Șeful DGA Prahova a fost arestat preventiv. Ofițerul BCCO Emanuel Saghel, pus sub control judiciar

Șeful DGA Prahova a fost arestat preventiv. Ofițerul BCCO Emanuel Saghel, pus sub control judiciar
Publicat: 19/08/2015, 07:39

Comisarul șef Constantin Ispas, reținut pentru trafic de influență, efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția, luare de mită, folosire de informații care nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, spălare a banilor și cercetare abuzivă, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, spun surse judiciare, citate de corespondentul MEDIAFAX.

La rândul său, Emanuel Saghel, care conduce Serviciul de combatere a finanțării terorismului și spălării banilor din BCCO Ploiești și care era reținut pentru șantaj, trafic de influență, folosire, în orice mod, direct sau indirect de informații care nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și luare de mită, a fost pus sub control judiciar.

Decizia Tribunalului Prahova privind măsurile preventive față de cei doi poate fi contestată la Curtea de Apel Ploiești.

Șeful Direcției Generale Anticorupție (DGA) Prahova, Constantin Ispas, adjunctul șefului Poliției Județene Prahova, Adrian Rădulescu, și Emanuel Saghel, care conduce Serviciul de combatere a finanțării terorismului și spălării banilor din BCCO Ploiești, au fost reținuți luni seară de DNA Ploiești.

Marți, procurorii DNA Ploiești au percheziționat birourile celor trei, care fuseseră sigilate luni, după ce aceștia au fost ridicați și duși la audieri la DNA Ploiești. Șeful DGA Prahova, Constantin Ispas, are biroul în sediul Poliției Municipale Ploiești, în timp ce Rădulescu și Saghel au birouri în sediul IPJ Prahova.

„Marți, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt făcute percheziții domiciliare în opt locații din județele Prahova și Dâmbovița, dintre care două sunt sediile unor instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice”, se arăta într-un comunicat al Ministerului Public.

Comisarul șef Constantin Ispas, care de câțiva ani conduce Serviciul Județean Anticorupție din Direcția Generală Anticorupție, a fost scos luni noapte din sediul DNA Ploiești, fiind transportat în arestul Poliției Județene Prahova, situat în municipiul Câmpina.

Medicul care i-a evaluat lui Ispas starea de sănătate înainte de a fi introdus în arest, conform procedurilor standard, a constatat că acesta are nevoie de investigații medicale, întrucât ar putea avea probleme cardiace, declarau surse judiciare. În aceste condiții, șeful DGA Prahova a fost dus la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Ploiești, unde a stat aproape trei ore.

Conform surselor citate, medicii de la spital au constatat că starea de sănătate a șefului DGA Prahova nu necesită internarea, iar marți dimineață, în jurul orei 6.00, el a fost dus direct la biroul său din Ploiești, pentru a asista la perchezițiile făcute de procurorii DNA.

Ulterior, potrivit unor surse judiciare, procurorii anticorupție din cadrul Serviciului Teritorial Ploiești al DNA l-au pus sub control judiciar pe comisarul șef Adrian Rădulescu, adjunctul șefului Poliției Județene Prahova.

Astfel, în fața instanței de judecată de la Tribunalul Prahova au fost prezentați, marți, doar șeful DGA Prahova, comisarul șef Constantin Ispas, și ofițerul BCCO Emanuel Saghel, care conduce Serviciul de combatere a finanțării terorismului și spălării banilor din BCCO Ploiești.

Potrivit DNA, Constantin Ispas, comisar-șef de poliție și șef al Serviciului Județean Anticorupție Prahova din cadrul Direcției Generale Anticorupție, este suspectat de trafic de influență, efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția, luare de mită, folosire de informații care nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, spălare a banilor și cercetare abuzivă.

Conform anchetatorilor, folosindu-și influența asupra unor funcționari cu atribuții de control din cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Ploiești – Administrația Județeană a Finanțelor Publice Prahova și Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Prahova, șeful Serviciului Județean Anticorupție Prahova „a acționat pentru obținerea de avantaje patrimoniale necuvenite, pentru sine și membri ai cercului său relațional”.

În perioada 2010-2014, Ispas ar fi intervenit la nivelul unor funcționari cu atribuții de control, în scopul protejării activității comerciale a unor firme (S.C. Corydob Peco Serv S.R.L. Poiana Câmpina, S.C. Sandcompany S.R.L. Ploiești, S.C. Rinenergy Impex S.R.L. Focșani și S.C. Viacom Investec Md Midwest Focșani). În schimb, Ispas ar fi încasat periodic diverse sume de bani, prin intermediul S.C. Niros Com S.R.L. Popești din comuna Brazi, societate ai cărei asociați sunt fratele său, Ion Ispas, și fiul său, Mihai-Constantin Ispas, și prin intermediul S.C. Milarasi SRL din Bucov, administrată de fratele său. Pentru a da o aparentă legalitate plăților făcute către aceste societăți, au fost înregistrate în evidențele contabile documente reprezentând operațiuni comerciale nereale (fictive) privind prestarea unor servicii între părți, acte de comerț care în realitate nu au avut loc.

De asemenea, Constantin Ispas este suspectat că a cerut unui denunțător și a primit, în perioada aprilie 2010 – februarie 2011, câte 10.000 euro, în două tranșe. Ispas ar fi cerut aceluiași denunțător să acorde un ajutor financiar S.C. Sandcompany SRL, administrată de Valentin Vasile Șchiopulescu, constând în acordarea unui împrumut de 200.000 lei și încheierea unui contract de vânzare-cumpărare a unui imobil proprietatea denunțătorului, pentru care prețul (400.000 euro) nu a fost achitat în realitate de către Șchiopulescu.

În schimb, Ispas i-ar fi promis denunțătorului că îl va determina pe comisarul șef Emanuel Saghel, ofițer coordonator în BCCO Ploiești, să soluționeze favorabil dosarul penal înregistrat la DIICOT Ploiești care viza activitatea firmei denunțătorului.

Anchetatorii mai spun că în perioada 2010-2013 șeful Serviciului Județean Anticorupție Prahova l-ar fi determinat pe administratorul unei firme „să creeze avantaje materiale” societății administrate de Vasile Șchiopulescu. De asemenea, Ispas ar fi determinat o altă firmă să încheie două contracte de furnizare mărfuri și să comercializeze, în perioada decembrie 2011 – aprilie 2013, societății comerciale Corydob Impex SRL, motorină cu plata la termen, cu bilet la ordin (în medie trei cisterne lunar), iar SC Master Truck Autoline SRL să transporte uleiurile minerale neaccizabile achiziționate de această societate din Polonia și Slovenia, cu mijloacele de transport proprietatea SC Corydob Impex SRL, direct către beneficiarii care efectuau plata transportului către Corydob.

Potrivit anchetatorilor, în schimb Ispas ar fi primit de la Vasile Șchiopulescu, reprezentantul Corydob Impex și Sandcompany, suma de 1.500 de lei pentru fiecare dintre cele 72 cisterne cu combustibil livrate de SC Fernix Impex, în total el primind 108.000 de lei. De asemenea, Constantin Ispas ar fi primit sume de bani cuprinse între 700 și 2.000 de lei pentru alimentarea cu carburant a autoturismului personal, în toată perioada menționată, agregate minerale exploatate la balastiera Sandcompany și transportul unor baloți de lucernă sau grâu din zona Urlați la ferma pe care o administrează în comuna Brazi. De asemenea, în vara anului 2011 Ispas a mers cu familia sa și a fratelui său pe litoralul bulgăresc, sejurul, în valoare de 2.000 de euro, fiindu-i plătit de Șchiopulescu.

Anchetatorii mai spun că, începând cu anul 2011 și până în prezent, Constantin Ispas a efectuat, în mod repetat, operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, constând în administrarea și coordonarea efectivă a activităților derulate de către SC Iahim Logistik, la care acționar unic și administrator figurează fiul său. Firma are ca obiect de activitate „cultivarea cerealelor, plantelor leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase, creșterea bovinelor, creșterea porcinelor, creșterea ovinelor și caprinelor”.

Conform surselor citate, Ispas ar fi primit, în mod repetat, sume importante de bani de la Margareta Leonte și Gheorghe Leonte, pentru ca, prin exercitarea atribuțiilor de serviciu, să inițieze și să deruleze anchete penale împotriva lucrătorilor de poliție implicați în soluționarea unui dosar aflat pe rolul Parchetului Tribunalului Prahova și având ca obiect săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală de către membri familiei Leonte.

În luna iunie 2012, în calitate de șef al Serviciului Județean Anticorupție Prahova din cadrul Direcției Generale Anticorupție, Constantin Ispas i-ar fi transmis unei persoane cercetate că urmează să aibă loc o percheziție la locuința sa, percheziție dispusă într-un dosar al Parchetului Judecătoriei Ploiești.

La rândul său, Emanuel Saghel, ofițer în cadrul BCCO Ploiești, este suspectat de șantaj, trafic de influență, folosire, în orice mod, direct sau indirect de informații care nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și luare de mită.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2014 – 2015, în calitate de ofițer de poliție judiciară în cadrul BCCO Ploiești, lucrând în baza delegărilor de competență dispuse de DIICOT- Serviciul Teritorial Ploiești, a amenințat un jurnalist, direct sau prin interpuși, cu constituirea de dosare penale și luarea unor măsuri preventive față de acesta, vrând să îl determine astfel să nu mai publice materiale de presă compromițătoare la adresa sa.

De asemenea, Emanuel Saghel este suspectat că în perioada 2011 – 2014 a pretins inițial un comision, al cărui cuantum nu l-a precizat, iar ulterior a primit parchet, plintă, precum și servicii de debitare a cantității de 3-4 metri cubi bușteni, de transport al acestui material lemnos și de recondiționare a unor piese de mobilier de la administratorul unei firme. El ar fi beneficiat de aceste servicii pentru a determina un ofițer din Poliția Județeană Prahova să soluționeze favorabil un dosar al respectivei persoane.

Anchetatorii mai susțin că, în perioada martie – noiembrie 2014, Emanuel Saghel a furnizat unei persoane cercetate într-un dosar penal de către DIICOT Ploiești informații la care avea acces în virtutea funcției, constând în înștiințarea acesteia în legătură cu interceptarea sa în respectiva cauză penală și cu data la care urma să aibă loc percheziții la domiciliul acestuia. În schimb, ofițerul BCCO a pretins și primit, în perioada martie – noiembrie 2014, bilete la meciurile de fotbal disputate de F.C. Petrolul Ploiești pe teren propriu.

Adrian Rădulescu, adjunctul șefului IPJ Prahova, este suspectat de cercetare abuzivă.

Conform anchetatorilor, Adrian Rădulescu și Constantin Ispas ar fi amenințat trei persoane, pentru a le determina să formuleze denunțuri la adresa unor ofițeri de poliție de la SIF Prahova care au instrumentat un dosar penal aflat pe rolul Parchetul Tribunalului Prahova. Denunțurile astfel obținute prin amenințare s-au materializat în constituirea a două dosare penale înregistrate la DNA și în cadrul cărora ofițerii din DGA Ploiești au fost delegați să facă cercetări.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Va deveni INTERZIS PRIN LEGE. Decizia se pregătește acum în ROMÂNIA. E un gest iubit...
Teo Trandafir renunță. Greu își mai găsește locul
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația