Șefi din IPJ Bistrița-Năsăud, trimiși în judecată de DNA

Șefi din IPJ Bistrița-Năsăud, trimiși în judecată de DNA
Publicat: 16/02/2015, 20:58
Actualizat: 16/02/2015, 22:03

Procurorii DNA de la Cluj l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe Ioan Ovidiu Mureșan, inspector-șef al Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Bistrița-Năsăud la data faptelor, penrtru 11 fapte de abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu, instigare la fals material în înscrisuri oficiale și instigare la uz de fals, în forma participației improprii.

Alături de el, au mai fost trimiși în judecată și Emil Roberto Hasnăș, șeful Poliției Rutiere din IPJ Bistrița-Năsăud la data faptelor, pentru 40 de fapte de abuz în serviciu și instigare la abuz în serviciu, și Anton Leon Cloșcă, șeful Poliției orașului Năsăud la data faptelor, pentru 18 fapte de abuz în serviciu și efectuarea de operațiuni comerciale, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția îndeplinită, în scopul obținerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. Și aceștia sunt arestați preventiv.

În plus, în acest dosar, vor fi judecați în stare de libertate Paul Marian Cârcu, specialist la Registrul Auto Român (RAR) – Reprezentanța Bistrița Năsăud la data săvârșirii faptei, pentru abuz în serviciu, Viorel Sângeorzan, pentru instigare la abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură, instigare la fals în declarații, instigare la fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, Mihai Mircea Manciu, agent șef principal de poliție în cadrul Poliția orașului Năsăud, pentru abuz în serviciu, și Dumitru Florin Bîgiu, pentru mai multe fapte de mărturie mincinoasă.

Potrivit procurorilor, în perioada iunie – noiembrie 2014, Mureșan, Hasnăș și Cloșcă, în mod repetat, la diferite intervale de timp, și-au încălcat atribuțiile de serviciu în sensul imixtiunii abuzive în activitatea unor subordonați, în vederea neconstatării și nesancționării unei contravenții la regimul circulației rutiere, imixtiuni abuzive în dosare penale aflate în cercetare la IPJ Bistrița Năsăud, pentru favorizarea unor părți din acele dosare, participarea la ascunderea și neraportarea producerii unor accidente rutiere cu victime omenești, în scopul alterării evidenței accidentelor rutiere de acest gen, ascunderii infracțiunilor săvârșite de un coleg de-al lor, șef al unui post de poliție, cu ocazia provocării de către acesta a unui accident rutier, în urma căruia a fost vătămată corporal o minoră în vârstă de opt ani, care a suferit multiple fracturi în zona capului și a feței (în cazul inculpaților Mureșan Ioan și Cloșcă Leon Anton), comunicării abuzive a unor date cu caracter personal unor persoane neautorizate și determinării unor subordonați să întocmească documente fictive, pentru a ascunde nerespectarea obligațiilor de serviciu în cazul unei cercetări administrative.

În fiecare caz în parte, ei au obținut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu.

În cursul lunii octombrie 2014, Mureșan, prin intermediul lui Hasnăș și Viorel Sângeorzan, l-a determinat pe Paul Cârcu (angajat la RAR- Reprezentanța Bistrița Năsăud) să-și încalce atribuțiile de serviciu, în sensul de a efectua autentificarea și identificarea unui autovehicul în mod fraudulos, prin menționarea unei categorii nereale a autovehiculului.

În același context, Mureșan, prin intermediul lui Sângeorzan, a determinat o persoană neidentificată să falsifice certificatul de înmatriculare al autovehiculului, emis de autoritățile din Italia. Tot Sângeorzan, s-a ocupat și de falsificarea altor acte necesare înmatriculării acelui autoturism (contract de vânzare – cumpărare și o declarație notarială din care rezulta că fusese pierdut certificatul de înmatriculare al acestui autoturism).

Ulterior, la Serviciul Permise și Înmatriculări Bistrița-Năsăud, de procedura înmatriculării acestui autoturism s-a ocupat o rudă a lui Mureșan, care a acționat fără vinovăție, necunoscând falsificarea cărții de identitate a mașinii.

Autovehiculul în cauză a fost procurat de Mureșan din Italia, fiind vorba de un Jeep Cherokee, încadrat la categoria M 1 (pentru transport persoane), ce a fost înscris fraudulos la categoria N1(autoutilitară pentru transport de mărfuri).

Acest demers infracțional a produs diminuarea frauduloasă a cuantumului timbrului de mediu achitat de către Mureșan, fiind păgubit bugetul de stat cu suma de 31.094 de lei.

În perioada iunie – noiembrie 2014, Anton Leon Cloșcă, în calitate de șef al Poliției orașului Năsăud, în mod repetat, a săvârșit acte de comerț incompatibile cu funcția, în scopul obținerii pentru sine de bani și alte foloase necuvenite.

Concret, acesta a condus efectiv activitatea de producție și de comerț a unei păstrăvării, din județul Bistrița-Năsăud, în sensul că a procurat dotări materiale necesare acesteia, a dispus și a organizat efectuarea unor lucrări de construcții, necesare pentru această activitate economică, a cumpărat produse de medicină veterinară, îngrijindu-se inclusiv de întocmirea facturilor aferente acestor produse, a cumpărat hrană pentru pești și s-a îndeletnicit cu vânzarea unor cantități însemnate de pește și cu vânzarea furajului pentru păstrăv.

În 28 octombrie 2014, Mihai Mircea Manciu, în calitate de agent de poliție rutieră în cadrul Poliției orașului Năsăud, și-a încălcat atribuțiile de serviciu, neluând măsurile obligatorii legale de constatare și sancționare a contravențiilor săvârșite de o persoană. Această conduită abuzivă a inculpatului i-a permis contravenientului ca, ulterior, să comunice Serviciului Rutier din cadrul IPJ Bistrița Năsăud datele de identificare ale unei persoane nevinovate, care a fost sancționată contravențional în mod abuziv, deși aceasta nu săvârșise nicio contravenție.

La datele de 8 decembrie 2014 și 12 ianuarie, fiind audiat în calitate de martor în prezentul dosar, Dumitru Florin Bîgiu, în mod repetat, a făcut afirmații mincinoase și nu a declarat tot ce știa în legătură cu fapte și împrejurări esențiale ale cauzei, cu privire la care a fost întrebat. Concret, inculpatul nu a declarat aspecte esențiale legate de modalitatea în care i-a cerut lui Cloșcă, șeful Poliției orașului Năsăud, să intervină în activitatea unor subordonați, (imixtiuni solicitate chiar de către el), ascunzând totodată fapte și împrejurări esențiale legate de urmările ilicite ale acestor intervenții.

În cauză anchetatorii au pus sechestru asigurator asupra cotei de 1/2 din dreptul de proprietate asupra unui imobil (cotă aparținând lui Mureșan), până la concurența sumei de 31.094 de lei, sumă cu care Administrația Județeană a Finanțelor Publice Bistrița-Năsăud s-a constituit parte civilă.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Maramureș cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

În acest dosar DNA a fost sprijinit de Serviciul Român de Informații și Departamentul de Informații și Protecție Internă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Va fi obligatoriu pentru mașinile pe benzină sau motorină. Intră în vigoare din 1 mai
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului