Șeful ANL, George Marcu, a fost reținut în dosarul prejudiciului de la Spitalul Obregia

Șeful ANL, George Marcu, a fost reținut în dosarul prejudiciului de la Spitalul Obregia
Publicat: 11/03/2013, 20:17
Actualizat: 03/07/2013, 17:32

Fostul director al Spitalului Obregia din Capitală, George Marcu, în prezent șef al Agenției Naționale pentru Locuințe, și alte trei persoane a fost reținute pentru 24 de ore, luni seară, în dosarul prejudiciului creat unității sanitare, au declarat, pentru MEDIAFAX, oficiali ai Poliției Române.

Cei patru, printre care și Mugurel Ifrim, au fost reținuți în urma audierilor efectuate timp de mai multe ore la sediul Poliției Române.

Polițiștii au făcut, luni, șapte percheziții în București și Ilfov, într-un caz privind achiziții publice pentru reparații și construcții la Spitalul Obregia, prin care a fost produs un prejudiciu de 5,2 milioane de lei, printre persoanele vizate fiind și fostul director al unității George Marcu, șeful ANL.

„Membrii grupării sunt suspectați că au realizat beneficii financiare din obținerea unor contracte de achiziție publică de la o unitate spitalicească din București, pentru executarea unor lucrări de reparații și construcții”, s-a arătat într-un comunicat al Poliției Române, surse din Poliție precizând, pentru MEDIAFAX, că este vorba despre Spitalul Obregia din Capitală.

Lucrările de reparații și construcții la Spitalul Obregia ar fi fost supraevaluate, iar apoi ar fi fost înregistrate cheltuieli fictive și de cesionare a societăților prestatoare către terți, pentru a împiedica astfel verificările fiscale.

Membrii grupării ar fi produs astfel Spitalului Obregia un prejudiciu estimat la 3.800.000 de lei și bugetului de stat de 1.400.000 de lei.

În această cauză se fac cercetări pentru abuz în serviciu contra intereselor publice și evaziune fiscală prin evidențierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive.

Reprezentanții Spitalului Clinic de Psihiatrie „Alexandru Obregia” au precizat, pentru MEDIAFAX, că unitatea sanitară este parte vătămată într-un dosar penal constituit în 2011, aflat în supravegherea Parchetului Tribunalului București, în care George Cristian Marcu și Mugurel Ifrim sunt cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunilor prevăzute de articolul 248 CP, respectiv abuzul în serviciu contra intereselor publice, și articolul 9 alineatul 1, litera c din Legea 24/2005.

În urma unui control din 2010 al Curții de Conturi a României – Camera de Conturi a Municipiului București și a Raportului de control întocmit de către Corpul de Control al primului ministru, Spitalul de Psihiatrie „Alexandru Obregia” a formulat plângere penală împotriva lui George Cristian Marcu, pentru un prejudiciu estimat la 10.575.675,72 de lei. Plângerea penală a fost înregistrată la 16 decembrie 2010.

În cadrul cercetărilor în acest dosar s-a dispus efectuarea unei expertize contabile și a unei expertize tehnice care a vizat evaluarea proprietății imobiliare.

Cele două expertize au fost finalizate și comunicate Spitalului „Alexandru Obregia” în 6 martie 2013, unitatea sanitară având termen până la data de 15 martie să formuleze eventuale obiecțiuni și să se constituie parte civilă în cauza penală, pentru prejudiciul constatat cu ocazia expertizelor efectuate, potrivit sursei citate.

Managerul Spitalului „Alexandru Obregia”, Monica Boer, a declarat, pentru MEDIAFAX, că a găsit la preluarea instituției, în decembrie 2009, facturi neînregistrate de 4,5 milioane de euro din perioada în care la conducerea unității a fost George Marcu și l-a acționat în instanță pentru grave nereguli financiare.

Boer a preluat conducerea Spitalului de Psihiatrie „Alexandru Obregia” în 21 decembrie 2009, iar unitatea sanitară a trecut în subordinea Primăriei Capitalei în iulie 2010.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, declara în 30 iunie 2010, înainte de preluarea Spitalului „Alexandru Obregia”, că unitatea are de plătit datorii istorice, urmând ca instanța să decidă cine va plăti aceste sume restante.

„Sunt datorii istorice care datează de trei-patru ani de zile și pentru care există și un proces penal. Preluarea spitalului este un act administrativ, vom păstra această datorie, pentru care justiția va hotărî cine este de vină”, spunea atunci Sorin Oprescu.

Totodată, la semnarea procesului verbal pentru preluarea Spitalului „Alexandru Obregia”, directorul general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București din acea perioadă, Marius Savu, declara că Spitalul de Psihiatrie „Alexandru Obregia”, are datorii de cinci milioane de euro, pe care Ministerul Sănătății (MS) s-a angajat să le plătească, la fel ca și în cazul celorlalte unități sanitare transferate către autoritățile locale, la rectificarea bugetară din august 2010.

În iunie 2009, prin ordin al ministrului Sănătății, George Marcu a fost trecut din funcția de manager în cea de director financiar-contabil, întrucât nu îndeplinea condițiile impuse de MS pentru funcția de manager. Din iulie până în 21 decembrie 2009, funcția de manager a fost ocupată interimar de către directorul medical al Spitalului „Alexandru Obregia” din acea perioadă.

George Marcu deține, potrivit declarației de avere, două terenuri agricole, de 5.000 de metri pătrați și 30.000 de metri pătrați, cumpărate în 2007 și 2008, și nu are nicio locuință și nici bunuri sub formă de metale prețioase, bijuterii sau obiecte de artă.

Conform documentului completat de Marcu, acesta nu are conturi și depozite bancare, fonduri de investiții sau forme echivalente de economisire și investire care să depășească 5.000 de euro și nici plasamente, investiții direscte sau împrumuturi acordate care să depășească această valoare.

La capitolul „Datorii”, Marcu a precizat că are o datorie de 8.000 de euro către Porche Leasing, contractul fiind făcut în 2012 și scadent în august 2014.

Tot în declarația de avere completată la începutul acestui an, George Marcu precizează că a avut venituri de la Institutul „Marius Nasta” și de la o societate.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Legea care a intrat în vigoare în România. Este o premieră națională
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
S-a rupt lanțul de iubire dintre Livia Eftimie și Spike? Detaliul care i-a dat de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Cum a început revoluția rusă pe străzile Iașiului