SOLIDARITATE. Aproximativ 20.000 de măşti din rezerva României au plecat spre Lituania în sprijinul echipajelor care luptă împotriva COVID-19

SOLIDARITATE. Aproximativ 20.000 de măşti din rezerva României au plecat spre Lituania în sprijinul echipajelor care luptă împotriva COVID-19
Solidaritate europeană în acțiune. Sursă FOTO Comisia Europeană
Publicat: 21/05/2020, 14:33

Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) a anunțat că, joi, au plecat spre Lituania 20.000 de măști de protecție în sprijinul echipajelor care luptă împotriva COVID-19 din Lituania.

Potrivit IGSU, este vorba de o misiune umanitară derulată în sprijinul țărilor care se confruntă cu noul tip de coronavirus. Au fost trimise în Lituania 20.000 de măști de protecție FFP2.

„Acestea sunt parte din rezerva de contramăsuri medicale pentru epidemia de COVID-19, constituită în România, achiziționate de către țara noastră pe baza unui grant în valoare de 10 milioane € semnat de DSU/IGSU cu Comisia Europeană prin Direcția Generală Protecție Civilă și Operațiuni Umanitare Europene– DGECHO”, au anunțat reprezentanții IGSU, citați de Mediafax.

Transportul măștilor de protecție va fi realizat cu un microbuz al IGSU

Decizia nr. 1.313/2013/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 17 decembrie 2013 privind un mecanism de protecţie civilă al Uniunii stabileşte cadrul juridic de constituire a rescEU – rezerva de capacităţi a Uniunii Europene, ce vizează oferirea de asistenţă în situaţii în care capacităţile existente la nivel naţional şi cele angajate de statele membre nu sunt în măsură să asigure un răspuns eficace în caz de dezastre naturale şi provocate de om.

Comisia Europeană a decis în luna martie stocarea de contramăsuri medicale, de echipamente medicale de terapie intensivă și de echipamente individuale de protecție destinate combaterii amenințărilor transfrontaliere grave pentru sănătate.

„Răspândirea globală a noului coronavirus a determinat iniţierea de măsuri suplimentare la nivelul statelor membre pentru a evita escaladarea situaţiei de urgenţă în întreaga Uniune. Astfel, pentru a răspunde acestor provocări, prin Decizia de punere în aplicare (UE) 2020/414 a Comisiei din 19 martie 2020, printre capacităţile rezervei rescEU a fost inclusă şi stocarea de contramăsuri medicale, de echipamente medicale de terapie intensivă şi de echipamente individuale de protecţie destinate combaterii ameninţărilor transfrontaliere grave pentru sănătate”, arată sursa citată.

Comisia a propus alocarea unui grant direct în valoare de până la 10 milioane euro pentru constituirea unei rezerve iniţiale de contramăsuri medicale

Comisia a propus alocarea unui grant direct în valoare de până la 10 milioane euro pentru constituirea unei rezerve iniţiale de contramăsuri medicale, care vor consta în primă fază în măşti de protecţie individuală şi ventilatoare medicale pentru terapie intensivă. Acestea urmează a fi achiziţionate de autorităţile române responsabile, în regim de urgenţă, în funcţie de ofertele disponibile pe piaţa internaţională şi depozitate prin grija IGSU în depozitele proprii.

Grantul alocat va acoperi costurile de achiziţie de echipament medical, costuri de întreţinere, inclusiv costuri de reparaţie, costuri de asigurare, costuri de personal, inclusiv de instruire a personalului la nevoie, costuri de depozitare, de transport şi livrare a produselor de la depozit la beneficiari.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA