SONDAJ IRES. Cât de credincioși sunt românii? Noua atracție de sărbători a pelerinilor

SONDAJ IRES. Cât de credincioși sunt românii? Noua atracție de sărbători a pelerinilor
Publicat: 15/08/2015, 18:27

Românii pleacă cel mai des în pelerinaje cu ocazia zilelor de 15 august și 8 septembrie, de Sfânta Maria Mare și Sfânta Maria Mică, dar și de Paște, de Sfânta Parascheva și de Crăciun, arată un sondaj IRES realizat în perioada 13-14 august, pe un eșantion de 1.001 persoane. 26% dintre cei intervievați spun că au fost în cel puțin un pelerinaj, iar 21% în mai multe.

Locurile preferate de români pentru pelerinaj sunt mormântul lui Arsenie Boca, la Prislop (21%), mănăstirile din Moldova (18%) și mănăstirea Nicula din Cluj. 44% dintre respondenți merg în pelerinaj cu ocazia sărbătorilor religioase. Ca viitoare destinații de pelerinaj, cei intervievați au indicat mormântul lui Arsenie Boca (18%), mănăstirile din Moldova (15%) și Ierusalimul sau Israelul (11%).

În ce privește credința, românii declară în proporție de 96% că cred în Dumnezeu, 89% cred că există suflet, același procent susține credința în păcat, 85% cred în îngeri, 75% în Rai. De asemenea, 66% cred în diavol și în Iad, iar 64% cred în viața după moarte.

În același timp, 63% dintre cei chestionați cred că un politician care nu crede în Dumnezeu nu este potrivit pentru a ocupa o funcție publică.

70% dintre cei chestionați plătesc o cotizație anuală către biserica sau parohia căreia îi sunt arondați, iar peste trei sferturi (77%) susțin că fac donații atunci când merg la biserică. Sumele variază de la sub 50 de lei (25%) până la peste 200 de lei (11%).

Pentru 77% dintre cei chestionați, religia înseamnă adevărul și doar 17% nu sunt de acord cu această idee. Pentru 89% dintre cei chestionați religia a fost considerată importantă în familia lor, în perioada copilăriei.

În ceea ce privește rolul Bisericii, 86% sunt de acord că Biserica oferă răspunsuri pentru nevoile spirituale ale oamenilor, 76% cred că aceasta oferă răspunsuri pentru problemele morale, 72% pentru problemele din viața de familie, 61% pentru problemele tinerilor, iar 59% pentru problemele sociale.

69% dintre participanții la studiul IRES se roagă cel puțin o dată pe zi, 27% de mai multe ori pe zi, iar 42% o dată pe zi. 13% au acest obicei de câteva ori pe săptămână, în timp ce 6% de câteva ori pe lună, iar restul mai rar. 83% dintre respondenți spun că rugăciunea i-a ajutat de-a lungul vieții în mare și în foarte mare măsură.

Mai mult de jumătate dintre respondenții creștini susțin că obișnuiesc să se spovedească, jumătate dintre aceștia (51%) de câteva ori pe an, iar un sfert o singură dată pe an. 8% recurg la spovedanie mai rar de o dată la zece ani. 1% spun că se spovedesc în fiecare săptămână, iar 3% susțin că fac acest lucru o dată pe lună.

Schimbarea religiei este un fenomen izolat în România, doar 4% dintre participanții la studiu declarând că și-au schimbat, de-a lungul timpului, confesiunea, conform IRES.

Participarea la evenimentele religioase este ridicată: 45% dintre cei chestionați participă cel puțin o dată pe lună la slujbe sau alte evenimente religioase, 31% participă de câteva ori pe an, 5% cel mult o dată pe an, 13% mai rar decât o dată pe an. Doar 5% dintre respondenți spun că nu merg niciodată la slujbe sau alte evenimente religioase.

IRES_Romania Credincioasa_Perceptii Si Comportament Religios_august 2015

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna