Sergiu Băhăian, condamnat la 16 ani de închisoare pentru înșelăciune

Sergiu Băhăian, condamnat la 16 ani de închisoare pentru înșelăciune
Publicat: 12/03/2015, 22:00
Actualizat: 13/03/2015, 10:40

Tribunalul Constanța a decis, joi, condamnarea lui Sergiu Băhăian la zece ani de închisoare, pentru constituire de grup infracțional organizat, și la 14 ani de închisoare, pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Instanța a decis totodată contopirea pedepselor și sporirea pedepsei principale cu doi ani, astfel încât Sergiu Băhăian va avea de executat 16 ani de închisoare.

În acest dosar au fost judecați și șapte complici ai lui Sergiu Băhăian, pentru aceleași infracțiuni. Astfel, Gheorghe Tirean a fost condamnat la 14 ani de închisoare, Ion Bojin -zece ani de închisoare, Gheorghe Teleagă – opt ani de închisoare, Dan Negureanu și Gheorghe Gruia – șapte ani de închisoare, Tiberiu Olimpiu Pop – cinci ani și patru luni de închisoare, iar Nicolae Mârșu – trei ani și patru luni de închisoare.

Tribunalul Constanța a dispus și instituirea sechestrului asigurător prin indisponibilizarea tuturor bunurilor mobile și imobile, conturi bancare și cutii de valori aparținând persoanelor menționate, cu excepția lui Ion Bojin, pentru recuperarea prejudiciului.

De asemenea, fiecare inculpat este obligat la plata sumei de 3.000 de lei, reprezentând cheltuieli judiciare.

Decizia Tribunalului nu este definitivă și poate fi atacată cu apel, în termen de 10 zile de la comunicare, la Curtea de Apel Constanța.

Cei opt bărbați au fost trimiși în judecată la începutul anului trecut, după ce au înșelat mai multe societăți cu peste 1,5 milioane de lei.

De altfel, Sergiu Băhăian are mai multe condamnări pentru înșelăciune.

În 10 noiembrie 2014, Sergiu Băhăian a primit o condamnare de zece ani de închisoare pentru înșelăciune, printr-o decizie definitivă a Curții de Apel București, după ce la fondul dosarului primise 13 ani. Atunci, Curtea de Apel București a admis apelurile formulate de Băhăian și de ceilalți inculpați din dosar, a desființat sentința dată de Tribunalul Capitalei, la fondul dosarului, în 6 iunie 2013 și a hotărât să reducă pedepsele.

Astfel, instanța l-a condamnat pe Băhăian la patru ani de închisoare, adăugând un spor de șase ani, astfel că acesta are de executat zece ani de detenție. Dan Negureanu a primit 11 ani de închisoare, după ce la fondul dosarului fusese condamnat la 13 ani de detenție. În același dosar, Edward Marian Mărculescu și Gheorghe Vasilache au primit câte 10 ani de închisoare, cu unul mai puțin decât condamnările din decizia Tribunalului Capitalei.

Părțile vătămate în acest dosar de înșelăciune erau SC Monteverde Consulting SRL (fosta SC Italo Romena Leasing IFN SA), SC BT Leasing Transilvania IFN SA și SC GEYER & Buchegger Leasing GmbH.

În 23 octombrie 2014, Băhăian, Negureanu și Mărculescu au fost condamnați definitiv, tot de către Curtea de Apel București, într-un alt dosar de înșelăciune. Sergiu Băhăian a primit atunci 12 ani de închisoare cu executare, Dan Negureanu – zece ani de închisoare cu executare, iar Edward Marian Mărculescu – șase ani și opt luni de închisoare, tot cu executare. Instanța i-a obligat pe inculpați la despăgubiri civile, astfel: Băhăian, Negureanu, Mărculescu, Vasilache și Fluture trebuie să plătească, în solidar, societății Bavaria Leasing IFN SA suma de 595.553,35 de lei; Vasilache și Fluture – 86.428,73 de lei societății Policolor SA și 86.916 lei SC Romcarton SA; Fluture – 75.404,27 lei societății Yldiz General Forest SRL, 35.308,59 lei SC Ircom Serv SRL și 19.394 de lei SC Vlasa Tur SRL.

Într-un alt dosar, Sergiu Băhăian a fost condamnat, în 14 octombrie, tot de Curtea de Apel București, la 25 de ani de închisoare, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, din care mai făceau parte 14 persoane, printre care și Edward Marian Mărculescu și Dan Negureanu. Băhăian și ceilalți membri ai grupării au fost judecați în acest dosar pentru că au înșelat 35 de firme și au produs fraude de peste două milioane de euro.

Sergiu Băhăian, fostul patron al societății Sabina Product și finanțator al clubului de fotbal Gloria Buzău, execută în prezent o pedeapsă de 26 de ani de închisoare, pedeapsă dispusă de instanța supremă în 3 aprilie 2013, într-un dosar în care una dintre infracțiuni a fost tot cea de înșelăciune, cu un prejudiciu de aproximativ 650.000 de euro. Băhăian a fost judecat pentru că a constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat și Emilian Leonte, Ionel Ulezu și Petrică Captalan, în scopul de a obține beneficii materiale importante, prin inducerea în eroare a mai multor societăți comerciale, cu ocazia încheierii și executării unor contracte de leasing. Ulterior, instigați de Băhăian, alți doi complici ai acestuia i-au omorât pe Leonte, Ulezu și Captalan.

Băhăian mai are o condamnare de zece ani de închisoare, primită în 25 noiembrie 2012, într-un alt dosar, pentru o înșelătorie în care a căzut victimă o familie.

El a fost condamnat și în 2 decembrie 1998, la cinci ani de închisoare pentru fals. Potrivit anchetatorilor, în calitate de asociat unic și administrator la SC Sabina Product SRL, Băhăian a indus în eroare aproximativ 5.000 de persoane, încasând ilegal peste 700.000 de lei.

În 1995, Băhăian a fugit din România, împreună cu trei colaboratori, după ce a constatat că nu poate să-și respecte obligațiile contractuale. În decembrie 1995, Băhăian a fost arestat în Ungaria, iar câteva luni mai tîrziu a fost extrădat, pentru a fi judecat de autoritățile române. La 19 septembrie 1997, Băhăian a fost eliberat, după ce făcuse un an și nouă luni de închisoare.

La scurt timp, Băhăian a fost dat în urmărire și învinuit că, împreună cu Laura Petrov, l-ar fi înșelat pe cetățeanul german Ionatan Ioan Hocker cu 64.000 de mărci. Băhăian și Petrov au încheiat două contracte de împrumut cu cetățeanul german, garantînd cu bunuri din patrimoniul firmei la care Petrov este administrator și care, în realitate, nu existau. De fapt, Hocker s-a asociat cu cei doi pentru a repune pe picioare societatea Sabina Product, dar aceștia ar fi cheltuit în interes personal banii împrumutați.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
Noi dezvăluiri bombă! Generalii Coldea și Dumbravă cereau 720 de mii de euro pentru a-i...
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția