Sondaj IRES: cum s-a prăbușit încrederea românilor în Biserică

Redactor:
Adrian Macarie
Sondaj IRES: cum s-a prăbușit încrederea românilor în Biserică
Sondaj IRES: cum s-a prăbușit încrederea românilor în Biserică

Aceasta este concluzia celui mai recent sondaj realizat de IRES, potrivit stirileprotv.ro.

Românii chestionați spun că se simt deranjați de faptul că li se cer bani atunci când se căsătoresc, când merg să boteze un copil ori să-și îngroape morții. În plus, atitudinea preoților, imediat după tragedia de la Colectiv, i-a îndepărtat și mai tare de biserica ortodoxă, în special pe tineri, notează autorii sondajului.

În 2003, de exemplu, cota de încredere a românilor în Biserica era la 90 la sută, mai mult decât în orice altă instituție. După o ușoară scădere, în 2011 a avut o revenire la 84 de procente. Apoi încrederea s-a scufundat, la propriu. A ajuns astăzi la 58 la sută. Este cel mai jos punct atins de Biserica de când se fac astfel de măsurători în România, spun sociologii.

Sondajul celor de la IRES a mers însă mai departe. I-au întrebat pe oameni câtă încredere au în preoți: doar 14% au declarat „foarte multă”, 37%  – multă. Împreună, aceste două răspunsuri însumează 51%, sub cele 58 de procente ale bisericii. Restul – 47 de procente – și-au pierdut încrederea, iar 2% sunt nehotărâți.

×
Încă o seară de proteste la Belgrad!

Mii de sârbi sunt din nou in fața Parlamentului pentru a protesta față de măsurile pe care autoritățile le iau împotriva răspândirii coronavirusului.

Publicată de Gandul pe Vineri, 10 iulie 2020
Gândul LIVE!
Inchide