Șoferii obligați la examen medical la recomandarea oricărui medic

Șoferii obligați la examen medical la recomandarea oricărui medic
Publicat: 10/06/2018, 10:25
Actualizat: 04/07/2018, 14:56

Un proiect de lege pentru modificarea și completarea OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, care fusese respins inițial de Senat, a revenit recent pentru adoptare la Camera Deputaților.Parlamentarii vor ca șoferii incompatibili cu deținerea permisului auto să-l piardă automat și orice medic va putea să-i trimită la examinare autorizată.

„Orice medic, atunci când constată că un conducător de autovehicul, de tractor agricol sau forestier ori tramvai, aflat în evidența sau în îngrijirea sa, prezintă afecțiuni medicale (…), este OBLIGAT să emită bilet de trimitere către o unitate de asistență medicală autorizată (…), cu diagnosticele constatate și cu datele de contact ale unității medicale în care medicul trimițător își desfășoară activitatea și să consemneze acest lucru în fișa medicală a conducătorului”, scrie în proiectul de act normativ, precizându-se că există un ordin al ministrului Sănătății cu afecțiunile ce nu permit conducerea mașinilor, transmite avocatnet.ro.

Biletul de trimitere va fi expediat șoferilor cât mai repede, iar în cel mult trei zile lucrătoare de la comunicare, ei trebuie să se prezinte la clinica indicată, pentru o examinare de specialitate. În consecință, vor exista TREI SOLUȚIONĂRI pentru situația în care se află șoferii.

1) Prezentarea la examinare și constatarea că șoferul ESTE APT să conducă mașini. Clinica va comunica medicului trimițător, în maximum 15 zile de la constatarea faptului că șoferul este apt, rezultatul examinării. Șoferul își va PĂSTRA permisul auto.

2) Prezentarea la examinare și constatarea că șoferul ESTE INAPT să mai conducă mașini. Într-o singură zi de la data constatării, clinica va informa poliția rutieră, medicul trimițător și șoferul în cauză despre rezultatul medical. Șoferul își va PIERDE permisul auto.

3) Neprezentarea șoferului la examinarea medicală. Dacă medicul trimițător nu va fi informat de clinică, în maximum 30 de zile de la comunicarea biletului de trimitere către șoferi, despre rezultatul examinării, acesta va informa poliția rutieră. Șoferul își va PIERDE permisul auto după ce poliția rutieră îl va retrage la data primirii comunicării medicului.

În cazul retragerii permisului, șoferii vor fi informați de Poliție și, de la data comunicării acestui fapt, nu vor mai putea să conducă mașini. Apoi, în maximum trei zile lucrătoare de la comunicarea retragerii permisului, șoferii vor trebui să se prezinte la poliție pentru a preda permisul. Ei vor putea să-și recupereze permisul doar după ce vor scăpa de problemele medicale din cauza cărora li s-a retras permisul.

Parlamentarii au prevăzut inclusiv introducerea unor amenzi pentru medicii și clinicile care nu-și vor respecta obligațiile legale amintite mai sus. În prezent, doar medicul de familie poate trimite șoferii la examinarea medicală. Totodată, nu este reglementată nici situația în care șoferii refuză să se prezinte la examinare.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie adoptat de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”