Șefa UNJR îl critică pe procurorul general: Lazăr are obligația nu de a găsi mereu scuze procurorilor, ci de a investiga dezvăluirile

Șefa UNJR îl critică pe procurorul general: Lazăr are obligația nu de a găsi mereu scuze procurorilor, ci de a investiga dezvăluirile
Publicat: 22/02/2018, 16:09

„Procurorul General, domnul Augustin Lazar, are obligația nu de a găsi mereu scuze și de a emite slogane despre „penali” pentru a minimaliza fiecare clamat abuz al procurorilor expus în spațiul public, ci de a investiga cu celeritate absolut fiecare astfel de dezvăluire, pentru a dovedi că procurorii pe care-i are în subordine respectă legea. (..) Dacă dezvăluirile din aceste zile cu privire la practicile procurorilor DNA se dovedesc a fi adevărate, atunci suntem în prezența unor fapte de o gravitate excepțională, ce reprezintă un real atac la statul de drept și democrația din România, compromițând însăși justiția și lupta anticorupție (..) Practicile unor procurori DNA devoalate de presa, dacă se confirmă, nu doar că sunt străine standardelor europene, dar par a fi copiate din practicile procuraturii sovietice care nu ar trebui să-si mai aibă locul în Romania”, scrie Dana Gîrbovan pe Facebook.

Președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR) susține că investigarea dezvăluirilor este practicată în orice țară democratică pentru a menține încrederea în instituții.

„Ceea ce vedem că e dezvăluit de presa în ultimul an, cu privire în special la practicile procurorilor DNA, nu are legătură nici cu interesul societății ori apărarea ordinii de drept, nici cu apărarea drepturilor și libertăților cetățenilor. Procurorul General are obligația față de fiecare cetățean al României de a da socoteală și explicații despre absolut fiecare clamat abuz al procurorilor pe care-i are în subordine”, precizează Gîrbovan.

Magistratul susține că de fiecare dată când apar dezvăluiri despre abuzuri ale procurorilor, sunt voci care mută discuția de la conținut la formă.

„Și, bineînțeles, aceleași voci ne asigură că nu este cazul să ne facem griji, deoarece acestea sunt livrate de „penali”. O asemenea abordare este nu doar greșită, ci de-a dreptul distructivă, compromițând pe termen mediu și lung tocmai activitatea procurorilor, cu precădere a celor din structurile anticorupție. Dacă se dovedește a fi adevărat că dosare ce privesc un fost premier al României și al Marii Britanii se bazează pe denunțuri inventate de procurorii DNA, așa cum transpare din înregistrarile prezentate de presă în seara zilei de 21 februarie, evident că te intrebi câte dosare DNA sunt afectate de practici similare și ce garanții de credibilitate mai există ca anchetele anticorupție au fost și sunt făcute cu respectarea strictă a legii, așa cum se clamează? Există o rațiune pentru care zeița justiței apare legată la ochi: pentru a nu vedea cine este în fața sa”, mai scrie președintele UNJR.

Magistratul precizează că ar trebui ca toți oamenii să fie egali în fața legii, menționând că „realitatea de azi ne arată cât de departe suntem de însăși ideea de justiție, chiar și la nivel de mentalitate”.

„’Se presupune că noi lucrăm legal’ – ne spune Procurorul General. ‘DNA respectă legea’ – ne asigură procurorul șef DNA. „Cetățenii trebuie să dea un cec în alb magistraților” – ne îndeamnă judecătorul Cristi Danileț. Cu cât o instituție sau o persoană are o putere mai mare, cu atât aceasta trebuie să fie verificată mai temeinic, este regula ce se practică în țările cu democrații consolidate. (..). Lipsa de reacție imediată a Procurorului General în a investiga cu celeritate aceste dezvăluiri, ori fluturarea de slogane de genul „activitatea conducerii DNA-ului este în mod clar una performantă. Ei au fost foarte eficace”, cum a susținut Procurorul General într-o relatare de presă în dimineața zilei de 22 februarie, nu fac decât să adâncească neîncrederea în activitatea procurorilor DNA, în loc să o consolideze”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Președintele Klaus Iohannis se pensionează! Câți bani va primi liderul țării după 42 de ani...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Unde aleg românii să plece de Paște?