Senatorul PSD Alexandru Mazăre, audiat la DNA, în dosarul în care este cercetat și fratele său, primarul Radu Mazăre

Senatorul PSD Alexandru Mazăre, audiat la DNA, în dosarul în care este cercetat și fratele său, primarul Radu Mazăre
Publicat: 17/04/2014, 11:15
Actualizat: 29/07/2014, 17:33

Alexandru Mazăre nu a făcut declarații la intrarea în sediul Direcției Naționale Anticorupție, unde a ajuns în jurul orei 09.45.

În urmă cu o zi a fost la DNA și fratele senatorului, primarul Constanței, Radu Mazăre, pentru a da declarații în dosarul în care este acuzat că ar fi luat mită 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern, pentru a-l ajuta să câștige contractul pentru construirea locuințelor sociale din campusul „Henri Coandă”.

Mazăre a declarat, la ieșirea de la DNA, că procurorii au extins ancheta în dosarul de corupție și l-au pus sub acuzare și pentru fals, în legătură cu declarațiile sale de avere și împrumutul făcut, cu mult timp în urmă, cetățeanului de origine greacă.

Potrivit DNA, Radu Mazăre nu trecut în declarațiile de avere din 2012 contul personal deschis la banca din Israel în care a primit, în septembrie 2011, cei 95.000 de euro de la Elan Schwartzenberg, astfel că procurorii au extins ancheta în cazul edilului, pentru fals în declarații.

„Din ordonanța privind efectuarea în continuare a urmăririi penale, întocmită de procurori a rezultat că există date și indicii temeinice potrivit cărora în declarațiile de avere formulate în datele de 11 mai 2012 și 29 iunie 2012, de către Mazăre Radu Ștefan, nu este trecut contul personal deschis la o unitate bancară din Israel”, a arătat DNA, într-un comunicat de presă.

În acest cont, spun anchetatorii, a fost virată de către o societate comercială, la 13 septembrie 2011, suma de 95.000 de euro.

Astfel, arată DNA, „această informație nu apare nici la rubrica IV – 1, respectiv active financiare – conturi și depozite bancare, fonduri de investiții, forme echivalente de economisire și investire, inclusiv cardurile de credit, dacă valoarea însumată a tuturor acestora depășește 5.000 de euro”.

De asemenea, notează procurorii, nu apare nici transferul făcut de firma respectivă în contul personal al lui Radu Mazăre, la rubrica VII – venituri ale declarantului și ale membrilor săi de familie, realizate în ultimul an fiscal încheiat.

Primarul Radu Mazăre spunea marți, la sediul Poliției Județene Constanța, că vineri va fi la instanța supremă pentru a afla dacă rămâne sau nu în libertate.

El a spus că, din punctul său de vedere, este „un semn” că Înalta Curte de Casație și Justiție va judeca în Vinerea Mare recursul procurorilor DNA la decizia de a fi cercetat în libertate sub control judiciar, susținând că dacă va fi menținută decizia de a fi cercetat sub control judiciar, de Înviere va merge în campusul social „Henri Coandă”.

El a menționat că vineri se va judeca doar recursul DNA la decizia de a fi cercetat în libertate și că nu a contestat interdicția de a părăsi țara.

Mazăre este acuzat de procurorii anticorupție că a luat mită 175.000 de euro de la Avraham Morgenstern – reprezentant al firmei care a construit campusul de locuințe sociale „Henri Coandă” -, pentru a o ajuta pe aceasta să câștige licitația și pentru a mări, ulterior, valoarea contractului.

Radu Mazăre și Avraham Morgenstern au fost eliberați din arestul Poliției Capitalei în 9 aprilie, după ce instanța supremă a decis cercetarea lor în libertate, sub control judiciar. Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost contestată de procurorii DNA.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că fratele primarului Constanței, senatorul PSD Alexandru Mazăre, este cercetat în acest dosar pentru luare de mită, după ce ar fi primit, și el, bani în contextul favorizării firmei care a construit campusul de locuințe sociale „Henri Coandă”.

Potrivit anchetatorilor, Elan Schwartzenberg a fost ales ca intermediar pe traseul banilor de la Morgenstern la frații Mazăre, pentru că se bucura de încrederea celor doi. Astfel, prin intermediul lui Schwartzenberg, într-un cont din Israel al lui Radu Mazăre au intrat 95.000 de euro, iar în unul al fratelui acestuia, 80.000 de euro, în două tranșe egale, susține DNA.

Radu Mazăre declara, la ieșirea din arest, că banii puși în contul lui de Schwartzenberg au reprezentat o datorie preluată de acesta de la „un grec” și că în acest dosar nu a existat niciun denunțător și nu s-a dat nicio mită.

Procurorii DNA nu au găsit „în materialitatea lor” cei 175.000 de euro despre care susțin că i-ar fi luat mită Radu Mazăre, însă, în vederea recuperării lor, au pus sub sechestru aproape 19.000 de euro, au declarat luni, pentru MEDIAFAX, surse judiciare, citând din acte ale anchetatorilor.

„În consecință, având în vedere că suma de 175.000 de euro, primită drept mită de inculpatul Mazăre Radu Ștefan, nu a mai fost găsită în materialitatea sa, este necesară instituirea măsurii asigurătorii, a sechestrului în vederea confiscării prin echivalent a sumei de 175.000 de euro”, se arată în documentul citat de sursele MEDIAFAX.

Conform aceluiași document, anchetatorii au găsit, la perchezițiile făcute în locuința lui Radu Mazăre, 18.550 de euro și 114 de dolari, iar asupra acestor sume s-a instituit măsura sechestrului asigurător.

Astfel, arată sursele citate, procurorii au depus banii la o unitate bancară, „într-un cont pe numele lui Radu Mazăre, la dispoziția PICCJ – DNA”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
NASA a creat anvelopa indestructibilă, fără aer - VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Decizie finală în România. Legea intră în vigoare din 1 iunie. Ciolacu: Așa e corect
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Test de cultură generală. Care e cea mai rapidă limbă?