse.

„Aptoide este un software dedicat instalării aplicaţiilor mobile, care rulează pe sistemul de operare Android. În Aptoide, spre deosebire de Google Play Store, nu există un magazin unic şi centralizat; în schimb, fiecare utilizator îşi administrează propriul magazin. Recent, un hacker a publicat pe un forum dedicat 20 de milioane de înregistrări de pe Aptoide App Store şi susţine că ar deţine mai multe date”, informează instituţia din România responsabilă cu rezolvarea incidentelor de securitate cibernetică.

Astfel, breşa de securitate afectează conturi folosite în acest magazin de aplicaţii, în perioada 21 iulie 2016 – 28 ianuarie 2018, şi conţine date personale ale utilizatorilor, credenţiale de acces, adrese de e-mail, date referitoare la înregistrarea conturilor, adrese IP de unde s-a produs conectarea, informaţii despre dispozitivul folosit sau status-ul contului.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 anunţă un nou dezastru! Ce se...
Cea mai scumpă partidă de amor s-a plătit la Iași! Câți bani a luat o...
FOTO. Nicoleta Luciu, senzuală ca pe vremea când poza în Playboy! Cum s-a fotografiat vedeta
Selly l-a UMILIT pe Mircea Badea, după petrecere! Răspuns INCREDIBIL: „Si stiti cine ma judeca...
Simona Halep, virală în toată lumea! Ce a putut spune despre Donald Trump
Uluitor. Câți bani poate câștiga lunar Patriarhul Daniel
Se oferă salarii de 10.000 de lei, în România! Care este domeniul în care poţi...
Euro ajunge la un nou maxim istoric
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
Criminalul de la Onești a fost operat și i s-au scos 9 gloanțe. A fost...
Cea mai scumpă partidă de amor s-a plătit la Iași! Câți bani a luat o...
Soțul și-a găsit o amantă, a băgat divorț și a rămas cu casa. Când a...
Scanarea cu INFRAROȘU a celui mai scump tablou din lume a dezvăluit o SUPRIZĂ uriașă....
Telefonul cu o funcție minune. Ce face, de fapt, butonul de pe spatele iPhone
Banca Transilvania, anunț pentru toți românii: iată de ce trebuie să știi de acest card
Au intrat pe contul lui Rihanna și au încremenit. Detaliul care i-a lăsat fără cuvinte:...
Știrea ȘOC a momentului în cazul șoferiței care a ucis două fete, Cine este, de...
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Povestea femeii care a transformat un site din România într-o adevărată putere. De ce a...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide