Șeful de la Restituirea Proprietăților face portretul SAMSARULUI IMOBILIAR. În doar patru ani, s-au înregistrat 7000 de „cazuri speciale”

Șeful de la Restituirea Proprietăților face portretul SAMSARULUI IMOBILIAR. În doar patru ani, s-au înregistrat 7000 de cazuri speciale
Publicat: 18/04/2013, 09:35
Actualizat: 30/07/2014, 00:07

Samsarii imobiliari, care au cumpărat drepturi litigioase de la foști proprietari deposedați de regimul comunist, au obținut de la statul român despăgubiri între anii 2010 și 2011 de zeci de milioane de euro, a declarat pentru gândul președintele Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), George Băeșu.

Băeșu spune că majoritatea samsarilor imobiliari sunt persoane fizice, dar între cesionari se numără și firme. El a dat exemplu cazul unei firme cu acționari din Cipru, „dar nu este exclus ca în spatele acționarilor să se afle români”.

Mulți dintre cumpărătorii de drepturi litigioase au devenit „cazuri speciale”, care acordau prioritate persoanelor de vârstă înaintată sau care sufereau de boli grave.

Cum se bagă un dosar „în față”

„Ce este deranjant este că există această debandadă în sistemul de despăgubiri. Sunt acele > în care persoanelor suferinde ar fi trebuit să li se aprobe soluționarea cu prioritate a dosarelor. Sunt sigur că există oameni ce ar merita să li se acorde prioritate. Din păcate, de această facilitate au beneficiat persoane care nu meritau”, este de părere Băeșu.

Între 2007-2011 au existat peste 7.000 de „cazuri speciale” aprobate de ANRP. „Erau cesionari ce plăteau sume mici ca să cumpere drepturi litigioase. Au știut, probabil de la cineva din ANRP, că dosarul este în regulă, au avut confirmarea că poate fi băgat în față, chiar dacă era pe poziția 40.000, și ulterior au obținut despăgubiri de zeci de milioane de euro”, a mai adăugat Băeșu.

Astfel că, de exemplu, în loc de 1.000 dosare rezolvate cu despăgubiri de 50.000 euro pentru fiecare, ANRP a făcut „un singur fericit” care a primit despăgubiri de 50 milioane de euro.

Din 2012 conducerea Autorității a luat decizia de a nu mai aproba nici un „caz special”.

Cum se pierde urma banilor

Șeful ANRP a menționat că au existat și dosare cesionate de mai multe ori de-a lungul timpului. ” Au fost și dosare cesionate de câteva ori.Dosarul, cesionat inițial pentru o sumă mare, a fost apoi cesionat pe o sumă mică, apoi din nou cesionat pe o sumă mare. S-a dorit să se piardă urma banilor”, a povestit Băeșu.

Președintele Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților a spus căar putea lua în considerare anularea unor acte și recuperarea prejudiciilor cauzate statului.

Cum se câștigă 58 milioane euro, investind doar 50.000 de dolari

La prezentarea noului proiect al legii privind retrocedările pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea, premierul Victor Ponta a dat exemple de retrocedări și eficență administrativă după cesionarea drepturilor litigioase.

Astfel, un cineva a achiziționat drepturile litigioase cu un milion de euro, iar ulterior a primit de la stat, prin ANRP, o despăgubire de 18 milioane de euro.

Un alt caz este acela al unui proprietar care a vândut dreptul litigios cu 10.000 euro, iar după trei luni samsarul a fost despăgubit cu 1,5 milioane euro.

Recordul îl deține un alt samsar, care, în mai puțin de o lună, a primit despăgubiri de 128 milioane euro.

Proiectul Guvernului: cum vor fi despăgubiți foștii proprietari

Proiectul de lege privind despăgubirile pentru imobile naționalizate, pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea în Parlament, stabilește că foștii proprietari ai caselor naționalizate care nu pot fi despăgubiți în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziționa prin licitație alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar după 2017, în limita a 14% pe an din suma punctelor, potrivit Mediafax.

Ultima tranșă va reprezenta 16% din numărul punctelor acordate, astfel încât suma totală să poată fi achitată într-un interval de șapte ani, calculat din 2017.

Foștii proprietari de imobile naționalizate ale căror dosare au fost deja soluționate vor primi despăgubiri în numerar în termen de cinci ani, începând cu ianuarie 2014, în tranșe anuale egale al căror cuantum nu poate fi sub 5.000 lei.

Premierul Ponta a asigurat că noua lege privind imobilele naționalizate nu îi va afecta în niciun fel pe foștii chiriași care au cumpărat astfel de imobile în baza Legii 112/1995 și nu vor exista cazuri în care aceștia să fie scoși din casă de fostul proprietar, deoarece vor fi acordate despăgubiri.

Agenția Mediafax a anunțat, marți seară, că Guvernul a acceptat șapte amendamente la Legea imobilelor naționalizate, prin care limitează punctele pentru cumpărătorul de drepturi litigioase, dar schimbă condiția de modificare a categoriei terenului pe izlazul comunal și nu mai tratează chiria către proprietarul unui spital/școală ca plată lunară.

Liderul PDL Vasile Blaga a declarat că premierul Victor Ponta și-a angajat răspunderea pe legea privind retrocedările într-un „stil demagogic perfect”, deoarece problema rămâne să fie rezolvată de guvernele viitoare, respectiv după alegerile din 2016, menționând că PDL va contesta proiectul la CC.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Semnul de circulație pe care șoferii SUNT OBLIGAȚI să îl cunoască. Foarte puțini îl recunosc,...
Mare problemă pe litoralul românesc. Deschiderea sezonului, în pericol
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce origine preistorică are cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi din lume?