Șeful Jandarmeriei: Nu am acționat în forță la Pungești, cei cinci răniți au căzut într-o râpă

Șeful Jandarmeriei: Nu am acționat în forță la Pungești, cei cinci răniți au căzut într-o râpă
Publicat: 17/10/2013, 15:09

Jandarmii nu au intervenit în forță în cazul protestului spontan din localitatea vasluiană Pungești și nu au lovit pe nimeni, iar cele cinci persoane care au fost rănite au ajuns la spital după ce au căzut într-un șanț de apă, a declarat joi inspectorul general al Jandarmeriei Române, Mircea Olaru.

Șeful Jandarmeriei Române a declarat, într-o conferință de presă organizată la sediul MAI, că în localitatea vasluiană Pungești a fost vorba despre un protest spontan, la care au participat aproximativ 350 de persoane. În această situație, prefectul județului Vaslui a dispus măsurile legale pentru a permite utilajelor unei societăți private să pătrundă pe un teren concesionat.

Colonelul Mircea Olaru a precizat că a fost nevoie de un dispozitiv format din aproximativ 200 de jandarmi în condițiile în care misiunea se desfășura pe un teren deschis și era nevoia de crearea unei breșe pentru ca utilajele firmei respective să poată intra pe terenul concesionat.

Acesta a mai spus că oamenii au ales să protesteze sărind într-un șanț de apă aflat la marginea terenului respectiv, iar în aceste condiții cinci persoane au fost rănite și au ajuns la spital. Olaru a precizat că patru dintre aceștia au putut pleca acasă în aceeași zi, iar o a cincea persoană, care are „un istoric cardiac”, a rămas internată în spital pentru siguranța acesteia.

Colonelul Olaru a adăugat că modul de intervenție din localitatea Pungești va fi analizat, în condițiile în care această strategie ar fi una nouă.

Șeful Jandarmeriei Române a mai arătat că în urma analizei se va căuta o îmbunătățire a modului de intervenții în astfel de situații, pentru a nu se mai produce busculade.

În cazul manifestației de miercuri seara, din Piața Universității, Mircea Olaru a spus că nu s-a intervenit în forță, fiind vorba de o manifestație spontană, pașnică și care nu a dus la tulburarea ordinii publice.

Acesta a arătat că diferența dintre situația de la Pungești și cea din Piața Universității este aceea că în cazul protestului din județul Vaslui a fost blocat accesul către un teren privat.

Peste o sută de persoane din Siliștea (Vaslui) protestau, joi dimineață, pentru a patra zi consecutiv, în perimetrul unde Chevron ar urma să amplaseze o sondă de explorare a gazelor de șist, iar firma angajată de companie să amenajeze platforma din zonă și-a retras cele două utilaje aduse miercuri.

Localnicii din Siliștea au petrecut noaptea de miercuri spre joi în cortul amenajat în zona unde compania Chevron ar urma să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de șist, ei spunând că nu vor renunța la proteste.

Joi dimineață, la Siliștea au mers din nou prefectul de Vaslui, Radu Renga, și șeful Jandarmeriei Române, Mircea Olaru, care au inspectat zona, după care s-au retras la Primăria Ivănești, localitate învecinată cu comuna Pungești, pentru a discuta.

„Drumul județean a fost deblocat, nimeni nu mai este în pericol, cetățenii au apreciat că autoritățile au acționat pentru a detensiona situația. Jandarmeria nu mai are obiectul muncii și nu există niciun motiv pentru a rămâne acolo”, a declarat pentru MEDIAFAX prefectul Radu Renga.

Aproximativ 500 de persoane din Siliștea, județul Vaslui, au protestat, miercuri, în perimetrul unde compania Chevron ar urma să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de șist, iar în timpul manifestației cinci localnici au leșinat, fiind transportați la Spitalul Județean de Urgență Vaslui, unde au rămas internați.

Miercuri dimineață, în localitatea Siliștea au ajuns două utilaje ale societății care va amenaja pentru compania Chevron platforma pe care ar urma să fie amplasată sonda de explorare a gazelor de șist.

În timpul protestului de miercuri, aproximativ 50 de persoane au blocat drumul județean Vaslui – Gârceni, formând un cordon, pentru a împiedica accesul utilajelor în zona de explorare, iar la fața locului a venit și protopopul de Bârlad care le-a transmis oamenilor mesaje de încurajare și a cântat „Cu noi este Dumnezeu”.

În aceste condiții, jandarmii au intervenit în rândul protestatarilor din localitatea Siliștea, pentru a elibera șoseaua pe care aceștia o blocaseră, mulți dintre manifestanți fiind bruscați și luați pe sus de forțele de ordine.

În zonă au fost trimiși peste 200 de jandarmi, inclusiv de la Gruparea Mobilă din Bacău, aceștia fiind retrași din dispozitiv miercuri seară.

Miercuri seară, la Siliștea s-au aflat prefectul județului Vaslui, Radu Renga, și șeful Inspectoratului General de Jandarmi, Mircea Olaru, care au stat de vorbă cu reprezentanții locali ai forțelor de ordine.

Protestele localniclor din Siliștea au început luni, când aproximativ 150 de persoane au blocat, parțial, drumul județean ce tranzitează comuna Pungești de care aparține satul Siliștea. Marți, la proteste au fost prezenți și patru preoți de la bisericile din comuna Pungești, toți îmbrăcați în straie bisericești, iar în imediata vecinătate a parcelei deținute de Chevron, oamenii au instalat un cort sub care au dormit pe timpul nopții.

În 3 octombrie, Chevron a obținut autorizație de construire pentru amplasarea în județul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de șist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autoritățile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliștea.

Aproximativ 250 de persoane s-au adunat miercuri seară, la Universitate, pentru a-și exprima susținerea pentru cei care protestează în Vaslui și opoziția față de exploatarea gazelor de șist, dar și față de proiectul de la Roșia Montană.

Ei au pornit apoi în marș până în Piața Revoluției, unde au protestat aproximativ un sfert de oră în fața Ministerului de Interne, reluându-și apoi marșul până în Piața Victoriei, unde au protestat alte aproximativ 15 minute la Guvern.

În Piața Victoriei, jandarmii au încercat să-i rețină pentru degajarea traficului pe Bulevardul Kiseleff, unii protestatari îmbrâncindu-se și trecând de cealaltă parte a cordonului de jandarmi. După scurte ciocniri cu forțele de ordine, protestatrii au început să strige „Fără violență” și au rămas pe loc, încercuiți de jandarmi, după care au putut să-și continue marșul.

Aproximativ 500 de protestatari au ajuns la sediul Televiziunii Române, unde au scandat „Presa română plină de minciună”. Apoi, ei s-au întors în Piața Universității.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
S-a dat lege pentru toți proprietarii de TEREN din România. Regula imposibil de ocolit
Mari probleme în dragoste. Aceste zodii riscă să se despartă
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete