Șeful Moderna spune că a patra doză de vaccin anti-COVID va fi necesară în acest an

Șeful Moderna spune că a patra doză de vaccin anti-COVID va fi necesară în acest an
Șeful Moderna spune că a patra doză de vaccin anti-COVID va fi necesară / Sursă FOTO: Pixabay - Ilustrativ
Publicat: 07/01/2022, 22:59

Eficacitatea dozelor booster ale vaccinului împotriva coronavirusului va scădea în timp, astfel că în toamna acestui an oamenii vor avea nevoie de vaccinarea cu doza patru pentru o protecție mai bună, spune directorul executiv al companiei Moderna, Stephane Bancel, citat de CNBC.

Potrivit șefului companiei americane, cei care au fost vaccinați cu doza a treia în toamna lui 2021 vor avea o protecție corespunzătoare pe parcursul iernii, o perioadă în care numărul infectărilor crește în condițiile în care oamenii petrec mai mult timp în spații închise, slab aerisite.

După câteva luni, însă, cel mai probabil că eficacitatea booster-ului va scădea, așa cum s-a întâmplat și după administrarea primelor două doze ale serului anti-COVID, subliniază Bancel.

„Cred că vom avea nevoie de rapeluri în toamna lui 2022 și după”

”Cred că vom avea nevoie de rapeluri în toamna lui 2022 și după. (…) Credem că acest virus nu va dispărea. Va trebui să trăim cu asta”, a spus directorul Moderna, adăugând că vârstnicii sau persoanele care suferă de alte probleme de sănătate vor avea, probabil, nevoie să se vaccineze anual anti-COVID.

Israelul a început deja vaccinarea cu doza a patra în cadrul unui test clinic, ulterior a aprobat administrarea dozei și în cazul persoanelor imunocompromise. Serul folosit este cel produs de Pfizer/BioNTech.

Stephane Bancel spune că state precum Regatul Unit și Coreea de Sud comandă deja dozele de vaccin pentru administrarea celei de-a patra injecții.

Totul, în contextul în care numărul infectărilor cu coronavirus este în creștere în toată lumea pe fondul răspândirii variantei Omicron.

Potrivit unor date preliminare publicate recent de compania Moderna, doza booster de 50 de micrograme a dus la o creștere e 37 de ori a nivelului de anticorpi care asigură protecția în fața Omicron, în timp ce o doză de 100 de micrograme crește nivelul de 83 de ori.

Un studiu al Agenției pentru Securitate a Sănătății din Marea Britanie arată că dozele booster au o eficiență de până la 75% în prevenirea infecției simptomatice la două săptămâni după administrare. Protecția asigurată de vaccinarea cu doza booster începe însă să scadă până la 40 – 50% la 10 săptămâni după vaccinare.

Și directorul Pfizer, Albert Bourla, a declarat luna trecută pentru CNBC că oamenii vor avea probabil nevoie de o a patra doză mai devreme decât era de așteptat din cauza virulenței Omicron.

Pe de altă parte, Andrew Pollard, unul dintre creatorii vaccinului COVID Oxford/AstraZeneca, a declarat recent că administrarea unei doze de vaccin la fiecare jumătate de an nu este o idee „sustenabilă”.

„Nu putem vaccina planeta la fiecare șase luni”, a spus acesta într-un interviu pentru The Daily Telegraph, precizând că persoanele din categoriile expuse riscului de a dezvolta forme grave ale bolii ar trebui să primească vaccinul însă este nevoie de mai multe date pentru a stabili „dacă și cât de des trebuie vaccinați cu doze suplimentare cei care sunt vulnerabili”.