Șeful SIPI Ilfov, Vlad Mihai, cercetat de DNA pentru divulgare de secrete, a fost mutat la București

Șeful SIPI Ilfov, Vlad Mihai, cercetat de DNA pentru divulgare de secrete, a fost mutat la București
Publicat: 12/07/2012, 17:55
Actualizat: 12/07/2012, 17:55

Comisarul șef Vlad Mihai, cercetat de DNA pentru divulgare de informații secrete către persoane neautorizate, a fost retras de la conducerea SIPI Ilfov și delegat la DGIPI, unde va desfășura activități specifice care nu presupun accesul la informații clasificate, a informat, joi, instituția.

„Referitor la situația profesională actuală a comisarului șef de poliție Vlad Mihai, precizăm că, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, ofițerul a fost delegat să desfășoare activități specifice în cadrul Direcției Generale de Informații și Protecție Internă, care nu presupun accesul la informații clasificate”, se arată într-un comunicat de presă al DGIPI.

Conducerea DGIPI a dispus ca atribuțiile funcției de șef al Serviciului de Informații și Protecție Internă Ilfov să fie exercitate cu caracter temporar de către un ofițer cu experiență profesională desemnat din cadrul Direcției.

Instituția nu a precizat care este numele persoanei care a preluat temporar funcția de șf al SIPI Ilfov.

DGIPI menționează că, având în vedere stadiul anchetei derulate de Direcția Națională Anticorupție, fostului șef al SIPI Ilfov îi sunt aplicabile prevederile articolului 65 alineatul 1 din Legea 360/2002 privind Statutul polițistului, cu modificările și completările ulterioare.

Potrivit articolui 65 alineatul 1, „în cazul în care împotriva polițistului s-a început urmărirea penală sau a fost trimis în judecată, menținerea sa în activitate se hotărăște dupa soluționarea definitivă a cauzei, cu excepția situației în care a comis și alte abateri disciplinare, când operează procedura disciplinară obișnuită”.

„Direcția Generală de Informații și Protecție Internă asigură cetățenii că a luat toate măsurile legale și va continua, cu profesionalism, echidistanță și celeritate, să acorde sprijin de specialitate în anchetele desfășurate de instituțiile statului și în documentarea completă a faptelor de încălcare a legii și a atribuțiilor de serviciu de către angajați. DGIPI reitereză că aceste acțiuni vor continua în scopul asigurării respectării cu strictețe a standardelor profesionale și de integritate obligatorii pentru personalul Ministerului Administrației și Internelor”, se mai arată în comunicatul citat.

Procurorii Marcel Sâmpetru și George Bălan, precum și fostul șef al SIPI Ilfov, Vlad Adrian Mihai, au fost, miercuri, la DNA pentru a lua la cunoștință învinuirile din dosarul în care sunt cercetați.

Cei trei s-ar fi folosit de note informative ale DGIPI, obținute de comisarul șef Vlad Mihai în virtutea funcției, în scopul obținerii sprijinului politic, pentru a fi numiți procuror-șef al DNA și procuror general al României, dar negociau și alte funcții de conducere din Ministerul Public, dar și Ministerul de Interne, susțin anchetatorii anticorupție.

Procurorii George Bălan și Marcel Sâmpetru, de la Consiliul Superior al Magistraturii, beneficiind de sprijinul unor persoane din mediul politic, nu s-au sfiit să recurgă la mijloace mai degrabă înțelegerilor de tip mafiot, pentru a accede la funcțiile pe care și le doreau, arată anchetatorii DNA.

În urma monitărizării grupului a reieșit faptul că acesta obișnuia să se întrunească într-un restaurant din București. Patronul restaurantului era anunțat atunci când se dorea organizarea unei întâlniri și asigura conspirativitatea întrevederilor, punând la dispoziție un separeu, precum și prin preluarea telefoanelor mobile ale celor prezenți, la solicitarea lor, pentru evitarea înregistrării discuțiilor purtate de ei.

Potrivit DNA, ofițerul Vlad Mihai, șeful SIPI Ilfov, este cercetat pentru folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, George Bălan este acuzat de complicitate la această infracțiune, iar Marcel Sâmpetru de instigare la aceeași infracțiune.

În rezoluția de începere a urmăririi penale întocmită de procurori se arată că există date și indicii temeinice că, în perioada martie – iunie 2012, Vlad Mihai, George Bălan și Marcel Sâmpetru au exploatat în interes personal informațiile furnizate de cel dintâi, în calitate de șef al serviciului de informații al Ministerului de Interne pe județul Ilfov.

Procurorul Marcel Sâmpetru l-ar fi instigat, în repetate rânduri, pe comisarul șef Vlad Mihai să-i permită accesul la date și informații ce nu sunt destinate publicității, lucru pe care l-a și făcut, potrivit procurorilor anticorupție.

Scopul ar fi fost acela de obținere a unor foloase necuvenite atât pentru Mihai, cât și pentru Sâmpetru ori pentru alte persoane, cum ar fi menținerea în funcție a șefului SIPI Ilfov, accederea în funcții de conducere a lor sau a altor persoane agreate, verificarea situației juridice pentru asigurarea apărării în eventualitatea unor anchete penale, explică sursele citate.

Activitățile celor doi s-ar fi desfășurat în prezența procurorului George Bălan, membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), „care, atât prin prezență cât și prin atitudinea efectivă de încurajare a acestora, cât și prin legătura afirmată cu o persoană care a beneficiat de unele informații furnizate de Vlad Mihai, din partea căreia a transmis lui Vlad Mihai și lui Sâmpetru Marcel că le va mulțumi, a comis în mod repetat acte de complicitate materială și morală” la infracțiuni prevăzute de Legea 78/2000 privind fapte de corupție.

Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat că a încuviințat, marți, la solicitarea DNA, percheziționarea biroului folosit de procurorul George Bălan, membru al CSM, și a biroului și locuinței procurorului Marcel Sâmpetru, detașat la CSM, ambii având calitatea de învinuiți.

Secția pentru procurori a CSM a dispus, miercuri, suspendarea din funcție a lui George Bălan, procuror în cadrul Parchetului Curții de Apel București, și suspendarea din funcție și încetarea detașării la CSM a lui Marcel Sâmpetru, procuror în cadrul Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este INTERZIS pentru proprietarii de apartamente. Anunț pentru cei care nu stau la adresa din...
Un aliment consumat de mulți români, o mare înșelătorie. Nu ajută, ba chiar favorizează cancerul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 100 de prizonieri au evadat dintr-o închisoare afectată de inundații