Șeful DNA Slobozia, judecat în stare de arest pentru luare de mită și favorizarea infractorului

Șeful DNA Slobozia, judecat în stare de arest pentru luare de mită și favorizarea infractorului
Publicat: 08/07/2013, 15:59
Actualizat: 01/02/2019, 17:54

Completul de cinci judecători al instanței supreme a decis definitiv, luni, ca șeful DNA Slobozia, Dumitru Cristudor, să fie judecat în stare de arest, în dosarul în care este acuzat de luare de mită și favorizarea infractorului.

Șeful Direcției Naționale Anticorupție Slobozia, Dumitru Cristudor, suspendat din funcție, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, în arest preventiv, pentru două infracțiuni de luare de mită, dintre care una în formă continuată, precum și pentru favorizarea infractorului. Cristudor este acuzat că a primit mită două mașini de piatră pentru a ajuta trei persoane să distrugă acte și obiecte care puteau fi folosite ca probe într-un dosar din Germania de evaziune fiscală, precum și un autoturism Audi A4.

Dosarul se judecă la instanța supremă, iar înaintea primului termen de fond, stabilit în 30 august, judecătorii au luqat în discuție legalitatea și temeinicia arestării preventive la momemntul trimiterii în judecată.

Astfel, un complet de trei judecători a stabilit, săptămâna trecută, că trimiterea în judecată a procurorului Dumitru Cristudor în stare de arest este legală și temeinică. Decizia a fost contestată de Cristudor la Completul de cinci judecători al instanței supreme, care luni i-a repsins recursul, decizia fiind definitivă.

În același dosar mai sunt judecați omul de afaceri Daniel Vasile Taifas pentru dare de mită în formă continuată (două acte materiale) și favorizarea infractorului, precum și pe Monica Andronache, pentru complicitate la luare de mită, complicitate la dare de mită și favorizarea infractorului.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 22-23 mai și 1 iunie, șeful DNA Slobozia, nu a luat „măsuri de protecție minimale” pentru a asigura conspirativitatea percheziției ce urma să fie făcută de autoritățile judiciare germane în Slobozia, primind în schimb de la omul de afaceri Daniel Taifas, direct și prin intermediul lui Andronache, materiale de construcție și amenajarea spațiului, în valoare totală de 6.144 de lei.

Cristudor ar fi primit două mașini de piatră pentru amenajarea grădinii și zece pomi thuya. Anchetatorii susțin că bunuri au fost folosite pentru amenajarea unui imobil aparținând unei societăți comerciale la care asociat este fiul magistratului.

Perchezițiile fuseseră planificate în perioada 3-5 iunie, la domiciliile a trei persoane din anturajul omului de afaceri Daniel Taifas Daniel, cercetate pentru evaziune fiscală într-un dosar aflat pe rolul autorităților din Germania.

„În perioada februarie – iunie 2013, cei trei au fost avertizați de magistratul Cristudor Dumitru, prin intermediul lui Taifas Daniel Vasile și Andronache Monica, că domiciliile le vor fi percheziționate, asigurându-le astfel timpul necesar pentru a distruge și ascunde documente sau alte bunuri compromițătoare ce ar fi putut constitui mijloace de probă, ori pentru a putea părăsi teritoriul țării, zădărnicind astfel urmărirea penală efectuată de autoritățile germane”, susțin procurorii în rechizitoriu.

De asemenea, în septembrie – noiembrie 2012, șeful DNA Slobozia a primit de la Taifas un Audi A4 în valoare de 16.300 de euro, „în schimbul asigurării unei protecții necondiționate, prin neadoptarea măsurilor legale ori prin furnizarea de informații confidențiale, în situația în care împotriva lui Taifas Daniel Vasile ar fi fost inițiate proceduri judiciare de organele judiciare române ori, prin intermediul acestora, de organe judiciare din afara României”.

Anchetatorii au precizat că autoturismul a fost înmatriculat pe numele soacrei lui Cristudor, pentru a ascunde că magistratul este adevăratul proprietar.

Procurorii au pus sechestru asigurător pe bunurilor lui Cristudor, până la concurența sumei ce reprezintă obiectul celor două infracțiuni de luare de mită.

Dumitru Cristudor a fost reținut de procurorii DNA pe 13 iunie, iar o zi mai târziu, un complet de trei judecători al instanței supreme a dispus arestarea preventivă a magistratului.

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviințat, pe 13 iunie, reținerea și arestarea preventivă a șefului DNA Slobozia, iar pe 14 iunie a dispus suspendarea lui din funcție.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
FOTO. Mădălina Ghenea, despărțire oficială bombă de iubit chiar în ziua de Paște! Românca a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
“Am plâns pentru Vlad Pascu. Este o victimă!”. Elena Merișoreanu a șocat și tulburat România...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Vestea primită acum de Simona Halep. WTA a făcut anunțul oficial luni, 6 mai
Cinci zodii obsedate de control. Le place să dea ordine și să aibă mereu dreptate
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care forță naturală doboară orice copac?