Șeful ANSVSA: Nu există posibilitatea ca mielul să fie substituit cu carnea de câine. Carnea de miel este „mult mai roză”

Șeful ANSVSA: Nu există posibilitatea ca mielul să fie substituit cu carnea de câine. Carnea de miel este mult mai roză
Publicat: 02/04/2014, 15:13

Președintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, a participat la ședința Comisiei de agricultură a Camerei Deputaților, în care a fost discutată problema importurilor produselor de carne.

Deputatul PSD Liviu Harbuz a atenționat conducerea ANSVSA să nu asocieze carnea de miel cu cea de câine, deoarece ar putea induce panică în rândul opiniei publice privind posibilitatea de a fi vânduți câini pe post de miei. „Este o aberație, pentru că induceți opiniei publice panică și induceți posibilitatea de a vinde câini pe post de miei. Nu s-a întâmplat în România niciodată așa ceva și nu facem decât o contrapublicitate autorităților statului”, a spus Harbuz.

Mănăstireanu a spus, după audieri, că persoanele care vor să cumpere miei de Paști sau părți de carne miel trebuie să o facă numai din zonele autorizate sanitar-veterinare, și anume din marile lanțuri de magazine, târguri și piețe.
„De când sunt eu la Autoritate, nu am avunt niciun fel de sesizare din partea consumatorilor că ar fi vreo problemă cu carnea de miel de Paști”, a afirmat Mănăstireanu.
El a spus că, în acest an, a făcut o derogare ca „mieii cumpărați în viu de către cetățeni să fie sacrificați în puncte în piețe sub stricta supraveghere sanitar-veterinară”.

„Toți consumatorii trebuie să-și procure nu numai carnea de miel, dar și celelalte produse pe care le folosesc de Paști: lapte, ouă, produse din lapte, numai din spațiile autorizate sanitar-veterninar, pentru a evita, pe de o parte, comerțul nesupravegheat sanitar-veterinar și, pe de altă parte, evenimente neplăcute de tipul îmbolnăvirilor cetățenilor. Nu am avut și nu cunosc în istorie un astfel de caz, nu s-a întâmplat să se substituie carnea de miel cu carnea de câine, mai ales că diferențele sunt evidente pentru ochii oricărui cetățean de rând”, a spus Mănăstireanu.

El a explicat că între carnea de câine și cea de miel există, în primul rând, diferența de culoare, pentru că cea de miel este „mult mai roză decât cea de câine”.

„Dacă este atașat și capul la restul corpului, la dentiție se vede foarte clar, la fel, la nivelul membrelor inferioare se vede foarte clar care este diferența de copită și de degete. Dar, nu am auzit până în prezent astfel de cazuri de substituție și nu o să se întâmple de acum încolo, pentru că suntem prezenți peste tot și supraveghem atât antemortem, cât și postmortem sacrificările de animale”, a adăugat Mânăstireanu.

Deputatul UDMR Kelemen Attila, care este medic veterinar de profesie, a precizat, după audieri, că a auzit de foarte puține cazuri, doar încercări de a se substitui carnea de miel cu cea de câine și nu crede că trebuie ca lumea să fie pregătită pentru așa ceva.
„Ipotetic, nimeni nu moare consumând carne de cal sau de câine. Sunt țări care și astăzi, în Asia, unde se mănâncă câinele, așa că nu este toxic. Bineînțeles că obiceiurile și religiile noastre în această țară, noi nu mâncăm câinele și câinele se deosebește, bineînțeles, foarte ușor de miel. Dacă capul este pe animalul jupuit, normal că animalul care are sus incisivi este foarte suspect că nu e miel, pentru că rumegătoarele domestice nu au incisivi pe arcadă”, a explicat Kelemen Attila.
El a mai spus că a auzit de foarte puține cazuri de substituție de carne de miel cu câine, nu a văzut în cariera sa de medic veterinar. „Nu cred că trebuie să fim pregătiți pentru așa ceva”, a adăugat el.

Deputatul PNL Nini Săpunaru, președintele Comisiei de agricultură, a afirmat că înlocuirea cărnii de miel cu cea de câine face parte din „mitologia urbană” și că acest lucru nu există acum.
„Acum nu e. Poate a fost de mult, înainte de ’90, când erau exporturi masive și nu găseai miei pe toate drumurile. Am înțeles că se vor înființa locuri de sacrificare. Nu cred că vor fi probleme vizavi de această înlocuire. De aceea s-a și atras atenția că au rămas mesaje vechi de 20-30 de ani să ne păzim, să vedem care e miel și care e câine. Nici nu cred că se pune în discuție, a ajuns folclor urban”, a adăugat Săpunaru.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Mihai Neşu, adevărul despre divorţ. Cine a decis, de fapt, separarea, după accident
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cristina Șișcanu, motivul pentru care nu gătește nimic pentru masa de Paște. Cum își petrece...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice