Șeful IPJ Bistrița-Năsăud, al Poliției Rutiere și al Poliției Năsăud, arestați preventiv

Șeful IPJ Bistrița-Năsăud, al Poliției Rutiere și al Poliției Năsăud, arestați preventiv
Publicat: 25/11/2014, 20:57

„Cei trei polițiști din județul Bistrița-Năsăud au fost arestați preventiv pe 30 de zile printr-o sentință a Tribunalului Cluj. Apărătorii celor trei polițiști au depus contestații la măsura luată, acestea urmând să fie judecate de Curtea de Apel Cluj”, a declarat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Cluj, Simona Trestian, pentru corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, marți, de DNA, șeful Poliției Județene Bistrița-Năsăud, Ioan Ovidiu Mureșan, este acuzat de 14 acte de abuz în serviciu în schimbul obținerii de foloase necuvenite, săvârșite în perioada iunie-noiembrie 2014, unele dintre acestea fiind comise în colaborare cu șeful Poliției Rutiere Bistrița-Năsăud, Roberto Emil Hasnăș, și cu șeful Poliției Năsăud, Leon Anton Cloșcă.

Astfel, Ioan Ovidiu Mureșan este acuzat că, în 20 august, 29 septembrie și 12 octombrie 2014 a participat la falsificarea actelor de constatare și raportare a unor accidente rutiere cu victime: decedați și răniți. Procurorii spun că șeful IPJ și-a încălcat de trei ori atribuțiile de serviciu în cursul lunii august, comunicând unor persoane private date confidențiale obținute în cadrul activităților de serviciu.

Potrivit DNA, Ioan Ovidiu Mureșan și-a înmatriculat ilegal o mașină, fiind ajutat de șeful Poliției Rutiere, Roberto Emil Hasnăș, prejudiciind astfel statul cu 4.000 de euro.

Procurorii mai spun că, în ceea ce îl privește pe Ioan Ovidiu Mureșan, au mai identificat trei cazuri de încălcare a atribuțiilor de serviciu – în 8, 9 și 20 august 2014 – prin comunicarea frauduloasă către persoane private a unor date confidențiale obținute în cadrul activităților de serviciu, un caz de intervenție abuzivă – în 30 iunie 2014 – în activitatea unor polițiști subordonați, pentru ca aceștia să nu constate și să nu sancționeze contravenții la regimul circulației rutiere, dar anchetatorii au găsit și un caz în care el a mușamalizat un accident rutier grav produs de un șef de post.

„Un caz de participare la ascunderea unui accident rutier săvârșit de un șef de post, în care a fost vătămată o minoră de 8 ani, care a suferit mai multe fracturi în zona capului și a feței, nefiind întocmite acte de constatare, sesizare sau raportare cu privire la respectivul accident rutier: în perioada 4 noiembrie 2014 -10 noiembrie 2014”, se mai arată în documentul citat.

Procurorii DNA mai afirmă că Ioan Ovidiu Mureșan a intervenit abuziv de trei ori în activitatea de urmărire penală desfășurată în dosare penale aflate în lucru la polițiști din subordine, în scopul avantajării frauduloase a unora dintre părțile din respectivele dosare, în perioada 4-8 august 2014, în 8 august 2014, precum și în perioada 3-6 octombrie 2014.

„În cazul din perioada 4-8 august 2014, inculpatul Mureșan Ioan Ovidiu (împreună cu Hasnăș Roberto Emil) a acționat pentru determinarea unui expert tehnic auto în vederea efectuării unui supliment de expertiză, pentru a reține vinovăția exclusivă a uneia dintre părțile dosarului. În cazul din 8 august 2014, inculpatul a acționat prin intimidarea unui subaltern, pentru a stopa cercetările efectuate într-un dosar de urmărire penală. În cazul din perioada 3-6 octombrie 2014, inculpatul a intervenit asupra unui subaltern pentru a stopa cercetările efectuate într-un dosar de urmărire penală, intervenția fiind efectuată la cererea unui primar”, mai notează procurorii anticorupție.

Conform acestora, inculpatul a solicitat acestui primar să își folosească influența politică pentru schimbarea din funcție a unor polițiști care nu îl ajutau suficient în săvârșirea ilegalităților.

În comunicatul DNA se mai arată că Ioan Ovidiu Mureșan a dispus să nu fie luate măsurile legale după ce un nepot al său a produs un accident rutier soldat cu doi răniți, în 30 august, în acest caz Mureșan fiind ajutat de șeful Poliției Rutiere, Roberto Emil Hasnăș. În plus, șeful IPJ Bistrița-Năsăud și-a încălcat atribuțiile de serviciu și în 29 septembrie 2014, când și-a determinat trei angajați aflați în subordine să falsifice acte care aveau legătură cu o cercetare administrativă derulată în instituție.

În ceea ce îl privește pe șeful Poliției Rutiere Bistrița-Năsăud, Roberto Emil Hasnăș, procurorii DNA îl acuză de săvârșirea a 48 de acte de abuz în serviciu, comise în perioada iunie-noiembrie 2014.

Astfel, anchetatorii au identificat zece cazuri în care Hasnăș a participat la falsificarea actelor de constatare și raportare a unor accidente rutiere soldate cu morți și răniți, în perioada iunie-octombrie 2014, în unele din aceste cazuri cerându-le polițiștilor din subordine să determine părțile și martorii să dea declarații mincinoase.

Anchetatorii mai spun că Hasnăș a intervenit abuziv de 27 de ori în activitatea unor polițiști subordonați, pentru ca aceștia să își încalce atribuțiile de serviciu și să nu constate contravenții rutiere, iar de alte cinci ori și-a încălcat atribuțiile de serviciu determinând mai multe persoane care au încălcat regulile de circulație să nu le predea polițiștilor permisele de conducere.

În comunicatul DNA se mai arată că multe dintre actele de abuz în serviciu erau săvârșite de Hasnăș în colaborare cu șeful IPJ și cu șeful Poliției Năsăud. Astfel, procurorii au identificat, în luna august, trei cazuri de intervenții abuzive în activitatea polițiștilor din subordinea sa, care aveau dosare penale în lucru, și un caz de abuz în serviciu pe care Hasnăș l-a săvârșit la intervenția șefului Poliției Năsăud, Leon Anton Cloșcă.

„În cazul din perioada 4-8 august 2014, Hasnăș Roberto Emil (la solicitarea inspectorului șef Mureșan Ioan Ovidiu) a acționat pentru determinarea unui expert tehnic auto în vederea efectuării unui supliment de expertiză, pentru a reține vinovăția exclusivă a uneia dintre părțile dosarului (…); la intervenția inculpatului Cloșcă Leon Anton, în sensul reducerii nemotivate a perioadei de suspendare a dreptului de a conduce autovehicule, pentru un contravenient: la data de 4 septembrie 2014”, se arată în comunicatul procurorilor.

În cazul lui Leon Anton Cloșcă procurorii anticorupție au reținut 24 de acte de abuz în serviciu, pentru obținerea de foloase necuvenite, majoritatea infracțiunilor constând în falsificarea actelor de constatare a accidentelor rutiere, intervenții abuzive în rândul subalternilor ca să soluționeze favorabil anumite dosare penale sau acte de ascundere a accidentelor rutiere grave.

Potrivit DNA, Cloșcă este acuzat că în perioada iunie-noiembrie 2014 a organizat și a condus efectiv activitatea unei păstrăvării, a comercializat cantități însemnate de pește, a cumpărat și a vândut, în mod repetat, produse piscicole (furaj pentru păstrăv, medicamente piscicole), s-a ocupat de emiterea/primirea facturilor și de încasarea contravalorii acestora.

Șeful Poliției Bistrița-Năsăud, Ioan Ovidiu Mureșan, șeful Poliției Rutiere, Roberto Hasnăș, și șeful Poliței Năsăud, Leon Anton Cloșcă, au fost reținuți de procurorii DNA pentru 24 de ore, iar marți au fost duși la Tribunalul Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum arată noul Hyundai Tuscon? SUV asiatic cu mulți fani în România - GALERIE FOTO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Magazine ÎNCHISE în weekend. Ciolacu, decizia finală: Vreau să închid...
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Fizionomistul și psihologul Ciprian Cucu a analizat trăsăturile lui Mirel Dragomir. Ce se ascunde în...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Cum să avem grijă de plămânii noștri?