Șeful Biroului vamal Cluj, trimis în judecată pentru abuz în serviciu și fals

Șeful Biroului vamal Cluj, trimis în judecată pentru abuz în serviciu și fals
Șeful Biroului vamal Cluj, Alain Florin Modrea, a fost trimis, miercuri, în judecată de procurorii DNA Cluj pentru abuz în serviciu și infracțiuni de fals, după ce acesta ar fi calculat o taxă vamală pentru un autoturism la o valoare subevaluată a acestuia, prejudiciul creat fiind de 17.953 lei.
Publicat: 10/04/2013, 16:07
Actualizat: 31/01/2019, 20:31

Șeful Biroului vamal Cluj, Alain Florin Modrea, a fost trimis, miercuri, în judecată de procurorii DNA Cluj pentru abuz în serviciu și infracțiuni de fals, după ce acesta ar fi calculat o taxă vamală pentru un autoturism la o valoare subevaluată a acestuia, prejudiciul creat fiind de 17.953 lei.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul teritorial Cluj l-au trimis în judecată pe Modrea pentru infracțiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice, două infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată și uz de fals, în formă continuată, se arată într-un comunicat de miercuri al DNA.

Potrivit procurorilor, la 27 august 2007, inculpatul Modrea Alain Florin, în calitate de șef al Biroului vamal Cluj, a stabilit, contrar dispozițiilor legale și normelor interne, ca taxa vamală pentru autoturismul Nissan 350 Z, la care era obligată o societate comercială, să se calculeze la valoarea de facturare a autoturismului (care, fiind în sumă de 1.874 USD, prezenta suspiciuni de subevaluare), și nu la valoarea de 20.000 de euro, decisă de Comisia analizei de risc din cadrul Biroului vamal Cluj Napoca.

Astfel, Modrea a creat în dauna bugetului de stat un prejudiciu în valoare de 17.953 lei, reprezentând taxe vamale și TVA, precizează DNA.

„Inculpatul Modrea Alain Florin a luat această decizie în condițiile în care folosea două autoturisme (Jeep Grand Cherokee și Nissan Murano) puse la dispoziție de societatea comercială, favorizată în modalitatea descrisă mai sus, ai cărei reprezentanți aveau în acea perioadă interese în legătură cu importul unor autoturisme în România prin vama din Cluj Napoca”, s-a mai arătat în comunicat.

Potrivit sursei citate, inculpatul a încheiat cu firma proprietară a mașinilor două contracte de leasing, fără a achita ratele aferente acestor contracte. Cu toate acestea, pentru a dovedi că a achitat ratele, Modrea ar fi semnat în fals mai multe facturi fiscale, pe care le-a depus cu ocazia efectuării cercetărilor în acest dosar penal.

De asemenea, în iunie 2007, inculpatul a depus la Biroul vamal Cluj un contract de cesiune fals, pentru a justifica legalitatea utilizării unuia dintre cele două autoturisme, mai susțin procurorii.

În acest caz, Autoritatea Națională a Vămilor – Direcția Regională pentru Accize și Operațiuni Vamale Cluj s-a constituit parte civilă pentru suma de 17.953 lei. Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unui imobil aparținând inculpatului.

Inculpatul Modrea Alain Florin a mai fost trimis în judecată pentru fapte de corupție, în calitate de șef al Serviciului Inspecție Fiscală și Control Ulterior din cadrul Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale Cluj. În acest dosar penal, la 18 martie 2013, Curtea de Apel Cluj a dispus condamnarea inculpatului la pedeapsa de 2 ani și 6 luni închisoare în regim de detenție pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, decizie care nu este definitivă, se mai arată în comunicatul DNA.

Noul dosar al lui Modrea a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Cluj-Napoca.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Încă trei zile libere pentru bugetari, după minivacanța de 1 Mai și Paști
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii