• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Senatorii din Comisia Juridică au respins două proiecte privind parteneriatul civil

Senatorii din Comisia Juridică au respins două proiecte privind parteneriatul civil
Senatorul PSD Șerban Nicolae a criticat ironic proiectul ca fiind "discriminatoriu, de vreme ce nu asigură drepturi și pentru grupuri de 4-5 persoane"

„Ca și acum două săptămâni la Comisia de drepturile omului am asistat la un deșanț PSD cu ordin de vot negativ. Măcar de data asta i s-a permis Romaniței Iordache, co-președinta ACCEPT, să prezinte punctul nostru de vedere și să răspundă chemărilor la reinstaurarea ordinii pe care o invocă reprezentanta CpF”, transmite Asociația ACEPT pe Facebook.

Aceștia arată că au argumentat cu decizia CCR din cauza Coman, Hamilton si Asociația ACCEPT, care asigură dreptul la viață de familie pentru cuplurile din comunitate.

Totodată, ACCEPT transmite că senatorul PSD Șerban Nicolae a criticat ironic proiectul ca fiind „discriminatoriu, de vreme ce nu asigură drepturi și pentru grupuri de 4-5 persoane”.

„Aparent, în ciuda unei decizii extrem de clare a Curții Constituționale din iulie anul trecut care indică nevoia de recunoaștere pe cale legislativă sau juridică a drepturilor familiilor de același sex , senatorii nu au aflat încă ce înseamnă familia și dreptul la familie”, notează reprezentanții asociației.

Membrii ACCEPT se așteaptă ca cele două inițiative legislative să fie respinse în plenul Senatului de săptămâna viitoare.

Adrian Aciu, reprezentant al Alianței Părinților din România, și avocata Marina Ioana Alexandru, președintele Asociației Juriștilor pentru Apărarea Drepturilor și Libertăților, au declarat, marți, pentru Mediafax, că susținătorii acestei inițiative legislative, precum asociația ACCEPT, invocă o decizie CEDO care declară că persoanele de același sex căsătorite în alt stat UE pot călătorii în drepturi depline și în alte state europene.

Totodată, ei susțin cu tărie că UE nu poate impune ceva unui stat suveran precum România.

„Nu ni se poate impune din partea UE peste o anumită limită. S-a spus foarte clar: fiecare stat legiferează cum dorește. Este o problemă de legiferare internă. Nu ni s-a impus un anumit punct de vedere. Dacă ni se impuneau lucruri, era clar. Trebuia să modificăm Constituția, nu ne mai întreba nimeni dacă vrem sau nu vrem. Lucrurile erau clare. Cei de la ACCEPT o țin una și bună, că ni se impune. Acesta nu ar trebui să fie un argument. România nu și-a pierdut suveranitatea și n-o să și-o piardă niciodată. Suntem stat suveran. Avem o conștiință, avem o morală, avem o cultură, avem un mod de viață. Nu acceptăm homosexualitatea și ideologia de gen, numai că așa vor cei de la ACCEPT sau din altă parte, pretinzând în mod fals că UE ne impune. Nu este adevărat. În toate comisiile, inclusiv în cea de azi, senatorii au spus: Nu ni se impune nimic. Domnul Șerban Nicolae a spus același lucru. La Comisia de Drepturile Omului, alt senator a spus același lucru și ei se prefac că nu înțeleg”, a declarat Adrian Aciu.

Aciu a afirmat că există deja instrumentele legale, în afara instituției căsătoriei, prin care pot exista concubinaje.

„Ne opunem cu fermitate parteneriatului civil. S-au invocat foarte multe motive pentru care noi facem acest lucru și am punctat în special faptul că acest parteneriat se suprapune într-un mod neadecvat instituției căsătoriei și contrar cum susțin unii, legislația românească are toate elementele necesare pentru a întocmi acte, pentru a exista concubinaje, pentru a se face succesiuni la notar. Căsătoria prevede foarte multe lucruri. Nu mai sunt necesare, în afara instituției căsătoriei și în afara actelor care se pot face la notar, nu mai este necesar un astfel de parteneriat”, a spus el.

Un alt motiv invocat de cei care se opun parteneriatului civil în România este protecția copilului.

„O altă problemă majoră este protecția copiilor, deoarece aceste parteneriate civile se fac mult mai ușor, se desfac mult mai ușor unilateral și creează o mare problemă cu copiii. Practic, ei nu mai au aceeași protecție ca și în cadrul căsătoriei, ei nu mai au aceleași drepturi și toate acestea duc la o sumedenie de probleme”, a declarat reprezentantul Alianței Părinților din România.

Inchide