Șefii grupului specializat în comerț ilegal cu petrol au sponsorizat BCCO Alba prin Berbeceanu

Șefii grupului specializat în comerț ilegal cu petrol au sponsorizat BCCO Alba prin Berbeceanu
Publicat: 25/10/2013, 20:50
Actualizat: 18/11/2013, 10:08

Soții Titus Gabriel și Anișoara Ramona Biriescu, considerați liderii grupării infracționale specializate în comerț ilegal cu petrol, au sponsorizat Biroul de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Alba, prin intermediul comisarului Traian Berbeceanu, susțin procurorii.

Din documentele anchetatorilor reiese că cei doi soți au sponsorizat indirect, prin comisarul Traian Berbeceanu, cu calculatoare și alte bunuri sau servicii, BCCO Alba și Inspectoratul Școlar Hunedoara.

„Soții Biriescu, așa cum există indicii (declarații de martori) în cauză, au sponsorizat indirect, prin comisarul Berbeceanu, cu calculatoare și alte bunuri sau servicii, BCCO Alba și Inspectoratul Școlar Hunedoara, au asigurat cazarea gratis la motelul din Simeria Vechea ce le aparținea prin societățile controlate, a polițiștilor care veneau din țară la acțiuni sau a celor de la BCCO Alba, precum și multe petreceri, toate prin relația cu Traian Berbeceanu, așa cum reiese chiar și din declarația înv. Biriescu Titus”, arată anchetatorii.

Potrivit documentelor din dosar, legÇŽtura dintre soții Biriescu și Traian Berbeceanu a fost confirmatÇŽ și de cÇŽtre comisarul șef Man Victor, decedat în prezent, în discuțiile purtate cu Alin Munteanu, primul „povestind cÇŽ l-a auzit de nenumÇŽrate ori pe Traian Berbeceanu discutând cu Biriescu Titus, precum și faptul cÇŽ cei doi se întâlneau constant și discutau chiar despre afaceri cu produse petroliere, Berbeceanu Traian spunându-i cum să procedeze”.

„Această legătură este confirmată și de listingurile telefonice solicitate, care atestÇŽ și ele legÇŽtura dintre Traian Berbeceanu și Biriescu Titus. Astfel, s-a dovedit în cauză că, într-adevăr, comisarul Berbeceanu avea informații despre infracțiunile comise de soții Biriescu, dar nu le-a utilizat așa cum avea obligația profesională, ci numai în sens invers, prin divulgarea căre soții Biriescu a informațiilor din dosar, așa cum avea tot obligația profesională să nu o facă. Există probe certe că soții Biriescu au știut încă din 2011, probabil imediat după data înregistrării cauzei, despre existența acesteia, obiectul și procedurile derulate în acesta, aspect confirmat și de raportul de constatare poligraf pe care Biriescu Titus nu l-a trecut, reieșind că minte, negând întrebările cu privire la aceste aspecte”, afirmă procurorii.

Mai mult, potrivit procurorilor, cei doi soți se lăudau cu faptul că au parte de protecția lui Traian Berbeceanu, iar faptul că ei aveau o relație apropiată a afectat activitățile de cercetările realizate de oamenii legii.

„Având în vedere importanța și puterea conferită de funcția și logistica deținută, pe care o are o structură de dimensiunea BCCO în cadrul autorităților judiciare, este probabilă și chiar dovedită în cauză, ca o relație de prietenie, de notorietate între soții Biriescu și Berbeceanu Traian, completată de activitățile ilegale de sprijinire și favorizare derulate de acesta, să fie de natură a stopa activitățile punctuale de cercetare a organelor judiciare din județul Hunedoara și de a îngreuna mult și afecta în mod negativ grav dimensiunea constatărilor în prezenta cauză, înregistrată la DIICOT – Serviciul Teritorial Alba”, potrivit concluziilor la care au ajuns achetatorii.

Aceste aspecte nu sunt singurele care au stat la baza constituirii dosarului în cazul lui Berbeceanu. Procurorii susțin că șeful BCCO Alba ar fi „omis” să treacă în declarația de avere faptul că a vândut un autoturism. El este, astfel, acuzat de anchetatori și de săvârșirea infracțiunii de fals în declarații.

„În declarațiile de avere formulate de comisarul Berbeceanu Traian, din 25.05.2012 pentru anul 2011, apare autorurismul VW Passat din 2010 achiziționat de la SC Uranus Junior 2003 SRL (pct. II/1, poziția 1), dar nu apare înregistrată vânzarea autoturismului VW Passat vechi, din 2002, către cine s-a efectuat, cu ce valoare și data înstrăinării, aspect solicitat la pct. III din formular, intitulat ‘bunuri mobile a căror valoare depășește 3000 de euro fiecare și bunuri imobile înstrăinate, în ultimele 12 luni”, se specifică în documentele anchetatorilor.

Șeful BCCO Alba, Traian Berbeceanu, a fost arestat preventiv, joi seară, pentru 29 de zile, în baza unei decizii a Curții de Apel Alba Iulia, care a admis propunerea procurorilor DIICOT, acesta fiind acuzat că a sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere.

Purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat, joi seară, că instanța a admis propunerile de arestare preventivă înaintate de către procurorii DIICOT atât pentru șeful BCCO Alba Iulia, comisarul șef Traian Berbeceanu, cât și pentru celelalte două persoane cercetate în acest dosar, respectiv Titus Biriescu și Ramona Biriescu.

Cosmin Muntean a spus că decizia Curții de Apel Alba Iulia nu este definitivă, iar inculpații au declarat recurs în sală, care va fi judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Miercuri, după ce a fost ridicat de anchetatori din locuința sa, Berbeceanu spunea că mai multe persoane pe care le-a arestat și cercetat de-a lungul timpului pentru infracțiuni deosebit de grave sunt forțate să depună plângeri împotriva sa și că acestea ar fi spijinite de structuri ale statului.

Întrebat dacă crede că există o implicare a politicului în acest dosar, el a răspuns: „Este posibil, dar refuz să discut la momentul acesta. O să aflați în curând foarte multe detalii…”.

Procurorii DIICOT au făcut, miercuri, 11 percheziții în județele Alba și Hunedoara, la locuințele unor persoane suspectate de evaziune fiscală cu produse petroliere de peste 3,5 milioane de lei, într-un dosar în care este cercetat și șeful BCCO Alba Iulia, fiind acuzat că a sprijinit grupul infracțional.

Procurorii au stabilit că șeful BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, a ajutat învinuiții, dându-le informații despre activitățile investigative desfășurate de DIICOT sau despre stadiul unor dosare care aveau ca obiect comiterea unor infracțiuni economice de către membrii grupării infracționale. Acesta i-ar fi anunțat și despre percheziții și audieri de martori și le-ar fi dat spus cum pot evita probarea activităților infracționale, atenționându-i cu privire la evitarea utilizării comunicărilor prin telefon.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un studiu arată că vitamina D ar putea crește rezistența la cancer