Sorin Câmpeanu a anunțat că șefii ISJ Bihor și Prahova au fost demiși. Câte transferuri nejustificate de elevi au fost descoperite

Sorin Câmpeanu a anunțat că șefii ISJ Bihor și Prahova au fost demiși. Câte transferuri nejustificate de elevi au fost descoperite
Publicat: 20/08/2015, 15:26
Actualizat: 21/08/2015, 08:17

Ministrul Sorin Cîmpeanu a spus că, în urma controlului făcut la Inspectoratul Școlar Județean Bihor, s-a stabilit că din cele 236 de cereri de transfer în clasa a IX-a, 191 au fost aprobate, iar dintre acestea, 124 sunt nejustificate, elevii având medii mai mici decât mediile ultimilor admiși la acele școli.

Cîmpeanu a precizat că, în județul Bihor, membrii Comisiei județene de admitere au găsit și o nouă accepțiune a noțiunii de „gemeni”, pentru că au aprobat solicitări pe acest criteriu, deși elevii erau frați născuți în ani diferiți.

În ce privește controlul făcut la ISJ Prahova, Cîmpeanu a spus că din cele 264 de cereri de transfer, au fost aprobate 253, însă 208 dintre acestea erau nejustificate, pentru că nu au respectat criteriul mediei de admitere.

În urma acestor concluzii, ministrul Educației a dispus anularea transferurilor aprobate cu încălcarea prevederilor legale în cele două județe și cercetarea disciplinară a membrilor comisiilor de admitere. De asemenea, s-a dispus demiterea din funcție a inspectorilor generali școlari din cele două județe, iar pentru posibile infracțiuni de abuz în serviciu privind transferurile elevilor, au fost sesizate organele de anchetă.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISJ Bihor, Claudiu Damian, ministrul Educației a semnat, joi, ordinul de încetare a detașării pe funcția de inspector școlar general a lui Nicolae Ioan Avram. În ordin nu se precizează niciun motiv pentru decizia ministrului.

Atribuțiile lui Avram au fost preluate, începând de joi, de către inspectorul școlar general adjunct Codruța Maria Bogdan, tot printr-un ordin de ministru.

El a precizat că, în județul Bihor, din cele nouă transferuri făcute în cazuri de gemeni, s-a constatat că în trei cazuri era vorba de frați care au învățat în aceeași clasă, dar erau născuți în ani diferiți.

Cazuri de transferuri nejustificate în clasa a IX-a, după repartizarea computerizată, au fost găsite și în județul Suceava.

Ministrul Educației anunța, în 17 august, că 332 de transferuri în clasa a IX-a au fost anulate în județul Suceava, membrii comisiei de admitere a ISJ vor fi cercetați disciplinar și există suspiciuni de abuz în serviciu, fiind făcută sesizare penală.

„Din documentele verificate, s-a constatat că, dintr-un total de 523 de cereri de transfer depuse, dintre care 7 în afara termenului stabilit, au fost aprobate 386 de cereri. Dintre cele 386 de cereri aprobate, pentru 332 de elevi transferul s-a realizat fără respectarea prevederilor legale prevăzute de Metodologia de organizare și desfășurare a admiterii în învățământul liceal de stat”, a spus ministrul Educației.

Echipa de control a mai constatat că, la nivelul ISJ Suceava, nu a fost elaborată o procedură proprie de aprobare a acestor cereri de transfer, criteriile suplimentare de departajare fiind cuprinse într-un proces-verbal din 27 mai 2015.

„Comisia Județeană de Admitere nu a putut prezenta motivații temeinice, susținute legal, în privința criteriilor proprii, pentru care nu a solicitat aprobarea Comisiei Naționale de Admitere. De asemenea, echipa de control a constatat că cererile aprobate nu sunt însoțite de documente care să justifice situațiile speciale invocate. Comisia Județeană de Admitere a fost condusă de doamna Cristina Teodorovici, inspector școlar general adjunct, și a fost constituită din 10 membri (șapte inspectori școlari din cadrul inspectoratului școlar, un cadru didactic și doi informaticieni)”, a precizat Ministerul Educației.

Controalele la inspectoratele școlare Județene au vizat verificarea soluțiilor în cazul situațiilor speciale apărute după repartizarea computerizată. Metodologia stabilește că „situații speciale” sunt acele cazuri medicale speciale, schimburi de elevi, redistribuirea candidaților gemeni, distribuire sau redistribuire pe locuri rămase libere, pentru apropiere de domiciliu, corectarea unor erori de transcriere greșită în baza de date computerizată a opțiunilor exprimate de elevi.

Inspectorii Corpului de control al MECS au făcut verificări în județele Suceava, Brăila, Bihor, Prahovași Neamț, după ce au existat informații că sunt sute de transferuri nejustificate în clasa a IX-a, după repartizarea computerizată.

În prima etapă de admitere în unitățile de învățământ liceal a absolvenților de clasa a VIII-a, dintre cei 128.685 de elevi care au completat fișele de înscriere au fost repartizați computerizat 124.805 (98,5%).

Media de admitere a elevilor se calculează ca medie ponderată între media de la Evaluarea Națională, care are pondere de 75% și media celor patru ani de gimnaziu, cu pondere de 25%. Elevii care au avut medii de admitere sub 5 au participat și ei la repartizarea computerizată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Devine INTERZIS în statele UE! Intră în vigoare și în România
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului