SONDAJ IRES. Cât de credincioși sunt românii? Noua atracție de sărbători a pelerinilor

SONDAJ IRES. Cât de credincioși sunt românii? Noua atracție de sărbători a pelerinilor
Publicat: 15/08/2015, 18:27

Românii pleacă cel mai des în pelerinaje cu ocazia zilelor de 15 august și 8 septembrie, de Sfânta Maria Mare și Sfânta Maria Mică, dar și de Paște, de Sfânta Parascheva și de Crăciun, arată un sondaj IRES realizat în perioada 13-14 august, pe un eșantion de 1.001 persoane. 26% dintre cei intervievați spun că au fost în cel puțin un pelerinaj, iar 21% în mai multe.

Locurile preferate de români pentru pelerinaj sunt mormântul lui Arsenie Boca, la Prislop (21%), mănăstirile din Moldova (18%) și mănăstirea Nicula din Cluj. 44% dintre respondenți merg în pelerinaj cu ocazia sărbătorilor religioase. Ca viitoare destinații de pelerinaj, cei intervievați au indicat mormântul lui Arsenie Boca (18%), mănăstirile din Moldova (15%) și Ierusalimul sau Israelul (11%).

În ce privește credința, românii declară în proporție de 96% că cred în Dumnezeu, 89% cred că există suflet, același procent susține credința în păcat, 85% cred în îngeri, 75% în Rai. De asemenea, 66% cred în diavol și în Iad, iar 64% cred în viața după moarte.

În același timp, 63% dintre cei chestionați cred că un politician care nu crede în Dumnezeu nu este potrivit pentru a ocupa o funcție publică.

70% dintre cei chestionați plătesc o cotizație anuală către biserica sau parohia căreia îi sunt arondați, iar peste trei sferturi (77%) susțin că fac donații atunci când merg la biserică. Sumele variază de la sub 50 de lei (25%) până la peste 200 de lei (11%).

Pentru 77% dintre cei chestionați, religia înseamnă adevărul și doar 17% nu sunt de acord cu această idee. Pentru 89% dintre cei chestionați religia a fost considerată importantă în familia lor, în perioada copilăriei.

În ceea ce privește rolul Bisericii, 86% sunt de acord că Biserica oferă răspunsuri pentru nevoile spirituale ale oamenilor, 76% cred că aceasta oferă răspunsuri pentru problemele morale, 72% pentru problemele din viața de familie, 61% pentru problemele tinerilor, iar 59% pentru problemele sociale.

69% dintre participanții la studiul IRES se roagă cel puțin o dată pe zi, 27% de mai multe ori pe zi, iar 42% o dată pe zi. 13% au acest obicei de câteva ori pe săptămână, în timp ce 6% de câteva ori pe lună, iar restul mai rar. 83% dintre respondenți spun că rugăciunea i-a ajutat de-a lungul vieții în mare și în foarte mare măsură.

Mai mult de jumătate dintre respondenții creștini susțin că obișnuiesc să se spovedească, jumătate dintre aceștia (51%) de câteva ori pe an, iar un sfert o singură dată pe an. 8% recurg la spovedanie mai rar de o dată la zece ani. 1% spun că se spovedesc în fiecare săptămână, iar 3% susțin că fac acest lucru o dată pe lună.

Schimbarea religiei este un fenomen izolat în România, doar 4% dintre participanții la studiu declarând că și-au schimbat, de-a lungul timpului, confesiunea, conform IRES.

Participarea la evenimentele religioase este ridicată: 45% dintre cei chestionați participă cel puțin o dată pe lună la slujbe sau alte evenimente religioase, 31% participă de câteva ori pe an, 5% cel mult o dată pe an, 13% mai rar decât o dată pe an. Doar 5% dintre respondenți spun că nu merg niciodată la slujbe sau alte evenimente religioase.

IRES_Romania Credincioasa_Perceptii Si Comportament Religios_august 2015

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Motivul pentru care Reghe a băgat divorț. Ce i-a făcut Prodanca! Ea și Gigi Becali
FOTO. Anna Lesko, o nouă apariție interzisă! Cum s-a afișat în fața fanilor: i-a căzut...
Serena Williams a fost surprinsă pe plajă, în costum de baie. Câte kilograme are sportiva
Andreea Mantea NU mai tace! Adevărul despre relatia cu Cristi Mitrea: „…câte BĂTĂI am îndurat,...
Ce avere îi lasă Prodanca lui Reghecampf! Ce se va întâmpla la partaj, după divorț
CAZ HALUCINANT în România! Un doctor a anunţat că NU mai consultă pacienţi nevaccinaţi. Poziţia...
Iranienii au ieşit vineri la vot pentru alegerea preşedintelui ţării
BANCUL ZILEI – Darul iubitei și bikinii buclucași
Cadavrele a 20 de mineri ilegali au fost găsite lângă o mină de aur abandonată...
Motivul pentru care Reghe a băgat divorț. Ce i-a făcut Prodanca! Ea și Gigi Becali
AVERTISMENT lansat de președintele Micrososft: Există deja sistemul „O persoană, un dosar”
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Ajutoare de 2.000 de EURO pentru această categorie de români. Cum obțin banii, de fapt
Heidi Klum și-a arătat susținerea pentru Germania în „cel mai mic bikini”. Puține femei ar...
Se spală de Moșii de vară 2021? Ce spun, de fapt, tradiția străveche și preoții
Moșii de vară 2021. Ce este total interzis să faci de Sâmbăta Morților
Întâmplarea-emblemă pentru România. Bătrânul care a început să plângă că nu a avut bani de...
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Povestea tânărului din România care şi-a deschis prima afacere căutând-o pe Google. Acum face milioane...