SONDAJ IRES. Cât de credincioși sunt românii? Noua atracție de sărbători a pelerinilor

SONDAJ IRES. Cât de credincioși sunt românii? Noua atracție de sărbători a pelerinilor
Publicat: 15/08/2015, 18:27

Românii pleacă cel mai des în pelerinaje cu ocazia zilelor de 15 august și 8 septembrie, de Sfânta Maria Mare și Sfânta Maria Mică, dar și de Paște, de Sfânta Parascheva și de Crăciun, arată un sondaj IRES realizat în perioada 13-14 august, pe un eșantion de 1.001 persoane. 26% dintre cei intervievați spun că au fost în cel puțin un pelerinaj, iar 21% în mai multe.

Locurile preferate de români pentru pelerinaj sunt mormântul lui Arsenie Boca, la Prislop (21%), mănăstirile din Moldova (18%) și mănăstirea Nicula din Cluj. 44% dintre respondenți merg în pelerinaj cu ocazia sărbătorilor religioase. Ca viitoare destinații de pelerinaj, cei intervievați au indicat mormântul lui Arsenie Boca (18%), mănăstirile din Moldova (15%) și Ierusalimul sau Israelul (11%).

În ce privește credința, românii declară în proporție de 96% că cred în Dumnezeu, 89% cred că există suflet, același procent susține credința în păcat, 85% cred în îngeri, 75% în Rai. De asemenea, 66% cred în diavol și în Iad, iar 64% cred în viața după moarte.

În același timp, 63% dintre cei chestionați cred că un politician care nu crede în Dumnezeu nu este potrivit pentru a ocupa o funcție publică.

70% dintre cei chestionați plătesc o cotizație anuală către biserica sau parohia căreia îi sunt arondați, iar peste trei sferturi (77%) susțin că fac donații atunci când merg la biserică. Sumele variază de la sub 50 de lei (25%) până la peste 200 de lei (11%).

Pentru 77% dintre cei chestionați, religia înseamnă adevărul și doar 17% nu sunt de acord cu această idee. Pentru 89% dintre cei chestionați religia a fost considerată importantă în familia lor, în perioada copilăriei.

În ceea ce privește rolul Bisericii, 86% sunt de acord că Biserica oferă răspunsuri pentru nevoile spirituale ale oamenilor, 76% cred că aceasta oferă răspunsuri pentru problemele morale, 72% pentru problemele din viața de familie, 61% pentru problemele tinerilor, iar 59% pentru problemele sociale.

69% dintre participanții la studiul IRES se roagă cel puțin o dată pe zi, 27% de mai multe ori pe zi, iar 42% o dată pe zi. 13% au acest obicei de câteva ori pe săptămână, în timp ce 6% de câteva ori pe lună, iar restul mai rar. 83% dintre respondenți spun că rugăciunea i-a ajutat de-a lungul vieții în mare și în foarte mare măsură.

Mai mult de jumătate dintre respondenții creștini susțin că obișnuiesc să se spovedească, jumătate dintre aceștia (51%) de câteva ori pe an, iar un sfert o singură dată pe an. 8% recurg la spovedanie mai rar de o dată la zece ani. 1% spun că se spovedesc în fiecare săptămână, iar 3% susțin că fac acest lucru o dată pe lună.

Schimbarea religiei este un fenomen izolat în România, doar 4% dintre participanții la studiu declarând că și-au schimbat, de-a lungul timpului, confesiunea, conform IRES.

Participarea la evenimentele religioase este ridicată: 45% dintre cei chestionați participă cel puțin o dată pe lună la slujbe sau alte evenimente religioase, 31% participă de câteva ori pe an, 5% cel mult o dată pe an, 13% mai rar decât o dată pe an. Doar 5% dintre respondenți spun că nu merg niciodată la slujbe sau alte evenimente religioase.

IRES_Romania Credincioasa_Perceptii Si Comportament Religios_august 2015

Crima care zguduie ţara. Frumoasa din reclame TV, găsită pe marginea drumului împuşcată de 18...
EXCLUSIV. Mădălin Voicu rupe tăcerea despre Fulgy: 'Tatăl lui este
FOTO. Fiica Andreei Berecleanu a încins internetul cu cel mai decoltat costum de baie. Cum...
Corina Bud, cu un costum de baie minuscul. Cum arată vedetele din România, la plajă
Reacția incredibilă a lui Irinel Columbeanu după ce s-a aflat că Monica Gabor S-A DESPARTIT...
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei:...
Drama cu piele de găină a campioanei olimpice Ana Maria Popescu! Soţul sportivei, grav bolnav
Oficial israelian: Atacul asupra petrolierului, în care a murit un marinar român, a fost comis...
Cât costă în România o Dacia Duster full options adusă din Germania? Are motor pe...
BANCUL ZILEI – Traian Băsescu livrează 1 milion de prezervative românești americanilor
Îmbrânceli și înjurături între reprezentanții celor două tabere din PNL. De la ce a pornit...
EXCLUSIV. Mădălin Voicu rupe tăcerea despre Fulgy: 'Tatăl lui este
Imagini INTIME cu scene de nuditate dintr-o lume CENZURATĂ
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Mare atenție pe ce pagini de Facebook intri: cum te pot păcăli hackerii în numele...
Face senzaţie cu „cel mai mic bikini”. Puţine ar avea curajul să meargă aşa la...
Doliu în lumea muzicii populare. A murit la doar 43 de ani. Este ştirea momentului
O MOLIMĂ CUMPLITĂ a apărut în România: "Deja există o isterie!" NU se poate face...
Se pregătesc noi restricții. Vor fi discriminați nevacinații?
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Uită de cumpărarea sau de închirierea unei locuinţe. Un oraş superb din Italia te va...