Societatea care deține localului din Constanța distrus de incendiu, amendată în trecut pentru munca „la negru”

Societatea care deține localului din Constanța distrus de incendiu, amendată în trecut pentru munca la negru
Reprezentanta restaurantului "Beirut" din Constanța, afectat de un incendiu în care și-au pierdut viața trei angajate, iar o alta a fost rănită, a fost amendat în trecut de două ori de către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), pentru munca "la negru", ultima sancțiune fiind în urmă cu un an.
Publicat: 07/04/2014, 13:28
Actualizat: 31/01/2019, 20:52

Inspectorul șef adjunct al ITM Constanța, Marian Becheanu, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că reprezentanții instituției care cercetează cazul trebuie să stabilească foarte clar natura raporturilor de muncă între cele patru tinere și angajatorul sau angajatorii de acolo.

„Numai una dintre ele avea contract de muncă valabil, dar cu o întreprindere individuală care se pare că nu are nici cea mai mică legătură cu activitatea de la localul respectiv. Trebuie totuși să se stabilească dacă exista vreo altă formă de angajare, oricare ar fi aceasta, între victime și angajatori. Spre exemplu, se poate ca fetele să fi avut un impresar și să existe vreo formă de contract între acesta și angajator, dar toate aceste aspecte trebuie stabilite în urma cercetărilor, foarte clar”, a afirmat Marian Becheanu.

Potrivit acestuia, există antecedente de muncă „la negru” la localul respectiv, societatea care deține restaurantul fiind amendată de două ori în ultimii ani, cu câte 10.000 de lei, pentru muncă fără forme legale de angajare.

„Antecedente de acest fel au existat în activitatea angajatorului respectiv. În 2011, a fost prima dintre sancțiunile despre care vorbim, iar în 5 aprilie 2013 a fost aplicată o altă amendă, ambele după ce au fost depistate persoane care lucrau fără forme legale de angajare. În ambele cazuri sancțiunea aplicată a fost de 10.000 de lei”, a precizat inspectorul șef adjunct al ITM Constanța.

El a mai spus că, pe de altă parte, s-a luat decizia de sistare a oricărei activități în spațiul respectiv, unde le este permis accesul doar anchetatorilor.

„Cei trei angajatori de acolo nu mai pot să intre, să recupereze acte sau lucruri, pentru că viața lor ar fi în pericol din cauza planșeului care poate să cadă în toată clădirea. Acesta este motivul pentru care am sistat activitatea. Le va fi adus la cunoștință acest aspect și nu li se va mai permite decât organelor abilitate să facă cercetări acolo. Practic, accesul în clădire este blocat, cu excepția autorităților care cercetează tragedia, dar care trebuie să ia și ele în considerare acest aspect și să desfășoare cercetările cu foarte mare atenție și numai dacă nu le este pusă viața în pericol”, a mai afirmat inspectorul șef adjunct al ITM Constanța.

Șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Constanța, Eugen Bola, declara, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, că societatea care deține restaurantul din Constanța a fost amendată cu 7.000 de lei, pentru diverse nereguli, după un control făcut în urmă cu câteva săptămâni de inspectorii de muncă, neregulile constatate atunci vizând securitatea în muncă.

Șeful ITM Constanța preciza că luni vor fi verificate actele tuturor societăților care se află în clădirea respectivă, fiind vorba despre firma care deține restaurantul, cea care are pub-ul, precum și cazinoul.

Totodată, anchetele declanșate în cazul incendiului continuă, fiind realizate de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea”, Poliție, Inspectoratul Teritorial de Muncă și Inspectoratul de Stat în Construcții.

Conducerea Inspectoratului de Stat în Construcții Constanța va dispune, luni, proprietarului clădirii în care funcționa restaurantul Beirut să realizeze expertiza imobilului.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Stat în Construcții, în maximum o săptămână acesta trebuie să prezinte rezultatele expertizei, astfel încât experții să poată stabili cât de grav a fost afectată structura de rezistență a clădirii și dacă mai poate fi reabilitată.

„Un expert tehnic autorizat care este abilitat de lege trebuie să spună acum dacă imobilul mai poate fi exploatat, dacă trebuie consolidat sau dacă trebuie demolat”, au precizat reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții Constanța.

Totodată, o comisie a Inspectoratului face cercetări și la fața locului, pentru a stabili dacă au fost realizate lucrări fără autorizație sau fără respectarea normelor de siguranță.

Clădirea cu două etaje, în care funcționau restaurantul, un club rock și un cazinou, este construită în perioada 1925 – 1926, având planșee și mare parte din structură din lemn, astfel că focul s-a propagad foarte repede.

În cursul zilei de luni urmează să fie făcute publice și primele concluzii ale anchetelor declanșate în acest caz, iar pompierii speră să poata depista și cauza probabilă a incendiului. Ei spun însă că deocamdată se iau în calcul toate ipotezele și este nevoie de timp pentru a se stabili exact de la ce a pornit focul.

Incendiul a izbucnit sâmbătă, în jurul orei 22.40, flăcările extinzându-se cu rapiditate de la restaurantul cu specific libanez, la un cazinou și la un pub, aflate în aceeași clădire, din centrul municipiului Cosntanța. În imobilul respectiv, care are două etaje, se aflau, la momentul izbucnirii flăcărilor, câteva zeci de persoane.

În urma incendiului, trei tinere în vârstă de 22 de ani, 23 de ani și 24 de ani au murit, iar o fată de 19 ani a fost rănită grav și transportată cu o aeronavă la Spitalul de Arși din București.

Una dintre tinerele decedate este cântăreața localului, Ioana Nicoleta Cengher, care avea 22 de ani și era din Costinești. Ea absolvise Școala Populară de Artă, iar acum era studentă la Drept. Tânăra obținuse multe premii și distincții la concursurile muzicale din țară și participase la numeroase festivaluri.

Celelalte două tinere care au murit în tragedia de la Constanța erau dansatoare. Nicoleta Vasilițeanu avea 23 de ani și era din Constanța, iar Mihaela Tucă avea 24 de ani și era din Mangalia.

Trupurile celor trei tinere au fost duse la Morga Cimitirului central din Constanța, pentru necropsie, rezultatele urmând să fie făcute publice în cursul zilei de luni.

Tânăra rănită este dansatoarea Nicoleta Buirencu, în vârstă 19 ani. Ea este studentă la Științe Economice, la Constanța.

În total, în incendiu au fost rănite patru persoane – tânăra de 19 ani, un bărbat de 40 de ani, Adrian Roman, care s-a intoxicat cu fum și este internat la Spitalul Județean Constanța și două persoane care au fost transportate la spitalul din Constanța, dar în cazul lor nu a fost necesară internarea.

Martorii au povestit că în momentul izbucnirii incendiului în restaurant, în club și în cazinou se aflau câteva zeci de persoane. Cele trei tinere care au decedat au rămas blocate în vestiarul restaurantului, fiind găsite de echipele de intervenție printre dărâmături, după ce plafonul s-a prăbușit.

Proprietarul restaurantului Beirut este George Karam și deține localul prin intermediul societății Middle East Parteners SRL. De asemenea, Karam se ocupă și de alte firme, o parte dintre acestea fiind însă radiate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani