Serviciul secret al MAI rămâne fără 600 de posturi. Tudorache: Era nevoie de o redefinire a competenței, se suprapunea cu SRI

Serviciul secret al MAI rămâne fără 600 de posturi. Tudorache: Era nevoie de o redefinire a competenței, se suprapunea cu SRI
Publicat: 27/10/2016, 18:10

Ministrul de Interne Dragoș Tudorache a declarat că cel mai târziu în a doua săptămână din noiembrie ordonanța de urgență prin care serviciul secret al MAI se va reorganiza din DIPI în Unitatea de Protecție Internă (UPI), ca structură militarizată de protecție a personalului MAI, va intra în ședința de Guvern pentru adoptare.

Tudorache a explicat, într-o conferință online cu publicul, organizată de Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic, cum s-a ajuns la ideea reorganizării DIPI, spunând că exista această discuție încă de pe vremea lui Petre Tobă și că inclusiv cadrele DIPI au resimțit nevoia redării credibilității acestui serviciu secret, în urma scandalurilor în care a fost implicat în mandatul lui Gabriel Oprea, reflectate în dosarele penale de la DNA.

„Necesitatea reorganizării DIPI fusese stabilită dinainte să vin eu, predecesorul meu o identificase. Tot ce se întâmplase în ultimul an, pornind de la utilizarea fondurilor operative, scandalul cu DNA, arătase o zonă de vulnearbilitate într-o structură care nu își permite așa ceva. Într-o structură care trebuie să vegheze la integritatea personalului MAI, nu-ți poți permite să continui cu o structură care s-a decredibilizat”, a declarat Tudorache.

Ministrul a mai precizat că o altă nevoie de reorganizare a pornit din faptul că toată comunitatea de informații a fost de acord că DIPI își suprapune competențele cu cele ale SRI. Era nevoie de o „reașezare a competențelor”, a spus Dragoș Tudorache.

„Exista o zonă de suprapunere cu ce făceau alte structuri de informații, în special SRI, care putea permite DIPI să implementeze mandate de securitate națională și pe alte zone care nu priveau personalul MAI.
Am constatat că nevoia de redefinire a competenței era recunoscută de toată lumea, inclusiv de colegii din sindicatele MAI”, a declarat Dragoș Tudorache.

Ministrul nu a lămurit problema ridicată de mai multe ong-uri, care au semnalat că noua structură primește oficial, în textul ordonanței de urgență, puteri similare cu cele ale SRI, de a intercepta comunicațiile electronice.

Necesitatea militarizării serviciului secret, căreia i s-au opus în special sindicatele din MAI, conform ministrului Tudorache, a fost motivată de nevoia de integritate la nivelul acestei structuri, dar și de faptul că nu putea colabora eficient cu celelalte servicii secrete din România, care sunt toate militarizate.

„Pentru a putea să ai o interacțiune la nivelul unor standarde operațiuni comune, trebuie să poți acționa cu aceleași instrumente. DIPI era singura structură din comunitatea de informații care nu e o structură militară. (Era nevoie de) Instrumentele care să-ți asigure integritatea cadrelor din structură – teste de integritate pe care le poți aplica sistematic doar cadrelor militare”, a mai spus Tudorache.

Ministrul de Interne a explicat că reorganizarea DIPI va presupune ca întreg personalul acestui serviciu secret să fie pus la dispoziție, procedură prevăzută de statutul polițiștilor, iar cei care vor dori să rămână în noua structură vor fi nevoiți să se supună testelor de integritate.

„Ei pot reintra în DIPI în urma unor testări foarte riguroase. Cei care nu vor dori – foarte multe cadre vor să rămână – dar cei care nu vor vrea, nu se vor regăsi în filozofia caracterului militar al acestei structuri, avem nevoie de acești oameni și se pot încadra în orice altă armă a MAI unde își găsesc menirea”, a precizat ministrul.

Noua structură va avea cu 600 de posturi mai puțin decât DIPI, a anunțat Tudorache. „Eu intenționez să întăresc și Direcția Generală Anticorupție și Direcția de Operațiuni Speciale, căreia îi voi transfera o parte din posturile DIPI, care va deveni o structură mai compactă. Voi degaja de aici 600 de posturi. DOS este o direcție foarte solicitată de structurile de parchet, după decizia CCR privind interceptările”, a explicat Dragoș Tudorache.

Ministrul de Interne a mai declarat că lucrul care l-a uimit cel mai mult când a venit la conducerea MAI a fost situația resurselor umane.

„Îl auzisem pe domnul Tobă înainte menționând situația, nevoia de oameni în sistem, riscurile privind pensionările speciale, dar nu realizasem cât de mare e problema. (Am realizat) când am văzut câte decizii de pensionare anticipată semnez zilnic și care este nevoia pentru a acoperi operațional toate zonele de competență ale MAI”, a spus ministrul.

Ministerul Afacerilor Interne a finalizat reorganizarea serviciului său secret DIPI (fosta unitate militară „Doi și-un sfert”, iar un proiect de ordonanță de urgență a fost pus pe 17 octombrie în dezbatere publică pe site-ul ministerului. Noua structură urmează să fie una militarizată și să poarte denumirea de Unitatea de Protecție Internă (UPI). Șefii noii structuri sunt numiți direct de ministrul de Interne, cu avizul CSAT, iar ministrul dă raportul anual despre activitatea UPI în fața Parlamentului. De asemenea, șefii și agenții acestui serviciu secret al MAI trebuie să îndeplinească criterii de integritate, atât la numirea în funcție cât și când apar suspiciuni că acestea nu mai sunt respectate. Testarea se face de comisii de specialitate, inclusiv prin așa-numitul detector de minciuni (detectarea comportamentului simulat). De asemenea, agenții UPI vor fi testați psihologic periodic. Ambele tipuri de testare, de integritate și psihologică, ar urma să fie obligatorii pentru agenții DIPI, care dacă refuză sunt suspendați, apoi trecuți în rezervă sau puși la dispoziție.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe...
Cât costă o manichiură și un tuns simplu înainte de Paște! Prețurile au explodat, în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Marele ACTOR al țării a MURIT! Durere infinită: Actor extraordinar și un om și mai...
Pască fără aluat. Rețeta lui Sorin Bontea
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
EXCLUSIV! Matteo, dezvăluiri inedite din postura de tată: "Fericirea este pe măsură". La ce provocări...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Sonda Voyager 1 comunică în sfârșit cu Pământul după luni bune de mesaje fără sens