Senatul a adoptat proiectul de lege care ar putea salva vieți. Administrațiile locale, obligate să asigure iluminatul trecerilor de pietoni nesemaforizate

Senatul a adoptat proiectul de lege care ar putea salva vieți. Administrațiile locale, obligate să asigure iluminatul trecerilor de pietoni nesemaforizate
Publicat: 20/03/2019, 15:14
Actualizat: 25/03/2019, 20:15

Propunerea legislativă pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice a fost adoptată în plenul Senatului cu 78 de voturi „pentru” și două voturi „împotrivă”.

Scopul inițiativei este acela de a stabili obligația autorităților administrației publice locale de a asigura iluminatul public al trecerilor pentru pietoni nesemaforizate-.

„Administratorul drumului are obligația să asigure iluminarea corespunzătoare a trecerilor pentru pietoni nesemaforizate marcate și semnalizate corespunzător, de pe sectoarele de drumuri internaționale -E-, drumuri naționale și drumuri de interes județean situate în intravilanul localităților, prin utilizarea unor sisteme de iluminat performante din punct de vedere energetic”, prevede completarea adusă articolului 72 al OUG privind circulația pe drumurile publice.

Proiectul legislativ prevede, de asemenea, că neîndeplinirea de către administratorul drumului a obligației de a asigura iluminarea corespunzătoare a trecerilor pentru pietoni va constitui contravenție și se va sancționa cu amenda prevăzută în clasa a V-a de sancțiuni (de la 21 la 100 puncte-amendă).

Inițiatorii proiectului legislativ sunt mai multți parlamentari din PNL, PMP și PSD.

„Statisticile demonstrează că, peste tot în lume, trecerile pentru pietoni prezintă un risc crescut de accidente rutiere atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte. Au fost efectuate nenumărate studii privind trecerile pentru pietoni și concluzia a fost unanimă: realizarea unui iluminat adecvat pe timpul nopții îmbunătățește în mod cert siguranța participanților la trafic. Prin urmare, locul în care pietonii traversează strada trebuie să fie foarte vizibil pentru șofer atât pe timpul zilei, cât și pe timpul nopții”, potrivit proiectului legislativ al inițiativei.

Prevederile articolului 72 vor intra în vigoare la un an de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Senatul a adoptat proiectul legislativ în calitate de primă Cameră sesizată, Camera Deputaților având rol de for decizional.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase