Simota: Nu știu pentru ce mă cercetează

Simota: Nu știu pentru ce mă cercetează
Publicat: 05/08/2014, 11:25
Actualizat: 06/02/2019, 17:46

Anchetatorii i-au dus, marți dimineață, pe Alin Simota și pe soția acestuia, Mirela Simota, la sediul firmei din cartierul Colonie, din Petroșani, unde au loc percheziții, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Acolo, Simota a declarat că nu știe pentru ce este cercetat, fiindcă anchetatorii nu i-au spus nimic.

„Nu știu pentru ce mă cercetează, nu mi-au spus absolut nimic”, a afirmat Simota.

Procurorii DIICOT percheziții în județul Hunedoara la fostul vicepreședinte PNL Hunedoara Alin Simota, aflat în arest la domiciliu, descinderile fiind făcute într-un dosar de evaziune fiscală, iar anchetatorii suspectează că banii ar fi fost folosiți pentru campania electorală din 2008.

Perchezițiile au loc la adresa la care Simota se află de aproximativ două luni în arest la domiciliu, în orașul Petrila și care este proprietate a socrului său, precum și la sediul firmei sale, din Petroșani. De asemenea, au avut loc percheziții și la sediul Clubului Jiul Petroșani, unde anchetatorii au pus mai multe întrebări magazionerei.

Potrivit unor surse judiciare, perchezițiile au loc într-un dosar de evaziune fiscală de peste un milion de euro, Alin Simota fiind suspectat de constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și delapidare. Conform surselor citate, Simota ar fi spălat, prin firmele sale, bani pe care i-ar fi folosit în campaniile electorale din 2008, când a candidat atât pentru postul de primar în Petroșani, cât și pentru Senat.

Aceleași surse susțin că fostul vicepreședinte al PNL Hunedoara ar fi delapidat aproximativ un milion de lei prin folosirea de „state de plată falsificate” în cazul unor contracte cu un spital din județul Hunedoara.

Simonta a candidat în anul 2008 din partea PNL pentru Parlamentul României dorind să devină senator al Văii Jiului, iar la alegerile locale a candidat pentru Primăria Petroșani.

Firmele lui Alin Simota au obținut, de-a lungul timpului, mai multe contracte cu statul, respectiv primării, Consiliul Județean, companii de stat, contractele obținute de acesta fiind deseori cercetate de polițiști sau făcând obiectul unor investigații jurnalistice.

Alin Simota nu mai figurează de câțiva ani ca administrator al societăților, acesta numindu-și în funcții angajați ai firmelor sale.

Simota a fost și patronul Clubului Sportiv Jiul Petroșani.

În această perioadă, Alin Simota se află în arest la domiciliu într-un dosar de crimă organizată. Simota a fost arestat până la sfârșitul lunii mai, când Tribunalul Hunedoara a hotărât înlocuirea măsurii cu arestul la domiciliu, decizia fiind menținută de Curtea de Apel Alba Iulia.

În acest dosar, în septembrie 2013, Alin Simota a fost trimis în judecată, alături de alți 13 inculpați, de procurorii DIICOT Alba Iulia, care susțineau că la cererea acestuia au fost executate acte de violență și răpiri.

Atunci, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Alba Iulia au trimis în judecată, în stare de arest preventiv și în stare de libertate, 14 persoane, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, lipsire de libertate, șantaj în formă continuată, cămătărie în formă continuată, trafic de persoane în formă continuată, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave în formă continuată, fals în declarații în formă continuată, instigare la vătămare corporală gravă.

Printre acestea se mai aflau Constantin Cristian Litera și Cătălin Penciuc, bodyguarzii omului de afaceri, Florin Voicu Micluță, Silvan Cornelius Toma și Daniel Dincă, dar și Mihai Eminovici Ciobanu, Ioan Petru Moldovan, Mircea Mihăiță Varodi, Florin Ioan Muntean, Gheorghe Bota, Zorin Avram, Claudiu Alin Anghelina și Simina Mirela Litera.

Procesul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Alba Iulia, primul termen fiind în 15 octombrie.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2006-2012, cei 14 inculpați au constituit un grup infracțional organizat, specializat în șantaj și fapte de violență.

Rețeaua acționa în principal în județul Hunedoara, unii dintre membrii acesteia fiind prosperi oameni de afaceri din Valea Jiului, administrând societăți comerciale și finanțând activitatea clubului de fotbal Jiul Petroșani, se arăta într-un comunicat al DIICOT.

Anchetatorii susțineau că jucătorii clubului de fotbal ar fi fost șantajați pentru a renunța la drepturile financiare pe care le aveau. „Practic, inculpații îi obligau pe jucători să semneze convenții nereale prin care se reziliau de comun acord contractele dintre clubul din Petroșani și aceștia, părțile nemaiavând pretenții una față de cealaltă începând cu data convenției de reziliere”, susțineau procurorii.

Anchetatorii mai precizau că gruparea era structurată în „paliere de comandă și execuție, specializat în șantaje, sechestrări de persoane, bătăi la comandă (cele 16 persoane vătămate având nevoie de 60-100 de zile îngrijiri medicale), cămătărie, iar activitățile acestuia au fost favorizate și de către ofițeri de poliție judiciară din cadrul IPJ Hunedoara”.

De asemenea, din 2008, membrii rețelei au fost implicați și în comiterea mai multor infracțiuni de înșelăciune în dauna unor firme de asigurări, fiind îndrumați în acest sens de complici angajați în sistem, susținea DIICOT.

Astfel, a fost creat un prejudiciu de 400.000 de lei și 100.000 de euro, în cauză fiind dispuse măsuri asigurătorii.

În ceea ce privește activitățile de cămătărie cu care se ocupau membrii rețelei, procurorii susțineau că aceștia acordau împrumuturi cu o anumită dobândă lunară sau săptămânală, până la 20%. „În general, nu se prevedea un termen de restituire, condiția fiind ca împrumutatul să plătească lunar dobânda (ex. la 10.000 euro trebuia să plătească 1.000 euro pe lună), iar la final, să dea suma împrumutată integral”, se mai arăta în rechizitoriu.

În situația în care datornicii nu plăteau dobânzile solicitate, ei erau bătuți, amenințați și deposedați de bunuri mobile sau imobile și sume de bani sau trimiși forțat la muncă, în Libia.

Alin Simota a fost consilier local PNL la Petroșani, iar în mandatul 2008-2012 a fost consilier județean la Hunedoara.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
CARNEA DE PUI din magazine. Anunțul venit de la cel mai înalt nivel: Să fie...
Scandalul puilor vopsiți. Ce ascund autoritățile
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația