Sindicatele CE Oltenia nu renunță la proteste, conducerea anunță concedieri după întâlnirea cu ministrul Pop

Sindicatele CE Oltenia nu renunță la proteste, conducerea anunță concedieri după întâlnirea cu ministrul Pop
Publicat: 11/02/2015, 19:52
Actualizat: 11/02/2015, 21:18

Liviu Pop le-a transmis sindicaliștilor din Complexul Energetic Oltenia că Guvernul nu dorește să închidă nici CE Oltenia, nici Complexul Energetic Hunedoara, se arată într-un comunicat transmis, miercuri, de ministrul delegat pentru Dialog Social.

În acest context, ministrul s-a referit și la solicitarea delegației FMI și CE privind restructurarea masivă a companiilor energetice Hunedoara și Oltenia.

„După cum ați putut vedea nu s-a ajuns la un acord în acest sens. Guvernul nu dorește închiderea celor două companii, de asta vă pot asigura”, a spus ministrul Liviu Pop.

Mai mult, ministrul delegat pentru Dialog Social a adăugat că își dorește ca producătorul de energie Oltenia să revină pe profit, apreciind că sunt necesare anumite programe de eficientizare în acest sens.

Sindicaliștii au reclamat conducerea CEO că a propus reduceri salariale și disponibilizări de personal. Printre altele, aceștia i-au solicitat ministrului Liviu Pop modificarea Legii 62/2011 privind Dialogul Social și deblocarea negocierilor pe noul contract colectiv de muncă.

„Soluționarea problemelor nu se face în stradă, ci prin comunicare, printr-un dialog permanent între toți actorii implicați”, a spus Liviu Pop, în contextul în care Primăria Târgu Jiu a avizat un nou miting de protest organizat de sindicatele din minerit și energie.

Discuțiile ministrului delegat pentru Dialog Social cu administrația și sindicatele din CE Oltenia au durat aproape patru ore, deși acestea erau programate să se finalizeze după cel mult o oră.

La finalul discuțiilor, managerul privat al CE Oltenia, Laurențiu Ciurel, a declarat că unitatea nu va reduce salariile angajaților cu 40 la sută, așa cum au declarat aceștia la mitingul organizat joia trecută la Târgu Jiu și la care au participat peste 5.000 de oameni.

Ciurel a mai spus că reducerea salarială programată pentru 2015 este de doar 2,3 la sută, însă, începând cu 1 martie, urmează să fie disponibilizați aproximativ 3.000 de angajați.

El a precizat va fi vorba de peste 1.000 de angajați de la cariera Berbești, care va fi externalizată și cedată către CET Govora, precum și de angajați care, în mare parte, mai au un an sau doi până la pensie și care vor intra într-un program de protecție socială în baza căruia vor primi lunar circa 1.700 de lei, până la atingerea vârstei de pensionare.

Pe de altă parte, vicepreședintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pârvulescu, a declarat că joi, la Târgu Jiu, va fi organizat un nou protest al minerilor și energeticienilor, la care sunt așteptați aproximativ 5.000 de oameni.

„Oamenii vor să iasă în stradă pentru că actualul manager privat duce compania în faliment. Adică dă afară 3.000 de oameni, mărește producția de cărbune cu 15 la sută, pe cea de energice cu 5 la sută, iar la salarii spune că reducerile sunt de doar 2 la sută! Încotro credeți că ne îndreptăm? Oamenii simt că lucrurile nu merg în direcția cea bună și de aceea vor să protesteze din nou. Ce va fi după aceea vom vedea”, a afirmat Pârvulescu.

Potrivit unui comunicat al CNS Cartel Alfa, protestul programat pentru joi „reprezintă un strigăt disperat al salariaților CEO față de situația dezastruoasă în care a ajuns intreprinderea în urma «managementului privat» instituit în societate”.

Federația Națională a Sindicatelor din Mine Energie și CNS Cartel Alfa solicită Guvernului și ministrului delegat pentru Energie destituirea managerului CEO, Laurențiu Ciurel, reclamând managementul deficitar.

În 5 februarie, peste 5.000 de angajați ai Complexului Energetic Oltenia au participat la un miting de protest în centrul municipiului Târgu Jiu, reclamând posibile reduceri de salarii și de personal.

Premierul Victor Ponta a anunțat luni că Guvernul nu a ajuns la un acord cu FMI și CE în actuala misiune de evaluare, cele două instituții cerând creșterea abruptă a prețului la gaze pentru populație și CET-uri din aprilie și restructurarea masivă a companiilor energetice Hunedoara și Oltenia.

Ponta preciza că, în aceste condiții, nu va fi semnată o scrisoare de intenție și că discuțiile pe aceste două puncte de divergență, anunțate anterior de MEDIAFAX, vor continua în aprilie, acordul rămânând însă în vigoare.

Complexul Energetic Oltenia, care include exploatările de lignit din Oltenia, termocentralele de la Craiova, Turceni, Rovinari și Brăila, are în prezent 19.000 de angajați și poate asigura peste 40% din necesarul de energie electrică al României.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
Are 85 de ani, dar continuă să întrețină relații intime: „Încă pot să-mi pun picioarele...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Polițiștii raportează alte echipajele de polițiștii pe Waze? Un ofițer răspunde – VIDEO
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Este obligatoriu pentru absolut toți românii. Se aplică în toată România
Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște. Prognoza meteo actualizată
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Modul direct de a spune lucrurile". Cum a reacționat Elena Gheorghe după ce Dana Budeanu...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cea mai nouă tehnologie wireless 6G, de 500 de ori mai rapidă decât cele mai...