ȘEFUL VĂMII din Călărași, reținut de DIICOT pentru CONTRABANDĂ

ȘEFUL VĂMII din Călărași, reținut de DIICOT pentru CONTRABANDĂ
Publicat: 11/10/2012, 12:42
Actualizat: 02/02/2019, 05:53

Șeful vămii din Călărași, Ion Voicu, a fost reținut, joi, alături de alte 12 persoane, de către Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) pentru contrabandă cu motorină, informează surse judiciare.

Procurorii DIICOT au reținut 13 persoane, între care pe șeful vămii din Călărași și alți patru vameși.

„Procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Călărași au dispus reținerea pentru 24 de ore a 13 inculpați, dintre care patru funcționari vamali, membri ai unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de spălare de bani și evaziune fiscală cu produse energetice – combustibili”, precizează instituția într-un comunicat de presă, remis agenției MEDIAFAX.

Concret, spune DIICOT, inculpații George Guliu, Dumitru Chirvăsitu și Andrei Florin Jugănaru au constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat și alte persoane, vizând prejudicierea bugetului de stat în modalitatea sustragerii de la plata accizelor aferente operațiunilor comerciale efectuate cu motorină Euro 5, comercializată pe piața internă.

Potrivit surse citate, activitatea infracțională a fost sprijinită de către inculpații Ion Voicu, având calitatea de director al Direcției Județene de Accize și Operațiuni Vamale (DJAOV) Călărași și Andrei Anton, Adrian Andronescu și Dan Nicolescu, funcționari vamali, prin efectuarea unor controale formale la societățile comerciale implicate și prin asigurarea unor spații necesare funcționării societăților.

Membrii grupării au achiziționat cantitatea de peste 11.000 de tone motorină Euro 5, în regim suspensiv de la plata accizelor, în scopul transformării în produse petroliere inferioare, prin antrepozitul fiscal situat în mun. Călărași.

În realitate, motorina era comercializată prin intermediul unor societăți comerciale care dețineau stații de distribuție a carburanților, pe circuitul comercial fiind interpuse și societăți comerciale tip „fantomă”, fiind utilizate documente contabile din care să rezulte în mod nereal că au fost achitate accizele.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat la suma de patru milioane de euro.

Procurorii DIICOT au solicitat instanței de judecată arestarea preventivă a 16 inculpați.

În 11 septembrie, șeful vămii Călărași, Ion Voicu, a fost luat din locuința sa, de polițiști de la Serviciul de Intervenție Rapidă al Poliției, fiind dus la sediul Vămii Călărași, unde au loc percheziții într-un dosar de evaziune fiscală cu combustibil.

Potrivit unor surse judiciare, anchetatorii au găsit la locuințele și la firmele percheziționate un adevărat parc cu mașini de lux.

Treizeci și trei de percheziții s-au făcut atunci la locuințele unro persoane și la sediile mai multor societăți comerciale din municipiile Constanța, București, Călărași și județele Sibiu, Giurgiu, Prahova, Alba și Vâlcea, fiind vizat un grup infracțional organizat specializat în activități de evaziune fiscală cu combustibili.

Conform unui comunicat al DIICOT, gruparea era constituită din opt persoane care sunt acuzate că au achiziționat peste 11.000 de tone de motorină Euro 5 în regim suspensiv de la plata accizelor, în scopul transformării în produse petroliere inferioare, respectiv combustibil lichid greu și motorină Navo, prin antrepozitul fiscal situat în municipiul Călărași, însă în realitate au revândut motorina prin stații de distribuție a carburanților, fără să plătească taxele aferente.

„În realitate, motorina era comercializată prin intermediul unor societăți comerciale care dețineau stații de distribuție a carburanților, pe circuitul comercial fiind interpuse și societăți comerciale tip fantomă, fiind utilizate documente contabile din care să rezulte în mod nereal că au fost achitate accizele”, preciza DIICOT.

Potrivit procurorilor DIICOT, activitatea infracțională a fost sprijinită de către funcționari vamali din cadrul Direcției Județene de Accize și Operațiuni Vamale Călărași, care făceau controale formale la societățile comerciale implicate și le asigurau spații necesare funcționării.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Su-57 vs F-16: Cum se compară cel mai avansat avion de luptă al Rusiei cu...
Gabi Bădălău a ”comis-o” grav cu Urus-ul de 300.000 €! Sechestrat de DIICOT, într-un dosar...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Alpinistul român Gabriel Tabără a murit pe Everest
Anunțul matrimonial scandalos lăsat de o pensionară: 'Caut un domn slab, bine îmbrăcat și...' 😲
Shannen Doherty, ultima DORINȚĂ înainte de a muri. „Pe mine cancerul m-a făcut să... ”
Prima reacţie a părinţilor tânărului ucis de Vlad Pascu, după ce judecătoarea Ancuţa Popoviciu a...
Cât a ajuns să coste roșiile românești în piețe! Românii, în pragul disperării
Urmărire cu final neașteptat! Un afacerist a intrat cu un Lamborghini într-un stâlp în timp...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Trebuie să scoți mașina din viteză de câte ori oprești la semafor?
Reuters: Vladimir Putin a pus ochii pe o insulă crucială pentru NATO: ,,Scopul lui Putin...
Operațiunea de MARE RISC din Primul Război Mondial!
Intră în vigoare în toate județele din România. Schimbare uriașă pentru români de pe 24...
Nativii care vor da de bani în curând.
Imagini incendiare cu Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa în Dubai. Bruneta de 41...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Monica Anghel a slăbit 40 de kilograme! Cântăreaţa, motivul din spatele acestei schimbări radicale: "Am...
BANCUL ZILEI. - I-am dat împrumut unui amic 200 de lei, dar văd că nici...
Vara începe în forță! Meteorologii anunță ce temperaturi vom avea și unde mai plouă
×