Sorin Cîmpeanu, despre susținerea examenelor în format online: Nu există platforme care să ofere garanția că cel care răspunde întrebărilor este cel care ar trebui să o facă

Sorin Cîmpeanu, despre susținerea examenelor în format online: Nu există platforme care să ofere garanția că cel care răspunde întrebărilor este cel care ar trebui să o facă
Sorin Cîmpeanu/ Sursă FOTO: Alexandru Dobre - Mediafax Foto
Publicat: 26/02/2021, 08:22
Actualizat: 26/02/2021, 08:23

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a explicat faptul că în prezent examenele online pot fi fraudate de elevi și studenți deoarece nu există platforme securizate prin care să fie verificată identitatea celui care ar trebui să susțină examenul astfel încât să nu îl dea altcineva în locul său.

Sorin Cîmpeanu a punctat, într-o intervenție la Digi24, și faptul că nici profesorii nu au fost instruiți pentru predarea și examinarea în mediul online. Ministrul a făcut referire la cazul celor aproape 50 de studenți de la Facultatea de Drept din cadrul Universității București care ar putea fi exmatriculați pe motiv de fraudare a unor examene.

„Nu există nici măcar acele platforme securizate”

„În niciun caz nu trebuie stigmatizată o instituție, o universitate, care a avut curajul să pună în evidență acest lucru. Din păcate, sunt convins că printre pierderile generate de predarea și examinarea online se regăsește și această posibilitate de fraudare a examenelor online. Dincolo de faptul că profesorii nu au fost formați, pregătiți pentru a preda online, predare care diferă de la alcătuirea conținutului și până la evaluare, nu există nici măcar acele platforme securizate prin care să ai garanția că cel care răspunde întrebărilor tale la examen este cel care trebuie să răspundă”, a declarat ministrul Educației.

Ministrul Educației: „Pentru o evaluare securizată în online nu suntem pregătiți”

„Există sisteme deja în câteva universități foarte cunoscute în lume care de 4-5 ani practică acest sistem de examinare, dar el necesită o platformă informatică de examinare, necesită pregătirea specială a cadrelor didactice pentru a uitiliza această platformă. Nu există în România. Pentru o evaluare securizată în online nu suntem pregătiți. Sunt și alte lucruri de natură juridică. Pentru a avea garanția că cel care răspunde întrebărilor este într-adevăr elevul sau studentul care trebuie să răspundă, trebuie ca acela să fie de acord să dea control examinatorului asupra propriului laptop. Au fost foarte multe situații în care au fost elevi sau studenți care n-au acceptat să deschidă camerele”, a mai susținut Sorin Cîmpeanu.

„Digitalizarea va fi extrem de importantă”

„Există o componentă a digitalizării educației pentru care am avut negocieri inclusiv în cursul zilei de astăzi și care este importantă nu numai prin prisma oportunității pe care ne-o oferă Planul Național de Redresare și Reziliență, de a adăuga resurse financiare alocate educației, ci și prin prisma viitorului educației, pentru că ne vom îndrepta către aceste forme de predare și de examinare mult mai mult decât până acum. În domeniile care se pretează, vă garantez că se va merge către acest lucru și digitalizarea va fi extrem de importantă”, a afirmat ministrul Educației.

E scandal la Facultatea de Drept din București, unde aproape 50 de studenți riscă să fie exmatriculați!

Aproape 50 de studenți de la Facultatea de Drept din cadrul Universității București ar putea fi exmatriculați pe motiv de fraudare a unor examene.

În acest context, decanul Facultății de Drept a Universității București, Răzvan Dincă, a explicat pentru Edupedu.ro că este o premieră în istoria unității și că a fost șocat să constate amploarea fenomenului și totodată organizarea studenților, care au profitat de pandemie și de sistemul de examinare online creând grupuri de comunicare paralele în care rezolvau în comun subiectele de examen.

Scandalul vine în momentul în care studenții respectivi se pregătesc pentru viitoare cariere în magistratură sau avocatură, tocmai de ceea decanului i se pare inadmisibil ca tocmai ei să apeleze la asemenea metode de a promova examenele.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cât de sănătos este, de fapt, pateul vegetal! Ce aditivi conține și cât de periculos...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
PRODUSELE INTERZISE definitiv. Ordinul final a fost dat chiar astăzi, 23 APRILIE
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu