Șeful Gărzii de Mediu Călărași reținut pentru complicitate la trafic de influență a fost arestat

Șeful Gărzii de Mediu Călărași reținut pentru complicitate la trafic de influență a fost arestat
Publicat: 14/09/2013, 12:22
Actualizat: 28/03/2019, 04:53

Șeful Gărzii de Mediu Călărași, reținut pentru complicitate la trafic de influență după ce ar fi ajutat un polițist acuzat că a pretins 140.000 euro de la administratorul unui grup de firme ca să intervină pentru soluționarea favorabilă a unui litigiu între grupul respectiv și APIA, a fost arestat.

Alături de Vasile Gîdea, șeful Comisariatului Județean Călărași din cadrul Gărzii Naționale de Mediu, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile și ofițerul de poliție de la IPJ Călărași, Stelică Tănase, decizia magistraților Curții de Apel București nefiind definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la Înalta Curte de
Casație și Justiție, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Initțal, comisarul șef al Comisariatului Județean Călărași, acuzat de complicitate la trafic de influență și la dare de mită, și ofițerul de poliție Stelică Tănase, din cadrul IPJ Călărași – Serviciul de Investigare a Fraudelor, cercetat pentru trafic de influență și complicitate la dare de mită, au fost reținuți pentru 24 de ore pe bază de ordonanță de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție.

Potrivit DNA, în perioada august – septembrie 2013, ofițerul de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliției Județene Călărași, Stelică Tănase, a pretins de la administratorul unui grup de firme cu activitate în domeniul agricol – denunțător – în două rânduri, prin intermediar, 100.000 de euro, respectiv 40.000 de euro pentru a interveni pe lângă directorul executiv adjunct al Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură Călărași, de asemenea denunțător, susținând că are influență asupra acestuia și că îl poate determina să facă anumite demersuri care ar favoriza grupul de firme respectiv.

„Concret, în schimbul sumei de 100.000 euro, intervenția viza anularea, de către APIA, a unui prejudiciu rezultat din încasarea nelegală de către grupul de firme al administratorului a sumei de aproximativ 5.000.000 de euro sub formă de subvenție pentru perioada 2007-2011. În schimbul sumei de 40.000 de euro, intervenția viza eliberarea a trei adeverințe pentru grupul de firme al administratorului, din care să rezulte că acestea nu au debite, astfel încât firmele să obțină un credit bancar de aproximativ 920.000 de euro, reprezentând 90% din cuantumul de 110 euro pentru un hectar (plata unică pe suprafața agricolă finanțată de Uniunea Europeană – SAPS), deși două dintre firme nu îndeplineau condițiile de eligibilitate”, se arăta în comunicatul DNA.

Conform sursei citate, aceste demersuri au fost făcute cu ajutorul șefului Gărzii de Mediu Călărași, Vasile Gîdea, iar banii urmau să fie împărțiți între Stelică Tănase, Vasile Gîdea, persoana intermediară și directorul executiv adjunct al APIA Călărași, ultimii doi fiind denunțătorii.

„În aceeași perioadă, Stelică Tănase l-a ajutat pe administratorul grupului de firme să îi ofere, cu titlu de mită, directorului executiv adjunct al APIA Călărași, o parte din sumele pretinse anterior, respectiv 50.000 de euro și 10.000 de euro, în scopul soluționării litigiilor existente între grupul de firme coordonat de administrator și APIA Călărași, în sensul arătat mai sus. Sumele de bani nu au mai fost remise”, se mai arată în comunicatul citat.

Ofițerul Stelică Tănase este acuzat de trafic de influență în formă continuată și complicitate la dare de mită în formă continuată.

De asemenea, Vasile Gîdea, șeful Comisariatului Județean Călărași din cadrul Gărzii Naționale de Mediu, este acuzat de complicitate la trafic de influență în formă continuată și complicitate la dare de mită, tot în formă continuată.

Conducerea Poliției Județene Călărași dezaprobă comportamentul Stelică Tănase și afirmă că nu va tolera „asemenea atitudini”.

„Referitor la reținerea de către Direcția Natională Anticorupție a ofițerului de la Serviciul de Investigarea Fraudelor Călărași, cercetat pentru trafic de influență și complicitate la dare de mită, conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Călărași subliniază că dezaprobă, în mod ferm, astfel de comportamente și nu tolerează asemenea atitudini, cu atât mai puțin cu cât acestea sunt manifestate de cei învestiți cu aplicarea legii. Indiferent de măsurile care vor fi luate de instanță în acest caz, apreciem că nimeni nu este mai presus de lege și orice deviere de acest gen trebuie sancționată corespunzător”, se arată într-un comunicat al IPJ Călărași.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
România, lovită de ciclonul devastator din Italia! Cod roșu de fenomene extreme
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Îți CONFISCĂ pe loc CÂINELE. Este interzis prin lege în România. Amenda e imensă
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
În urmă cu 114 ani, Pământul trecea la o distanţă foarte mică pe lângă cometa...
×