Ședința solemnă a Parlamentului în memoria Regelui Mihai. Iohannis: „Prețuind memoria sa, avem datoria să asigurăm o Românie stabilă, în care nimeni nu este mai presus de lege „. UPDATE

Ședința solemnă a Parlamentului în memoria Regelui Mihai. Iohannis: „Prețuind memoria sa, avem datoria să asigurăm o Românie stabilă, în care nimeni nu este mai presus de lege . UPDATE
Publicat: 11/12/2017, 16:50

Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, în ședința solemnă dedicată omagierii Regelui Mihai, că românii au datoria de a duce mai departe moștenirea Regelui, asigurând un stat de drept, în care nimeni nu e mai presus de lege.

„Mihai I a fost un monarh constituțional care a apărat domnia legii, drepturile și libertățile individuale, a militat pentru instituții solide și pentru ca regulile să fie durabile, asumate și respectate. (…)Este datoria noastră, a tuturor, să apărăm moștenirea Regelui Mihai I. Prețuind memoria sa, noi toți avem datoria să asigurăm o Românie stabilă, demnă și respectată în lume, prosperă și puternică, cu un stat de drept solid, în care aspirația spre libertate și prosperitate a românilor este împlinită și în care nimeni nu este mai presus de lege”, a spus Iohannis.

Șeful statului a susținut că destinul tragic al Regelui Mihai „se confundă cu destinul din veacul trecut al poporului român”.

„În lungul său exil, Regele a simbolizat speranța unei Românii renăscute și libere, la care românii nu au încetat să aspire. După căderea comunismului, a fost oprit cu brutalitate să intre în țară și să se reculeagă la mormintele iluștrilor săi înaintași. Acestor acțiuni disperate și absurde, le-a opus demnitatea și tăria caracterului său. Pentru toate aceste merite, Regele Mihai I va rămâne în amintirea poporului român ca un mare om de stat”, a spus Iohannis.

Principesa Margareta: „În inima părinților mei a existat întotdeauna un mâine. Pentru acel mâine vă mulțumesc pentru ziua de azi”

Principesa Margareta a susținut, în discursul din Parlament, că familia regală va continua să sprijine țara în acțiunile externe, așa cum Regele Mihai a făcut în timpul vieții sale.

„Am pierdut, ca și întreaga națiune, un părinte. De aceea suntem uniți în doliul nostru. Bunătatea și iertatea tatălui meu au învins toate relele secolului trecut, înțelepciunea lui a asigurat continuitatea țării noastre, chiar atunci când a fost departe de țară, românii l-au privit ca pe un far luminos. Pentru aproape un secol, Regele a fost o parte din fibra statului român. Începe un nou timp pentru casa regală, cu aceleași valori ale tatălui meu, va continua să servească interesele fundamentale ale României. Coroana va continua să facă tot ce e posibil alături de instituțiile fundamentale pentru progresul țării în cadrul UE și NATO. Regele a crezut întotdeauna că e datoria noastră să fim parte integrantă a acestor eforturi”, a declarat Principesa Margareta, în ședința solemnă a plenului reunuit Camerei Deputaților și Senatului, dedicată omagierii Regelui Mihai.

Custodele Coroanei a mai spus că pe lângă acțiunile caritabile, Casa Regală va promova peste hotare adevăratul chip al României și interesele țării.

„Privind în urmă putem să fim mândri de progresele națiunii. În inima părinților mei a existat întotdeauna un mâine. Pentru acel mâine vă mulțumesc pentru ziua de azi”, a mai spus Principesa Margareta.

Patriarhul:Regele Mihai a fost un credincios statornic al BOR

La rândul său, Patriarhulul Daniel a vorbit despre virtuțile Regelui Mihai I al României care l-au călăuzit întreaga viață, precum credința în Dumnezeu și demnitatea în comportament.

Mare personalitatea a veacului său, Regele Mihai a fost un credincios statornic al Bisericii Ortodoxe Româneși nu și-a ascuns niciodată credința, a spus Patriarh Daniel.

UPDATE 15:42 Prefericitul Patriarh Daniel susține un discurs:

– Mare personalitatea a veacului său, Regele Mihai a fost un credincios statornic al Bisericii Ortodoxe.

UPDATE 15:37 Principesa Margareta transmite un mesaj:

– Solemnitatea la care participăm aduce omagiu Regelui nostru, dar rostul adunării de azi are rădăcini adânci în 150 de ani de istgorie modernă. Am pierdut un părinte, în aceste clipe grele suntem uniți în doliul nostru. Bunătatea și iertarea tatălui meu au învins toate relele.

– Pentru aproape un secol, Regele Mihai a fost o parte din fibra statului român. Începe un nou timp pentru Casa Regală. ca și Regele Mihai voi închina munca mea românilor.

– Vom fi alături de instituțiile statului în promovarea adevăratului chip al României.

-Privind în urmă putem fi mândri de progresele națiunii noastre. În inima părinților mei a existat mereu un mâine. Cu gândul la acel mâine, vă mulțumesc pentru ziua de azi.

UPDATE 15:22 Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, și Liviu Dragnea, președintele Calei Deputaților, au susținut discursuri de omagiere a personalității Regelui Mihai.

UPDATE 15:16 Președintele Klaus Iohannis susține un discurs.

– Obligat să înfrunte tirania, prin actul de la 23 august 1944, Mihai I a servit cauza democrației.

-Destinul său tragic se confundă cu destinul din veacul trecut al poporului român.

– Deși a domnit acum mai bine de 70 de ani, principiile sale nu aparțin trecutului, ci sunt mai actuale ca niciodată. A apărat domnia legii. A militat pentru instituții solide. Integritatea sa este un exemplu neprețuit, iar cuvintele sale sunt neprețuite.

-Mihai I a fost un monarh constituțional care a apărat domnia legii, drepturile și libertățile individuale, a militat pentru instituții solide și pentru ca regulile să fie durabile, asumate și respectate. Integritatea sa este un exemplu neprețuit, iar cuvintele sale sunt astăzi la fel de elocvente. «Vom susține orice om politic», spunea Regele Mihai în urmă cu 17 ani, «indiferent de înclinația lui ideologică, atâta vreme cât el sau ea va rămâne angajat în respectarea drepturilor omului și a libertăților individuale, în eliminarea corupției, în protejarea tuturor românilor.»

– Regele a apărat cu toate puterile și prerogativele sale România în vremea domniei și a făcut tot ce i-a stat în putință mai apoi, în exil, pentru reînnodarea legăturilor tradiționale ale României cu democrațiile occidentale.

– Este datoria noastră, a tuturor, să apărăm moștenirea Regelui Mihai I.

– Prețuind memoria sa, noi toți avem datoria să asigurăm o Românie stabilă, demnă și respectată în lume, prosperă și puternică, cu un stat de drept solid, în care aspirația spre libertate și prosperitate a românilor este împlinită și în care nimeni nu este mai presus de lege.

O Românie în care viața publică să fie dominată de responsabilitate, decență și competență. În definitiv, o Românie mai puternică și mai unită, pe care suntem cu toții chemați să o desăvârșim.

UPDATE 13:10 Ședința a început cu un moment de reculegere, apoi a fost proiectat pe ecran discursul susținut de Regele Mihai în Parlamentul României, în 2011.

„Părintele Patriarh va participa mâine la ședința solemna a Parlamentului pentru a vorbi despre personalitatea Regelui Mihai”, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

La ședință va ține un discurs și Principesa Margareta, potrivit reprezentanților Casei Regale a României.

Custodele Coroanei va merge la Parlament, luni, la ora 15.00.

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a fost convocat, luni, de la ora 15.00, în ședință solemnă dedicată omagierii Regelui Mihai, la ședință fiind anunțată și participarea președintelui României, Klaus Iohannis.

Ședința solemnă va începe la ora 15.00 și se va termina la ora 17.00, fiind programată să dureze două ore.

Birourile Permanente Reunite ale celor două Camere ale Parlamentului au decis săptămâna trecută, miercuri, să convoace această ședință solemnă, la o zi după ce Casa Regală a făcut public anunțul privind decesul fostului suveran.

„Ședința va fi luni, începând de la ora 15.00. Am aprobat memorandumul referitor la această ședință, a celor care vor rosti alocuțiuni, în ordinea precăderii protocolului de stat”, a declarat, miercuri, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Potrivit protocolului, atât președintele Klaus Iohannis cât și premierul Mihai Tudose vor fi invitați să țină discursuri cu această ocazie.

„Ședința solemnă comună va beneficia de prezența parlamentarilor români – senatori și deputați, precum și a invitaților de onoare: Președintele României, Primul Ministru al României, foștii președinți ai României, Custodele Coroanei Regale, membrii Familiei Regale, membrii Guvernului României, Preafericitul Părinte Daniel – Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, reprezentanți ai Academiei Române, parlamentari și miniștri din Republica Moldova, coprul diplomatic acreditat la București, alți invitați”, se arată în memorandumul semnat de către președinții celor două Camere, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu.

Regele Mihai a încetat din viață, marți, la ora 13.00, la reședința sa din Elveția, a anunțat Casa Regală a României.

Aeronava cu trupul monarhului va sosi în România miercurea viitoare, 13 decembrie, la ora 11.00, înmormântarea urmând să aibă loc pe 16 decembrie, la Curtea de Argeș.

Guvernul a aprobat, tot săptămâna trecută, și Hotărârea prin care zilele de 14, 15 și 16 decembrie au fost declarate zile de doliu național în memoria Regelui Mihai.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Surpriză pentru fanii Survivor. Cine este Alba Renai, noua prezentatoare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Aaron Taylor-Johnson, a fi sau a nu fi noul James Bond?