Șeful CNCD: Sistemul propus de colectare a datelor turiștilor, o intruziune în viața privată. Eu nu mă prea simt în siguranță când se fac astfel de baze de date

Șeful CNCD: Sistemul propus de colectare a datelor turiștilor, o intruziune în viața privată. Eu nu mă prea simt  în siguranță când se fac astfel de baze de date
Csaba Ferenc Asztalos, președinte CNCD a declarat, pentru MEDIAFAX, legat de proiectul legii turismului, ce prevede înființarea unui sistem care să colecteze toate datele turiștilor și care poate fi accesat de servicii, că principala problemă este modul în care sunt utilizate ulterior informațiile.
Csaba Ferenc Asztalos, președinte CNCD a declarat că principala problemă este modul în care sunt utilizate ulterior informațiile strânse despre turiști. 

„Din punct de vedere al nediscriminării nu am putea să vorbim despre încălcarea acestui principiu al nediscriminării, pentru ca datele se strâng de la toate persoanele, indiferent de apartenența etnica, religie, naționalitate și asa mai departe. Problema se pune, însă, ce vor să facă cu aceasta baze de date? Cum îmi protejează datele personale? De ce să cunoască o instituție a statului unde îmi fac eu vacanța? „, a declarat Csaba Ferenc Asztalos, președinte al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Acesta a mai declarat, pentru MEDIAFAX, că înființarea unei astfel de baze de date poate crea nesiguranță.

„Aceste aspecte de intruziune în viața privată a cetățeanului pot fi puse în dezbaterea publică. Eu, de exemplu, nu aș fi de acord să știe o instituție a statului unde îmi petrec eu vacanța. Eu nu mă simt prea în siguranță când se fac astfel de baze se date”, a spus Csaba Ferenc Asztalos.

Proiectul legii turismului, lansat în dezbatere publică, prevede, printre altele, înființarea Sistemului Informatic de Evidență a Activității de Turism din Romania (SIEATR), care va fi asigurat de STS și care va colecta și stoca date despre turiști și despre unitățile de cazare.

Furnizorii de servicii turistice colectează următoarele date în fișa de anunțare a sosirii și plecării turistului: numele, prenumele, data nașterii, locul nașterii, cetățenia, date referitoare la domiciliu: țară, localitate, stradă, număr, date referitoare la actul de identitate: tipul, seria și/sau numărul, data eliberării și instituția emitentă, statul emitent, codul numeric personal sau numărul personal de identificare, cu excepția turiștilor străini care nu posedă un astfel de număr, data sosirii și data plecării, scopul călătoriei, date privind plata, inclusiv adresa de facturare, date din profilul „client fidel”, dacă există, agenția sau agentul de turism prin care a fost făcută rezervarea sau a fost cumpărat biletul.

Datele SIEATR transmise de către furnizorii de servicii turistice se stochează pe o perioadă de cinci ani de la momentul transmiterii.

Autoritățile competente să utilizeze datele cu caracter personal cuprinse în SIEATR sunt Ministerul Afacerilor Interne: Direcția Generală Management Operațional, Poliția Română, Poliția de Frontieră Română, Direcția Generală de Protecție Internă, Direcția Generală Anticorupție, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe, Ministerul Apărării Naționale: Direcția generală de informații a apărării și Ministerul Public.

Ce NEBUNIE. Marius Şumudică nu mai vine la Universitatea Craiova şi semnează cu un club...
EXCLUSIV! Un interlop cunoscut din București aproape l-a omorât în bătaie pe Cătălin Zmărăndescu
FOTO. Imaginile `ascunse` de timp! Cum arăta Cristina Spătar în urmă cu 15 ani: era...
Bani în plus de la stat pentru acești angajați! Care este condiția
Jucătoarea din România jignită vulgar și amenințată a hotărât ce va face în continuare: `Au...
CTP, umilință fără margini adusă profesorilor care refuză să se vaccineze. Incredibil ce a declarat
Poliţiştii din Quebec au amendat o femeie pentru că îşi plimba soţul în lesă
BANCUL ZILEI – Nimfomana cu experiență
Secretele laboratorului din Wuhan, publicate de Departamentul de Stat al SUA
EXCLUSIV! Un interlop cunoscut din București aproape l-a omorât în bătaie pe Cătălin Zmărăndescu
Ce a spus Lidia Buble după ce l-a văzut pe Răzvan Simion cu noua iubită:...
Ultima FOTOGRAFIE a lui Mihai Eminescu. În trei ani s-a schimbat aproape cât în trei...
Atac NEMILOS la adresa Ralucăi Turcan: Vrea să ne ducă la cimitir. Cine a făcut...
A înghițit o lingură cu ulei de măsline, zilnic, pe stomacul gol. Ce s-a întâmplat...
Această prezentatoare a testat o păpuşă bărbat pentru sex. La un moment dat femeia a...
Știrea ȘOC a momentului despre unul dintre cei mai mari luptători MMA români
Antonia a publicat poze complet nemachiată: Am învățat să mă accept cum sunt
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Competiţia „made in Romania”. Câţi bani fac retailerii din brandurile private label şi unde le...
ȘOC! Se anunță un DEZASTRU total pentru România! Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR...
Inchide